Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Eleget alszik a Shiba Inu...

Eleget alszik a Shiba Inu fajtatiszta kölyök kutyusom?

Figyelt kérdés
1 hete hoztam haza, akkor még 7.5 hetes Shiba Inumat a tenyésztőtől. Tehát most kb 8.5 hetes. Első kutyám, tudom elég kemény fába vágtam a fejszémet a Shibával. Olyanoktól szeretnék kérdezni akik ismerik/tartottak/tartanak ilyen fajta kutyust. Lakásban van tartva, azon belül is van neki egy szoba kennelje(csak estére van bezárva). Este általában 5-7 órákat alszunk(1 pisi szünettel). Reggel lemegyünk egyet kakilni meg 1 órácskát futkosni, játszani. Ezek után is még fent nagyon aktív és alig lehet lelőni, 1-2 órát még szaladgál, rágcsálja a játékait(jobb esetben, mert néha a bútorokkal próbálkozik). Itt kb 8-9 óra magasságában végre lenyugszik és bealszik általában 11-12-ig, tehát egy 3-4 órácskára majd onnantól kezdve ismét elkezd hiperaktívkodni. Néha bealszik délután is de max 1-2 órákra. Ezek után az 5-6 körül lemegyünk megint futkosunk, játszunk 1 órácskát a kertben. De azután is alig akar elaludni csak futkosik meg hiperaktívkodik fent a lakásban, pedig ha beteszem a kennelbe és mellé fekszem az ágyra akkor rögtön bevágja a szunyát. A lényeg az h még nem láttam 10-12 óránál többet aludni egy nap viszont a könyvekben/interneten, mindenhol azt írják, hogy a 8-12 hetes Shibák még 18-20 órákat is alszanak. Nálam ennyit még sosem aludt. Ezért is lennék kíváncsi olyanok véleményére akik nálam már tapasztaltabbak ebben a témában.

2022. jún. 21. 08:58
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
87%

Először is biztos, hogy nem tenyésztőtől van, hanem szaporítótól…egy tenyésztő nem adja oda 7,5 hetesen, manapság 9-10 hetesen szokták.

És amúgy igen én is azt olvastam, hogy a kiskutyák 16-20 órát alszanak, hát nekem sem aludt egyik sem ilyen sokat egy nap, tiszta hiperaktívak voltak :D

2022. jún. 21. 09:05
 2/16 A kérdező kommentje:
Köszi a választ, hát a tenyésztő/szaporítóra vissza térve, rámbízta a döntést. Mondta, hogy általában az első oltásokat ők adatják be meg a chipet(ezeket meg is kapta) és dönthetek, hogy csak 10 hetesen viszem el vagy vállalom, hogy én viszem el a többi oltásra. Rendesen kezdő settet kaptam hozzá (kaja, póráz, játék, pelenka, féregtelenítő/amiről mesélt mennyit és hogy adjam neki/) Persze ettől lehet, hogy csak egy normálisabb szaporítóról beszélünk ezt ki-ki döntse el :D
2022. jún. 21. 09:18
 3/16 anonim ***** válasza:
82%
Törzskönyvet is kaptál a kutyához?
2022. jún. 21. 09:22
 4/16 A kérdező kommentje:
Elvileg most fog érkezni a hetekben postán. Nyilván ha nem jön, akkor átbasztak :D
2022. jún. 21. 09:25
 5/16 anonim ***** válasza:
85%

" Első kutyám, tudom elég kemény fába vágtam a fejszémet "

Elnézést, de hangosan felröhögtem. A kutyasuliban, ahova járunk, az egyik legjobb oktatónak van Shibája,és még neki is feladja a leckét! Fogod Te még a fejedet vakargatni, hogy mihez is kezdj vele.... A kutyád 100%, hogy nem tenyésztőtől van, szerintem első kutyásnak nem is adná el. Ha ez a helyzet, és szapis, akkor imádkozz, hogy az idegrendszere legalább okés legyen. Sok sikert!

