Mentális fárasztás milyen módszerekkel?
Elnézést, kicsit hosszú lesz.
8 hónapos border collie, sajnos giardias lett, a más kutyákkal való játék, nagy futások - ami eddig kellően lefarasztotta - most nem lehetséges. Sétálni megyünk, szigorúan pórázon, de így kilometereket is mehetnénk, nem farasztaná es amúgy is szenvedés mindkettőnknek. Lentebb még kifejtem.
Már kisebb korábban is azt vettem észre, hogy a trükk tanulás nem érdekli. Pontosabban csak a juti falatra feszül rá, ész nélkül megy a kezem után, mindegy mit kérek, mondok, a lényeg hogy a falat meglegyen, de közben nem figyeli miért kapta. Amint rájön, hogy gondolkodni kéne hozzá, elveszti az erdeklődését és kb besértődik, kedvetlenül csinál vmit, és már a juti se annyira érdekes. Egy ideje abba is hagytuk ezeket az itthoni trükktanulásokat emiatt, de most a betegség miatt ismét a 4 fal közé szorultunk és muszáj lenne lefarasztanom valahogy.
Sajnos városban lakunk, így hetkoznap nincs lehetőség olyan helyre elmenni, ahol elengedhetem es szabadon futkozhat, miközben más kutyák alig vannak.
Milyen módszerrel tudnám még a felesleges energiáit levezetni? Illetve mennyire normalis, hogy a trükktanulas nem érdekli? Mindenhol azt olvasni, imádják a feladatokat, de az én kutyám kb csak ész nélkül futni szeret, meg más kutyakkal bulizni, de amint kérnék tőle valamit megsertődik. Igaz ez a laza porázos sétára is. Juti falatért még csak-csak jön szépen mellettem, de a sokadik elrohanása, rancigalasa utan, ha erélyesen raszolok, akkor megint csak sertődötten jön mellettem, nem azért mert de jó, csinálhat egy feladatot, meg mindenkinek sokkal jobb lenne ez.
Jártunk és majd járnék is vele tovább suliba, de most oda se vihetem. Az elkövetkező 15-20 napban biztos, hogy itthon kell lennünk nagyrészt és jó lenne egy olyan játékot, feladatot találni amit élvez is és nem sertődik meg rajta vagy kedvtelenedik el, ha nem lehet csak ész nélkül kivitelezni. Még egy példa. Intelligencia játék,ahol nyitni, szétszedni kell elemeket a jutifalatért. Azt is csak kb szetkaparja, borogatja, erőből oldja meg, és csak felhúzza magát, ha nem nyílik ki a rekesz.
Köszi ha elolvastad :)
Egyáltalán nem valószínü, hogy megsèrtödik. A leírás alapján valószínüleg nem jól tanítod/túl nehèz feladatok elè állítod/nincs megalapozva pl egy önkontrollal ès ezèrt válok frusztrálttá.
Vannak olyan kutyàk, akiknek több segítségre van szüksège. Enyém is ilyen, tèny, hogy nem a legkönnyebben képezhetö kutya, de azért lehet kèpezni ezt a típust is, csak több türelem kell hozzá.
A kèrdès, hogy honnan van? Szaporítótól? Mert akkor lehet, idegrendszerileg nehèz neki az önkrontroll ès a koncentráció.
Én azt tanàcsolom neked, hogy ne jutifalatra dolgoztasd, hanem a rendes kajáját kapja reggel-este feladatokra. Vissza kéne menni az alapokhoz, könnyü, sikerèlmènnyel jàró, de koncentràciót igènylö feladatokra gondolj. Alapengedelmes elemek. Pl.: its your choice jàtèk, fókusz, kèzkövetès, menetelès, pòzos gyakorlatok.
Ezt a kajakeresest hogy kell kivitelezni? Lássa/ne lássa mikor elrejtem? Honnan tudja mit kell majd csinalni, ha előtte ilyen még nem volt?
A dobozgurigatas is jó ötlet, lehet össze is rakok a napokban valamit. Bár a műanyag palackot előbb enné meg :D
#1 nem kizart, hogy rosszul tanítom, ezért is akarok majd suliba menni vele, ha meggyógyul.
Tenyésztőtől van, törzskönyves kutya, az idegrendszere szerintem eléggé rendben van, kevés dologra érzékeny. Inkább valószínű, hogy domináns, de nem a megszokott értelemben. Voltunk terelni is, ott is először ész nélkül kergette szerencsétlen birkákat. Amíg kinn vártunk a karám szélén, ugrált, nyuszített, ugatott a póráz végén, fel akart robbanni, az se erdekelte, hogy megfullad, hiaba szoltam rá szépen, csúnyán. A foglalkozáson át is vette a tréner, jó ideig "beszelgetett" vele, majd a végén ő mondta, hogy nagyon domináns kutya, megy a saját feje után. Ebből gondolom, hogy az apróbb feladatoknal, vagy póráz setanal besertődik, mert nem az van amit ő akar - jutafalat feladat nélkül vagy séta amerre ő akar.
