Napi 2 óra tempós sétával + 2 óra futtatással, labdázással, birkózással, tengerimalacok és cicák mellé, kinti-benti kutyának. Milyen kutyafajtát ajánlasz?
Tervueren/groenendael. Annyira semmilyen küllemkutya a legtöbb, hogy labda után tud rohanni és ennyi (tisztelet a kivételnek), eszébe sem jut, hogy a malaszokat, vagy macskákat meg lehetne kergetni, ha velük nő fel.
Engedelmes, nem szoktak a fejéből csak úgy kipattanni ökörségek, de nagyon érzékeny kutyák, durva bánásmódot, elhanyagolást nem tűri!
Nekem ír szetterem van, a fentiekhez akkor is ajánlottam volna, ha nincs a listában :)
Aktív, mozgékony kutyák, de nem lefáraszthatatlanok, imádnak labdázni, futkározni. Kicsit örök gyerekek, bohókásak, játékosak maradnak felnőttnek is.
Az alap dolgokat persze nekik is meg kell tanítani, élvezik ha hobbiszerűen van egy-két komolyabb szellemi kihívás, trükkök vagy keresés (az idősebb nálam imádja használni az orrát, szóval él-hal a keresős játékokért), de semmi komoly képzésre nincs szükségük, hamar elunják a monoton gyakorlatokat.
Emberrel végtelenül együttműködő és alkalmazkodó, ezért az alap szabályokat nem nehéz vele lefektetni, mivel nyomokban még vadászkutya a felzabálás kicsit problémás, de nem nehezebb megtanítani neki, mint bármilyen másik átlagos kutyának. Viszont behívást és laza pórázas sétát szinte tanítani se kell neki, az enyém sose húzott pórázon és egészen pici korától jött első szóra, annyira kis ragaszkodó.
A közhiedelemmel ellentétben tényleg csak nyomokban tartalmaz vadászkutyát, már ami a hazai állományt illeti, itthon nincs is munkavonal és a küllem szetter is inkább terápiás irányba mozdult el, más kisállatokat nem bántanak, nem néznek zsákmánynak, ráadásul az eredeti munka szetterek sem ölték meg soha a vadat, mint mondjuk az agarak, nagyon puha fogásuk van, az enyémek még fürjtojást is tudnak úgy tartani a szájukban, hogy nem reped meg a héja. Abból a kennelből, ahonnan az enyémek vannak sokan mentek más kisállat, macska, nyuszi mellé, egyikkel sem volt soha probléma és az enyémek sem érdeklődnek különösebben a macskák, más kisállatok iránt.
Szerintem idegrendszerben stabilabbak, mint a küllem belgák, bár lehet csak rosszul nevelt/kezelt belgákkal találkoztam, ebben nincs átfogó tapasztalatom.
Ha a szetter mellett döntenél szívesen mesélek még a fajtáról, kenneleket is tudok ajánlani, írj rám nyugodtan, ha érdekel részletesebben :)
Szetter és azután egy dalmata.
Lesz pajti, tudnak játszani, együtt megyünk majd kirándulni, labda után versenyeznek, közösen tanulunk, a kisebb tanul majd a nagyobbtól, meg persze rosszalkodni is.
Két vizslaszerű, de mégsem hagyományos fajta.
Tökéletes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!