Ha idén még nem oltattam be a kutyát, pont most járt le 1 éve.. de sajnos közben megmart vkit, és elkérték az oltási könyvét.. az ÁNTSZ felé. Ezért járhat büntetés?
Engem megtámadott egy kutya, meg is harapott, és kb 2 héttel le volt járva az oltás...
Szóval nem régen, de lejárt.
Semmi nem lett belőle ( csak nekem kórház), azt mondták, hogy ez nem olyan sok, nem számít az a 2 hét. Lelkére kötötték hogy haladéktalanul olvassa be, és annyi volt.
Nem büntetnek meg.
A kutyát 2 hétig meg kell figyelnie a hatósági állatorvosnak.
A megharapott embert mindenképpen oltani kell Lyssa ellen. (ha be lett volna oltatva a kutyád, nem kene oltani..)
Kedves előző, én írtam az előtted lévő választ.
Engem nem oltottak veszettség ellen. Azt mondták, hogy a 2 hete lejárt oltásnál nem kell. Mert az még biztosítja a védelmet.
Ez kb 10 éve volt, és nem vesztem meg végül.
Komoly de rohadt ritka a veszettség...
Totál felesleges kitenni az embert a veszettség elleni oltásnak, csak mert igen csak kellemetlen tünetei vannak.
Mivel az állat megfigyelhető, így várni kell 2 hetet.
Ha nem pusztul el akkor semmi gond.
Ha elpusztul akkor felviszik a NÉBIH-hez boncolni és megvizsgálják az agyát, hogy veszettségben pusztult-e el vagy sem.
Ha igen akkor jöhet az oltás.
De annak az esélye, hogy veszett volt kb. 0,001%
7-es, ha karon harapott a kutya, akkor már rég nem érdemes várni, hogy vajon elpusztul-e vagy sem, mert akkorra már neked is befellegzett.
Igaz, hogy ritka ma már veszettség, de a mortalitása 100%-os. Na most bezabáltál egy tál M&M-et nekem ne mondja senki, hogy senki nem hányná ki az egészet, hogyha lenne rá esély, hogy egy közülük biztosan halálosan mérgező.
Vagyis akinek mindegy hogy meghal-e vagy sem annak talán tényleg mindegy (mondjuk elég brutál veszettségben meghalni...), de legtöbb ember nem hiszem, hogy a kételyt választja, csak mert nem szeretne hányni... Hülye példa, remélem átment.
Attól, hogy ritka, kicsi rá az esély még komolyan kell venni, és tisztában kell lenni azzal, hogy puffer ország vagyunk. Elég 1 állat, amit idekóborol és pillangóhatás révén elérhet hozzánk is.
9: legalább baromságot ne írj kérlek :D
mit számít hol harap meg a veszett állat? Lényegtelen....
2 hetet várni kell, ha a kutya megmarad akkor semmi baja.
Az embernél jóval lassabban alakul ki a betegség, úgy 3-4 hét.
Engem nyest harapott meg, fel lett küldve vizsgálatra az agya mert a fene se akarja magát feleslegesen oltatni ha nem muszáj és nem meglepő módon negatív lett.
Igazából ahonnan beküldtek egy öreg mondta, hogy jó sok éve doktor már és jó sok mintát küldtek már be de ő még nem találkozott veszett állattal...
1 a millióhoz az esélye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!