Akkor célszerü a tenyésztövel is beszélni, hátha ez a vonal hozza ezt a fajta viselkedèsz, tudhat esetleg hasznos tanácsokat adni.
Ezt a besèrtödèst ezt felejtsük el. A kutya nem sèrtödik be, legfeljebb nem elèg jò a kutya gazda kapcsolat, nem elèg a motiváció. Az, hogy kajàval könnyen motiválható, az a legjobb dolog a vilàgon. 8 hónapos, ilyenkor mèg nem is szabad elhagyni a jutit. Ha sikerül kibekkelnezeket ezt a kèt hetet, utána gyorsan suli. :)
Még az első válaszolóhoz
"Alapengedelmes elemek. Pl.: its your choice jàtèk, fókusz, kèzkövetès, menetelès, pòzos gyakorlatok"
Az its your choice mit takar? Pl az egyik kezemben van csak falat es mutasson rá, melyiket kéri?
Fókusz - nem tudom egyre gondolunk-e, suliban csinaltunk olyat, hogy tenyéren a juti, ha el akarta venni, osszezar, ujra kinyit es csak akkor veheti el, ha megengedtem. Az én kutyám itt se hajlandó a feladatot csinálni. A masodik tenyérösszezaras utan rajott, hogy ebből nincs egyértelműen kaja, és inkább néz mindenfelé, de csak azért se foglalkozik a falattal.
Az önkontrollal, fokusszal valóban lehetnek problémái ezek szerint, akkor ezeket próbaljam fejleszteni a trükkök, egyéb játékok helyett?
Èn azt javallanàm igen, hogy ne pörgesd trükkökkel, hanem inkább engedelmes ès önkontroll.
Az its your choice jàtèk, az az, amit a suliban csinàltatok. Hogy bezàrod a kezed ha eröszakoskodik, es csak akkor adod oda, ha ràjön, hogy eröszakkal pont az ellenkezöjét èri el, mint önkontrollal. :) ez szupi, hogy csinàltàtok a suliban. :)
Mivel elveszti az èrdeklödèsèt, ezèrt mondtam, hogy ne plusz jutira dolgozzon, hanem a kajàjàt kapja erre. Elöbb utóbb elèg èhes lesz hozzá, hogy együttmüködjön.
Dönthet. Vagy együttmüködik, vagy èhen marad. :)
Az egyik borderem fiatalon olyan volt, aki addig nem szerette az új feladatokat, amíg tökéletesen nem értette. Gyűlölt tanulni, hatalmas stressz volt számára, hogy nem értette az elvárásokat. Viszont onnantól, hogy megértette a feladatot, imádott mindent és hatalmas energiákat tett bele a munkába.
Ne csak a megvezetésben ragadj le. Van még 5 másik tanítási módszer, van még millió motivációs eszköz, képzési technika, kezdd el a saját tudásodat is fejleszteni.
Sajnos a tapasztalat az, hogy amikor egy border a más kutyákkal való játékban, őrjöngésben tölti ki az energiáit, az valami komoly tartásbeli gondot mutat.
Kedves utolsó. Mondanál kérlek példát a "tartásbeli problémákra"?
Erről még nem hallottam, hogy problémát jelezhet, ha az vezeti le az energiáit, hogy más kutyákkal játszhat. Biztos, hogy nem csinálok mindent tökéletesen, de igyekszem neki mindent megadni. Mivel úgy lattam, hogy az teszi boldoggá, ha más, hozzá hasonló temperamentumú kutyakkal futhat, bunyózhat, így erre fektettem több hangsúlyt.
Igyekszem fejleszteni a tudasom, a kutyasulikban eddig a megvezetés és a klikker volt, amiket hasznaltunk. Probalom dicserni is, de az egyáltalán nem hatja meg. Sőt, ha nagyon koncentral, a fejét még el is húzza a simogatas elől es szinte minden ismerosom arra panaszkodik, hogy "nem lehet simogatni", mert folyton mozgasban van, fel masodpercig van valahol es mar megy is tovább,simiert még sose allt meg.
Mi is koszagolósat szoktunk játszani. Az én kutyámat nem érdekli a juti. A játékát szoktam eldugni. Először még úgy csináltuk, hogy látta, hogy hova megyek és mondjuk vetettem egy párna alá. Tudta hol kell keresni, és nagyon dicsértem ha meglett. Utána most már úgy szoktuk, hogy kiküldöm a szobából és alaposan eldugom. Viszont itt is lehet néha, hogy túl nehéz, és akkor feladja.
Vannak ilyen szimat szőnyegek is, azzal nem is kell mozognia.
Illetve még olyat is játszottunk, hogy látta, hogy a kaját letakarom egy törölközővel, és ki kell szednie alóla. Elfáradt,mire sikerült neki.
Én kisebb korában csináltam azt, hogy elvitte magammal a kajáját sétához, és bármikor odajött, kapott egy kicsit. Akkor is ha magától, akkor is ha hívásra. Séta közben meg is vacsizott. Nem oldja meg a setáltatós problémákat teljesen, de kellemes közös élmény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!