Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mentális fárasztás milyen...

Mentális fárasztás milyen módszerekkel?

Figyelt kérdés

Elnézést, kicsit hosszú lesz.

8 hónapos border collie, sajnos giardias lett, a más kutyákkal való játék, nagy futások - ami eddig kellően lefarasztotta - most nem lehetséges. Sétálni megyünk, szigorúan pórázon, de így kilometereket is mehetnénk, nem farasztaná es amúgy is szenvedés mindkettőnknek. Lentebb még kifejtem.

Már kisebb korábban is azt vettem észre, hogy a trükk tanulás nem érdekli. Pontosabban csak a juti falatra feszül rá, ész nélkül megy a kezem után, mindegy mit kérek, mondok, a lényeg hogy a falat meglegyen, de közben nem figyeli miért kapta. Amint rájön, hogy gondolkodni kéne hozzá, elveszti az erdeklődését és kb besértődik, kedvetlenül csinál vmit, és már a juti se annyira érdekes. Egy ideje abba is hagytuk ezeket az itthoni trükktanulásokat emiatt, de most a betegség miatt ismét a 4 fal közé szorultunk és muszáj lenne lefarasztanom valahogy.

Sajnos városban lakunk, így hetkoznap nincs lehetőség olyan helyre elmenni, ahol elengedhetem es szabadon futkozhat, miközben más kutyák alig vannak.

Milyen módszerrel tudnám még a felesleges energiáit levezetni? Illetve mennyire normalis, hogy a trükktanulas nem érdekli? Mindenhol azt olvasni, imádják a feladatokat, de az én kutyám kb csak ész nélkül futni szeret, meg más kutyakkal bulizni, de amint kérnék tőle valamit megsertődik. Igaz ez a laza porázos sétára is. Juti falatért még csak-csak jön szépen mellettem, de a sokadik elrohanása, rancigalasa utan, ha erélyesen raszolok, akkor megint csak sertődötten jön mellettem, nem azért mert de jó, csinálhat egy feladatot, meg mindenkinek sokkal jobb lenne ez.

Jártunk és majd járnék is vele tovább suliba, de most oda se vihetem. Az elkövetkező 15-20 napban biztos, hogy itthon kell lennünk nagyrészt és jó lenne egy olyan játékot, feladatot találni amit élvez is és nem sertődik meg rajta vagy kedvtelenedik el, ha nem lehet csak ész nélkül kivitelezni. Még egy példa. Intelligencia játék,ahol nyitni, szétszedni kell elemeket a jutifalatért. Azt is csak kb szetkaparja, borogatja, erőből oldja meg, és csak felhúzza magát, ha nem nyílik ki a rekesz.

Köszi ha elolvastad :)

2022. márc. 8. 16:40
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
100%

A borderek hatalmas ösztönkészlettel rendelkeznek és baromi gyorsan tanulnak - rosszat is. Normál esetben a borderek teljesen a gazdára, gazdával való munkára vannak rákapcsolva. Azok a borderek, akikkel megfelelően dolgoznak, tipikusan közösségben, és amikor fel vannak pörögbve csak a gazdával vannak és állandóan várják, hogy mikor lesz munka, mikor kerül elő a labda.

Ha nincs meg a megfelelő lefárasztás, tartás, ha nem kapja meg a kutya a megfelelő ösztönlevezetést, abból szokott jönni, hogy elkezd magának kitalálni hülyeségeket a kutya. Kocsikergetést, madárkergetést, fénykergetést, ugatós kutyákra őrjöngést, más kutyákkal észnélküli rohanást, amiből alig lehet kizökkenteni és nem lehet elérni, hogy hosszan és maximálisan a gazdára figyeljen közben.

2022. márc. 9. 06:46
 12/27 A kérdező kommentje:

#10 Szimatszonyegen már én is gondolkodtam. Régebben a törölközőbe becsavart jutifalatokat én is csináltam vele, ezt jó hogybeszembejuttattad :) Bár lehet ez is amolyan porgetos feladat, ahol felhúzza magát, de majd kiderül. Séták során én is szoktam csak a sima tápot vinni, mert ennyi juti mellett el is hízna, annyira motivalhato vele szerencsére :D a módszer ugyanez, ha hatranez, kap jutit, ha visszajon, kap jutit, ha szépen jött kap jutit. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy nagyrészt szépen behivhato.