2022. jún. 21. 09:50
 6/16 A kérdező kommentje:
Hát 5-ös a kérdésemre igaz nem válaszoltál de eldöntötted így látatlanba, hogy a kutyám tuti nem fajtatiszta meg, hogy mennyit fogok vele szopni :D
2022. jún. 21. 10:09
 7/16 anonim ***** válasza:
100%

#6 utánanéztél a shibák jellemének, vagy csak azért vetted, mert milyen cuki? Önfejűek, makacsok, maguknak valóak. Én pont ezért nem shibát vettem, pedig nekem is tetszenek, de nem ajánlott a kutyákat csak a külsejük alapján megítélni😀

“Vezetőtípusú embernek tartja magát? Csak így lehet abban a helyzetben, hogy ezt a fajta kutyát eredményesen nevelje. Mivel ebből az öntudatos négylábúból teljesen hiányzik a “megfelelni akarás” és magát tekinti a legjobb falkavezérnek, Önnek kell bebizonyítania számára az ellenkezőjét. Nevelése sok empátiát, tapasztalatot, szeretetteljes következetességet és nem utolsó sorban türelmet igényel. A bizonytalanságot, következetlenséget, vagy a durva bánásmódot észreveszi a Siba Inu és az ilyen hibás hozzáállás esetén nem is akar majd alárendelődni. Ekkor érvényesül igazán a fajtára jellemző domináns viselkedése.”

[link]

2022. jún. 21. 10:23
 8/16 A kérdező kommentje:
Elég sokat olvastam róla mielőtt elhoztam, tudtam milyen kutyust hozok el igen. Programozok HO-ból és az iroda is kutyabarát :D Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem sajnálom az időt, energiát, sőt a pénzt sem kutyasulira. Meg fogok bírkózni vele :) Tudom milyen az internet, meg persze az internet népe... de azt nem gondoltam, hogy felteszek egy ártatlan kérdést és hasznos vagy esetleg informatív válaszok helyett csak azt hallgathatom, hogy tuti utána se néztem meg kárörvendenek, hogy a kutyasulis oktatók se bírnak vele :D Ettől függetlenül, tőlem távol álljon a rosszindulat, úgyhogy köszönöm a linket de ezeken már átrágtam magam 1x :)
2022. jún. 21. 10:34
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

6-os, most őszintén...

1.Hogy akarsz egy ilyen kaliberű kutyát ennyire kevés tudással felnevelni? Megkérdezed eleget alszik-e, ehhez még a józan paraszti ész is elég lenne (kölyök, és mint minden kölyökállat, a napja nagy részét alvással tölti), de azért utánaolvasni nem ártott volna.

2. Értő olvasás...Nem írtam, hogy nem fajtatiszta, azt írtam nem valódi tenyésztőtől van, mert az törődik is vele, nem csak bizniszel. (léteznek törzskönyves szaporítók is, de ebbe most ne menjünk bele)

3. Nem én döntöttem el, hogy szívni fogsz vele, hanem te, amikor a fajtajellem leírásának elolvasása, és intelmek ellenére kezdőként ilyen kutyát választottál. Teljesen biztos, hogy a megnevelésével meg fogsz küzdeni, ezt vedd készpénznek. Ha meghallgatsz egy tanácsot, amint befejeztétek az oltási programot, javaslom azonnal induljatok meg egy kezdő csoportba a suliba, mindkettőtök érdekében. Ilyen korban még nem rögzülnek a rossz szokások, még nem tudod elcseszni a nevelést annyira, hogy egy oktató ne segítsen helyrehozni. Nagyon sok kellemetlenségtől fogod magatokat megkímélni, ha most hallgatsz a jó szóra. Tudom, mindenki szereti azt hinni, amikor azt olvassa egy kutyáról, hogy makacs, önfejű, nehezen kezelhető, hogy "Na, majd én megmutatom!, "Az enyém más lesz", de hidd el, ez nem így lesz, előbb-utóbb, de leginkább akkor mikor elkezd majd a kutya kamaszodni, pofáncsap a valóság!

Én nem kezdő kutyás vagyok, olyan kutyáim voltak (egyszerre mindig több) mint pl. Tacskó, Boxer, Bullterrier keverék, Bordeaux-i dog, Amstaff, Amerikai bulldog, Cane Corso, Rottweiler, de egy Shibát szerintem én sem vállalnék be...

2022. jún. 21. 10:46
 10/16 anonim ***** válasza:
92%

Ha kapsz is törzskönyvet, akkor is szaporító, törvény szerint sem adhatta volna oda 8 hetes kor előtt. Vannak papíros szapik is sajnos. Ezek után ki tudja, milyen a vérvonal, és azok-e a szülők tényleg, akik a papíron meg vannak jelölve.

Minden esetre az alvásmennyiséggel szerintem nincs baj, új neki a hely, sok az új inger, mindent fel kell fedezni, de azért nem lesz egyszerű dolgod, kitartást hozzá.

2022. jún. 21. 10:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!