Hogy lehet elkerülni hogy állandóan pörögjön a kutya?
Sokszor látom leginkább a tipikus energiabomba kutyáknál, border collie, de ma pl holland juhásznál láttam, hogy a belváros közepén is (persze nem hibáztatom őket) de pörög mint az állat, kapkodja a fejét, megy előre hátra körbe, lihegő szájjal figyeli hogy kapjon valami feladatot. Erre sokszor a gazdi is rásegít az idegességével vagy azzal, hogy néha rászól de utána mégis inkább hagyja stb.
Ja és még a mudiknál, hogy tereli az autókat.
És igen tudom, minden kutya kutya és nevelni kell, egyáltalán nem fajta általánosításból írom, de lássuk be hogy a szomszéd bácsi alacsony kissé dagi keverékénél ilyet nem nagyon látni.
Szóval valami tipp ezekre? Mert én is szemezek egy nagy enegriaszintű fajtával, de nem vagyok benne biztos hogy menne a városba való beillesztése.
De MIÉRT törzskönyveztessem? MIÉRT?? Mit ér az a darab papír könyörgöm!
Attól a kutya ugyanaz marad.
A juhász NEM szaporító. Ne keverd a szezont a fazonnal. Egy jó kutyáért az ország másik végébe is elmennek.
Amúgy most voltam a CACon Sóstón. Tragédia volt a mudi felhozatal....:((
Nálunk 3 mudi és 2 border collie van a környéken, mindegyik normális. Hangjukat se hallani, ellenben a pumival, ami mindenre (de tényleg mindenre) dobhártyaszaggatóan éles hangon ugat. Sokat kell velük foglalkozni, szocializálni, mozgatni.
Milyen fajtában gondolkozol?
Idézet a mudi-suli Facebook oldalról (törzskönyvesekre vonatkozik):
Miért pörögnek a mudik? Honnan ered ez?
"A rosszul alkalmazott megengedő nevelésből. Abból, hogy nem mindig számít az idegrendszer a tenyészpár kiválasztásánál, sokkal inkább a CH minősítés és a 3 soros pedigré,és még sorolhatnám. Vagy abból, hogy a sportra felpörgetik a kutyákat, és csak azt felejtik el, hogy minél többet mozgatják,annál többet fog bírni,mint a sportolók. "
Na ilyenek ezek a tenyésztett terelő kutyák. Mesterségesen meg van növelve a mozgásigényük abnormális szintre. Mert a normális mudi régen (ma is) csak akkor terelte a juhot,ha kellett. A nap 70%-ában feküdt a juhász lábánál! Ezt felejtik el manapság a tenyésztők. Azt hiszik,az a jó mudi,amelyik egész nap pörög. Pedig nagyon nem.
Ezért kell nagyon megnézni,ki honnan vesz kutyát. Egy sport kennelből ne vegyen kutyát panelba!
Forrás, ha valaki lusta kikeresni:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!