#11 mi a megfelelő ösztönlevezetés? Vagy megfelelő foglalkozás, munka?

Mint írtam, voltunk terelni, de mivel városban lakunk, a távolság miatt ez egyelőre havi 1 alkalom. Célom, hogy ezzel javítsuk, alakuljon a kutya-gazdi kapcsolat. De maga a tréner is azt mondta, hogy megdolgoztatta, folyamatosan kontrollálni kellett, mert nem a feladatot várta, hanem a saját elkepzeléseit akarta érvényesíteni. De mondom, 8 hónapos, még nagyon az elején tartunk.

Amiket felsorolsz, madár-, kocsikergetes stb, olyanokat nem csinál. Ha meglat pl egy galambot/macskát séta közben, akkor nagyon rakoncentrál, de a NEM parancsal meg tudom állítani, de azon még dolgozni kell, hogy közben rám figyeljen, semleges legyen rájuk.

Kutyakkal való játék közben oda tudom hívni magamhoz, az esetek 90-95%-ban. Amikor nem, általában azért van, mert a másik eppen rajta fekszik vagy annyira kergetik, hogy "menekül".

A bandazos lefarasztas tehát nem totál agyeldobós játék, csupan se a feladatok, szinte semmilyen más dolog nem vezeti le annyira az energiait, mint az-az 1-2 ora intenzív játék a többi kutyaval. Iszonyatosan szociális, minden kutyát meg akar ismerni, és más gazdikhoz is ugy szalad, mintha az ő kutyajuk lenne. Neki mindegy, csak kutyák, emberek között legyen. Ezért vagyok most bajban, mivel a giardia emberre is terjedhet, így magunk maradtunk. Ebben a helyzetben probalom megtalalni ugyanazt az élményt, amit a bandazas okoz neki.

2022. márc. 9. 07:43
 13/27 anonim ***** válasza:
100%
Hat, mindenkepp erositeni kell a kutya-gazda kapcsolatot. Kicsit ugy jön le az íràsodból, hogy a közös munka/foglalkozàs neki a szüksèges rossz. Ezen fog kelleni dolgoznotok sokat. Ki kell benne alakítani, hogy a leges legjobb dolog a vilàgon a gazdival való játék. Ehhez már kicsit el is vagytok késve (8 hónaposan nem az elejèn kène tartani, hanem már egy majdnem kèsz kutyád lehetne), de be lehet hozni a lemaradást.
2022. márc. 9. 08:59
 14/27 A kérdező kommentje:

A legtöbb suliban 8 hónapos kor a belépő a tanfolyamokra, nem hinném hogy le lennénk maradva :)

Voltunk persze kutyaoviban, alap engedelmessegi feladatok elsajatitasara kölyökkorban, a legtöbben elamulnak az utcán, hogy milyen okos, figyelmes mikor szólok hozzá.

Tehát megtanul, megcsinál sok mindent, de egyszerűen nem ez motiválja. Van pár alap trükk, amit tud, ha ezeket próbálom vele gyakorolni, sokszor bejatsza azt, hogy nem azt csinalja, amit kérek, hanem kitalalja, ő melyiket szeretné, és azt lelkesen bemutatja és utána latszik, hogy nem tetszik neki, mikor kitartok az eredeti parancsszo mellett.

Lehet én csinalok vele valamit nagyon rosszul, mert sok videoban látom, hogy már 3-4 honaposan mindenféle vezenyszavakat tudnak, 2 mp alatt megtanuljak a pacsi adast, és lelkesen várják, hogy mi a következő lépés. Nálunk ez szörnyen lassan ment, igaz majdnem 3 hónapos volt mikor elhoztam. Sose figyelt úgy, nem érdekelte mit szeretnék tőle, csak a saját világa. A fekszik parancsot is csak egy veletlen folytán sikerült megtanitani neki, pedig minden trükköt bevetettem, megvezetestol kezdve, finom nyomason át, bármit. Már akkor is olyan volt, mint aki nem akar gondolkodni, de akkor betudtam annak, hogy még kölyök, meg mások is ezt mondták, hogy ne eroltessem. Kb fél éves korában kezdett latszodni valami változás ezen a téren, ugyhogy nem tudom, hogy lehetne ebből kész kutya 2 honap alatt.

