Ha a buszsofőr elüt egy kutyát, az felelősségre
vonható?
Figyelt kérdés
Éppen a megállóban várakoztam a szokásos távolsági buszjáratomra, ami körül ott mászkált egy kisebb testű (szerintem) kóbor kutya. Amikor a busz megjött, az bemászott alá. Felszálláskor a sofőrnek jeleztem, hogy egy kutya bement a busz hátsó része alá, de ő elintézte annyival, hogy ő nem látta, majd elmegy és egyébként sincs ideje kutyákat kergetni. Erre már csukta is az ajtót és indultunk. A hátsó ablakon kinéztem, hogy rendben van-e a kutyus, viszont amit láttam az sajnos nem volt szép látvány. Sírva is fakadtam. Nem hagy nyugodni a tudat, hogy simán csak kilapítottuk a busszal szegény állatot, miközben én szóltam.
Nem, a kutya nem vonható felelősségre, legfeljebb a gazdája.
2022. júl. 7. 22:23
2/14 anonim válasza:
A sofőrt én nem hibáztatnám hiszen elég fárasztó minden nap a rengeteg ember, mind utas mind közlekedő. Magadat se hibáztassad hiszen mindent megtettél annak érdekében hogy elkerüljétek a bajt. Szerintem egyedül a gazdája lehet a hibás, mivel egy kutya nem mászkálhat csak úgy az utakon, pontosan ez miatt.
2022. júl. 7. 22:29
3/14 anonim válasza:
Egy ilyen esetben igen, felelősségre vonható. Ennek az az oka, hogy tudott arról, hogy veszélyezteti a kutya életét az elindulással, mégis megtette. Ha viszont csak kiszaladna elé féktávon belül, vagy nem tudott volna róla, akkor semmilyen felelőssége se lenne.
Akit viszont minden esetben felelősség terhel, az a gazdája. Egy kutya sem lehet közterületen póráz és szájkosár nélkül, őt vezető ember nélkül meg pláne nem. A póráz és szájkosár esetében két kivétel van, az egyik a vakvezető (rajta egy speciális hám van), a másik pedig a rendfenntartó szervek által használt kutyák. Ugye ők legtöbbször drogkeresők, de ellátnak más feladatokat is. Mondanom se kell, ezt a két kivételt speciálisan képzik ki, össze sem hasonlíthatóak egy átlagos kutyával.
2022. júl. 7. 22:41
4/14 anonim válasza:
Nem tudok válaszolni a kérdésre, de ez nagyon szomorú😭
2022. júl. 7. 23:12
5/14 anonim válasza:
A távolsági busznak menetrendje van, amit tartani kell(ene), a sofőrnek tényleg nincs ilyesmire ideje. Amúgy igazán elkergethetted volna onnan a blökit, mielőtt a busz odaér, és akkor lehet még ma is élne.
2022. júl. 8. 03:28
6/14 anonim válasza:
A kutya holttérben volt, a kutya gazdája vonható felelősségre, feltéve, ha van gazdája és megtalálják.
2022. júl. 8. 09:21
7/14 anonim válasza:
Szerinted hány kutya (és macska) pusztul el azért, mert a "gazdáik" engedik szabadon mászkálni, aztán kiszaladnak járművek elé, bemásznak autók, buszok alá? Lehet morogni a járművezetőre, de az állat elsősorban a gazdája felelőssége. Sajnos az állat szívja meg, ha hülye a gazdája, nincs elég elrettentő büntetés, hogy a felelőtlenek vagy vigyázzanak megfelelően az állataikra, vagy ne tartsanak állatot.
2022. júl. 8. 10:12
8/14 anonim válasza:
Olyan értelemben nem vonható felelősségre, hogy ezért bármiféle büntetést is kapjon. Azonban szerintem, elkeserítő, az ilyen hozzáállás. Tudja, hogy ott van egy kutya, és feltételezhető ha elindul azzal megöli az állatot. Kb. 2 perc lett volna ha kiszáll vagy megkér valakit a buszról, hogy menjen le és nézze meg ott van-e még a kutya indulás előtt. Tartani kell a menetrendet, na persze azon a pár percen nem múlik semmi. Többet áll egy piros lámpánál a busz, mint amennyi időbe telt volna ellenőrizni, hogy ott van-e a kutya.
Illetve a buszmegállóban lévő emberek akik látták és nem tettek semmit nekik is van felelősségük a történtekért. Ha volt gazdája a kutyusnak természetesen neki kellett volna vigyáznia az állatra és nem hagyni, hogy szabadon mászkáljon össze-vissza.
2022. júl. 8. 14:05
9/14 anonim válasza:
8-nak igaza van. Nincs két perc sem. És ez nem is jogi kérdés, hanem emberi. Sajnáljuk, hogy megtörtént.
2022. júl. 8. 20:18
10/14 anonim válasza:
Ugyanakkor azért van olyan kötelezettsége mindenkinek aki forgalomban részt vesz, hogy törekedni kell a baleseteket elkerülni. Ez itt nem valósult meg.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!