Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mentális fárasztás milyen...

Mentális fárasztás milyen módszerekkel?

Figyelt kérdés

Elnézést, kicsit hosszú lesz.

8 hónapos border collie, sajnos giardias lett, a más kutyákkal való játék, nagy futások - ami eddig kellően lefarasztotta - most nem lehetséges. Sétálni megyünk, szigorúan pórázon, de így kilometereket is mehetnénk, nem farasztaná es amúgy is szenvedés mindkettőnknek. Lentebb még kifejtem.

Már kisebb korábban is azt vettem észre, hogy a trükk tanulás nem érdekli. Pontosabban csak a juti falatra feszül rá, ész nélkül megy a kezem után, mindegy mit kérek, mondok, a lényeg hogy a falat meglegyen, de közben nem figyeli miért kapta. Amint rájön, hogy gondolkodni kéne hozzá, elveszti az erdeklődését és kb besértődik, kedvetlenül csinál vmit, és már a juti se annyira érdekes. Egy ideje abba is hagytuk ezeket az itthoni trükktanulásokat emiatt, de most a betegség miatt ismét a 4 fal közé szorultunk és muszáj lenne lefarasztanom valahogy.

Sajnos városban lakunk, így hetkoznap nincs lehetőség olyan helyre elmenni, ahol elengedhetem es szabadon futkozhat, miközben más kutyák alig vannak.

Milyen módszerrel tudnám még a felesleges energiáit levezetni? Illetve mennyire normalis, hogy a trükktanulas nem érdekli? Mindenhol azt olvasni, imádják a feladatokat, de az én kutyám kb csak ész nélkül futni szeret, meg más kutyakkal bulizni, de amint kérnék tőle valamit megsertődik. Igaz ez a laza porázos sétára is. Juti falatért még csak-csak jön szépen mellettem, de a sokadik elrohanása, rancigalasa utan, ha erélyesen raszolok, akkor megint csak sertődötten jön mellettem, nem azért mert de jó, csinálhat egy feladatot, meg mindenkinek sokkal jobb lenne ez.

Jártunk és majd járnék is vele tovább suliba, de most oda se vihetem. Az elkövetkező 15-20 napban biztos, hogy itthon kell lennünk nagyrészt és jó lenne egy olyan játékot, feladatot találni amit élvez is és nem sertődik meg rajta vagy kedvtelenedik el, ha nem lehet csak ész nélkül kivitelezni. Még egy példa. Intelligencia játék,ahol nyitni, szétszedni kell elemeket a jutifalatért. Azt is csak kb szetkaparja, borogatja, erőből oldja meg, és csak felhúzza magát, ha nem nyílik ki a rekesz.

Köszi ha elolvastad :)

#Border collie #Mentális fárasztás #Trükktanulás
2022. márc. 8. 16:40
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
54%

Kerdezo, mondhatod korbe-korbe ugyanazt. Te csinalod rosszul, de nekem amugy mindegy. Azt csinalsz, amit akarsz.

Valasz a kerdesedre: ugy tudod öt lefoglalni otthon, hogy jó a kutya-gazda kapcsolat, jól meg van alapozva a kutya, tudod hogyan/mivel lehet motivàlni, amennyiben ez èlelem, akkor a KAJÁJÁT kèzböl, szemenkènt feladatra add neki. Engedelmesre, trükkökre. Tessèk, itt a válaszod, de elmondom, ettol se lesze elörèbb, mert bem tudod kivitelezni.

2022. márc. 9. 13:54
 22/27 A kérdező kommentje:

#20, leirtam honnan van a kutya, el is kéne olvasni es értelmezni amit írok, kérdezek.

Kár volt idejonni, itt mindenki csak az észt osztani tudja, segíteni nem.

2 het és remélhetőleg meggyógyul, addig meg kibbekelem valahogy vele a négy fal kozott

2022. márc. 9. 13:59
 23/27 anonim ***** válasza:
50%
Megkérdezhetem melyik tenyésztő? Küllem vonal, igaz?
2022. márc. 9. 14:54
 24/27 A kérdező kommentje:

#23, itt az oldalon is ajánlott tenyésztő, nevet nem irnék

De idézem magam: "szülei amúgy sport kutyák, terelnek, agilityznek, az anyukajara hasonlít, szintén ilyen pörgős típus."

2022. márc. 9. 18:09
 25/27 anonim ***** válasza:
50%
De miért vettél sportvonalas bordert hobbi célra? Főleg hogy egyáltalán nem értesz hozzá?
2022. márc. 10. 00:06
 26/27 anonim ***** válasza:
50%
Sportvonalas border, amelyik nem labdázik és nem akar veled dolgozni... Vagy tényleg csak ennyire nem jó a kapcsolatotok? Komolyan érdekelne melyik vonal ez.
2022. márc. 10. 00:08
 27/27 anonim ***** válasza:
Azt írtad, hogy csak a kaja érdekli. Tehát a kaja motiválja. Viszont akkor valószínűleg túl sokat vársz tőle ezért hagy ott amikor tanítani szeretnéd.
2022. márc. 10. 13:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!