Ami még érdekes, hogy elterjedt vélemény a labdamania, ennek ellenére az én kutyám sokáig utana se szaladt az eldobott dolgoknak, eleinte jutifalatert hajlandó volt visszahozni, de ha el is szaladt utána, ha menet közben latott vagy érzett valami érdekeset, ment oda. Kb két hete csinalt először olyat, hogy a parkban más gazdi által eldobott labda után magától odaszaladt es ellopta, hozta nekem eldobasra.

Semmiképp se akarok ebből versenyt csinalni, mint sok szülő a gyerekevel, hogy mar oviban 2 nyelvet tanul, tancol, fejen pörög a gyerek, de igazából gyerek nem tud lenni, mert mindent tudnia kell hamar.

Tudomásom szerint 1,5-2 éves korig simán fejlődnek, a kamaszkort most kezdjük csak elerni, lehet most ez is kozrejatszik.

2022. márc. 9. 09:27
 15/27 anonim ***** válasza:
63%

Ez egyre zavarosabb. Most akkor megdícsèrnek az utcán, vagy kínszenvedés vele a séta?

Ne is csodáld, hogy nem akar feküdni, ha lenyomkodod. Ezeket NEM igy tanítjuk.

3-8 hónapos korig jàrhat oviba.

A személyisège valóban kb 2 èves koràra lesz vègleges, de attol kikepezni ki lehet.

Az en kutyamon soha nem volt poraz pl munka kozben, semmi kènyszer, es megis 16 honaposan sikeres bh vizsgàt tett. Nem enervalt, imad dolgozni, nem lett tultolva. Szoval de, 8 honapos koeara mar sokkal jobb kapcsolatnak kene lenni koztetek.

2022. márc. 9. 10:31
 16/27 A kérdező kommentje:

Köszönöm, de a kérdésem nem arra irányult, hogy milyen kellene most lennie a kapcsolatnak.

Hanem arra, hogy otthon milyen módszerekkel lehet pl kapcsolatot fejleszteni, mentálisan farasztani egy kutyát egy olyan helyzetben, amikor a fizikai farasztas is korlatozott, az eddigi megszokott kis élete felborult.

Gratulálok, hogy a te kutyád ilyen okos, biztos az oviban is a te gyereked lesz a legtokeletessbb, akié nem az meg béna, hogy nem érte el ezt a szintet :) "ironai off"

Nincs benne semmi zavaros. Okos, értelmes kutya, pl jardarol nem lep le, amig nem adtam engedélyt. Ma reggel ugy mentem át az utca tuloldara kidobni a szemetet, hogy ő a masik oldalt maradt, mikozben lett volna egy kutya is, akihez atrohanhatott volna. De! Ha csak setalunk, sokszor száll össze vissza, bevag elem, elorerohan, belehuz a porazba. Erre értem, hogy nem egyszerű, csak kajaval jön, kimondottan labhoz parancsszoval mellettem. Lazabban nem lehet, mert rögtön nekiindulna.

Tök jó, hogy sikerült kiragadni a fekszik tanitasbol az egy példát és ugy beallitani, rosszul csinalom. Képzeld, jutifalattal is vezettem az orrát. Ha előre huztam a földön folyton felallt, ha a lába közé toltam, csak hátrált, szintén felallt. Egyszer probaltam a lapockajat lenyomni (micsoda fertő, ezt is javasolják kikepzok), miutan a megvezetes sehogyse ment.

Tehát továbbra is várom a tippeket, milyen játékok, feladatok vannak, amivel lakáson belül lehet agyilag is farasztani es közben a kapcsolatunk es a kutya figyelme, onkontrollja is fejlődik,figyelembe véve, hogy az újabb trükkök elsajatitasa nem motivalja. Amiket csinalunk: húzós játék, amikor néha ő és neha én "nyerek", fokusz-jutifalat tenyerén, nem ugorhat rá. Pár alap engedelmes feladat (lábhoz, iranyvaltasok, ül, fekszik, marad) gyakorlása.

