Mit tennének, ha a kutyátok megharapna egy embert?
12 éves a legidősebb kutyám, a másik majdnem 10, és van egy kb 1 éves. Kölyökként került hozzám mind. Egyikük se harapott meg soha senkit, és én nem tudom róluk elképzelni, hogy ilyet tennének (ok nélkül persze, ha mondjuk megtámadják őket netalán engem, az más). Volt már rá példa sajnos, hogy a szél kinyitotta a kaput és meglógtak, de nem bántottak senkit és épségben hazajöttek.
Szóval ezek alapján én képtelenségnek tartom, de ha az én felelősségem vagy annak hiánya miatt történne baleset, értelemszerűen vállalnám a következményeket. Egyéb esetben meg lesz@rom, ez van, majd máskor jobban átgondolja aki olyat tett velük amit nem kellett volna.
Egyetlen egyszer történt ilyen. Rokonnal nyaraltam tizenévesen, a kutyám is jött. Kinti pásztorkutya keverék volt, mindig jött velem, a rokonok ismerték. Jól képzett, fegyelmezett volt, és egyértelműen én voltam a gazdája, a világ végére is követett volna. Már akkor is megértette mit szeretnék tőle, ha csak ránéztem, vagy intettem a kezemmel. 6 év alatt soha semmilyen agresszivitást nem mutatott sem állat, sem ember felé, még a gondolat sem fordult meg benne.
Na, történt egyszer hogy átharapta a rokon bokáját, kórház, 8 napon túl gyógyuló. Hogy miért? Én ültem egy víztározó partján, ahol egyetlen keskeny ki-bejárat volt, lógattam a lábam, háttal a bejáratnak. A kutya a környékemen bóklászott. A rokon meg épp kapált, talált valamit, gondolta megmutatja. Hozta oda, egyik kezében a kapa, másikban a valami, majd menet közben a bejárat elején megbotlott, egyensúlyozott, így a kapát tartó keze a levegőbe emelkedett, és hangosan mondott valami szitokszót. Mindezt a hátam mögött 2 méterrel, a kutya mellett. A kutya egyértelműen engem védett, biztos vagyok benne hogy úgy értelmezte a váratlan helyzetet, hogy a rokon nekem fog támadni. Csak akkor engedte el a bokáját mikor szóltam neki.
Nem lett belőle semmi utólag, ez tényleg véletlen baleset volt. Tudott volna komolyabb kárt is okozni a kutya, de nem tette. Ha nem rokon lett volna az illető, hanem egy ismeretlen személy, biztos hogy egy bokaharapás-megtartás-visszahúzásnál nem áll meg a kutya.
Én büszke voltam rá, tette ami a dolga, csak sajnos félreértelmezte az adott pillanatban a helyzetet, amit utólag ő is észlelt.
1x elofordult, menhelyi volt, kb. 2 hete volt nalunk, nagyon cuki meg minden, de a felnott ismeros rogton lerohanta a kutyat dogonyozni, nem hagyott idot ismerkedesre, szaglaszasra, rogton föle hajolt es elkezdte simogatni. Hat a kutyanak se kellett tobb, belecsipett a combjaba. Semmi nem lett belole, oltott, chipes kutya volt, verzo sebet nem okozott, csak belilult. Es megbeszeltuk, hogy igy nem megyunk oda egy kutyahoz sosem, mert fenyegetesnek erezheti. Azota en is elmondom elore mindenkinek, hogy ne akarjak mindenaron megsimogatni, majd ismerkedik, ha akar.
Olyan is tortent gyerekkoromban, hogy a tacskonkat allandoan idegesitette egy gyerek a keritesen kivulrol, pedig tobbszor szoltunk, hogy ne csinalja. Annyira elfajult ez az egesz, hogy a kutya mar orjongott, ha csak megerezte messzirol, hogy jon a gyerek. Na egyszer kozelebb dugta a kezet, a kutya meg elkapta. Remelem meg a szulei is megvertek otthon, amiert ilyen hulye. Ebbol se lett semmi, de tobbet nem csesztette a kutyat.
Enyem csak akkor harap,ha engemmegutnek vagy folytogatnak.
Profi orzovedo. Hulyesegekre nem harap. Meg utcai bemutatasokra provokaciora se.
Amugy meg nem csinalnek semmit. Az ismerosommel nem eresztenem tobbet ossze a kutyat. Biztos utalja az illeto vagy agressziv es a kutya erzi. Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!