2022. márc. 9. 10:50
 17/27 anonim ***** válasza:
50%

Fuuu, de felszivtad magad, te. Relax :D

Egy masik valaszolo emlitette, hogy az ösztönenergiài nincsenek levezetve, nincs ösztönkezelès. Ez jogos.

De! Most vagy te tàmasztasz tul nagy elvàràsokat, vagy èn màr nem tudom, de az egèsz zavaros. Most akkor van jó helybenmaradàsa? Van jó menetelèse vagy nincs? Az elejèn ugy adtad elö, mintha egy duvad lenne, most meg maga az angyal…

A porazon azèrt nem tud lazàn setàlni, mert nem tanitottad meg rá. Erre is van módszer, több is, de ezek utàn írja le neked a nyehera.

A fektetèst kb 20 ève tanították lenyomkodàssal, azóta szerencsère fejlödött a kikèpzès. Falattal szèpen le lehet fektetni. Ha feldobja a seggét ès hàtràl, addig próbàlod a kezed poziciojat valtoztatni, mig ra nem jon, mit akarsz töle, ha felajanlja a megfelelö pozt, megkapja a falalatot. Nem egy ördöngössèg…

2022. márc. 9. 11:05
 18/27 A kérdező kommentje:

Teljesen nyugodt vagyok, csupán a kérdésre kérek valaszt, nem másra.

Igen, volt emlktve az osztonkezeles, ra is kerdeztem, ez mit takar pontisan, de valaszt még nem kaptam. Csupan mindenki leirta, mi a szar. Koszi szépen, de ettől nem vagyok előrébb :D

Akkor rosszul olvastatok, sehol nem irtam, hogy duvad lenne. Csupan annyit, hogy az energiait mas kutyakkal való jatekban szereti levezetni, a labdadobalas se erdekelte eddig. Ez is ki lett forgatva itt, hogy rohan autok, biciklik után. Pedig nem.

A probléma jelenleg az, hogy nem mehet más kutyakkal bandazni es probaltam vele otthon par trukkot tanulni, hogy faradjon agyilag, de nem erdekelte, motiválta. Erre iranyult a kérdésem, hogy milyen egyéb modszerek vannak, ami majdnem annyira leköti, lefarasztaja, mint a pajtikkal való nagy játék.

De sikerült oda kilyukadni, hogy én vagyok a total béna, hogy 8 hónaposan vannak hianyossagai a kutyamnak :D

Pontosan így probaltam tanitani neki a feksziket, és kepzeld, nem ment neki. Nem próbálta kitalalni mit akarok, barhogy huztam, toltam, vezettem a kezem, folyton csak felallt. Es minden új dolognal ez van, nem probalja kitalalni mit akarok, hanem van egy dolog amit elkepzel, es attol nehezen tagit.

2022. márc. 9. 11:14
 19/27 anonim ***** válasza:
50%

Ha leírod pontosan hogyan próbáltad neki tanítani a feksziket, talán egyszerűbb lenne átlátni.

Nem az érdekel te mit csináltál (mondjuk lefelé húztad a kezed), hanem mi volt erre a kutya reakciója?

2022. márc. 9. 13:07
 20/27 anonim ***** válasza:
69%

Könyvek, tanfolyamok, képzések vannak a tanítási módszerekről. Ne várd, hogy majd itt elkezdjenek neked kiselőadást írni pl. a formálásról.

"Elterjedt vélemény a labdamánia". Ez nem vélemény, eh a fajta sajátja. Nyilván vannak nagyon ösztöngyenge borderek is sajnos, van kőztük olyan, amelyik nem labdázik. De sokszor inkább csak az van, hogy a gazda nem tudott a kutyával jól játszani, a kutya meg megtanulta, hogy máshol vezesse le az energiáit, így a labda nem lett érdekes.

Honnan van a kutya? Tk-es? Mit ajánl a tenyésztője?

(Borderesként nagyon ellenzem, hogy kezdők és teljesen hobbisták ezt a fajtát tartsák. Nem erre való!)

2022. márc. 9. 13:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!