Kutyám rosszul kommunikál más kutyákkal pórázon. Mi ilyenkor a helyes?
Másfél éves menhelyi kutya. Elég domináns, de közben barátságos és játékos. A probléma az, hogy pórázon borzol és hörög a többi kutyára, aki a közelébe jön. Nem messziről, tényleg csak ha mellettünk haladnak el. Amikor odajönnek ismerkedni, nem túl kedvesen reagál. Viszont ő is menne oda hozzájuk ismerkedni, tehát nem ez a "hagyjál békén" típusú viselkedés. Elkezd a másik arcába állni és a játékra hívó jeleket is (úgy látom) provokációnak veszi. Sosem bántott senkit, egyszerűen furán kommunikál. Amint elengedem, normális, elkezd játszani. Persze nem engedhetem el mindenhol. Ilyenkor melyik a jobb megoldás? Ha minél többször odaengedem pórázon is (nem félős vagy agresszív kutyához), hogy szocializálodjon? Vagy inkább ne is engedjem oda?
Vannak fix barátai, akikkel összejárunk játszani. Velük teljesen jól elvan, illetve másik 2 kutyával él együtt gond nélkül. Ők pórázon semlegesek vagy barátságosak, sosem tapasztaltam ilyen jellegű viselkedést.
Hát oda engedni nem szerencsés,mivel messziről nem tudhatod,hogy melyik kutya milyen,sajnos sok kutyát a saját gazdája sem ismer teljesen. Aztán nehogy baj legyen.
Én kutyám is barátságos,de ha hörögne,borzolna rá egy másik kutya akkor ő is így reagálna aminek ez esetben akár verekedés is lehet a kimenetele.
Nekem kanom már 2 hónapja ivartalan. De a kekeckezdést nem csipázza.
Valószínű az nem is fog változni, viszont hála az égnek nem kötnek belé mióta ivartalan. Pórázon elvan a többivel. De őszintén szólva nem szeretem pórázos ismerkedést,bár kb kikerülhetetlen.
Arra kéne rámened,hogy semlegesek legyenek neki a kutyák ha pórázon van.
Egy jó magán trénerrel szerintem 1-2 alkalom és megoldódna a helyzet.
Sosem alakult ki balhé belőle, szerintem többi kutya is érti, hogy nem akar ő rosszat. Sokuk elkezd játékosan hasalni, hogy oldja a helyzetet. Persze mindig megkérdem előtte (ha nem engedik ránk póráz nélkül), hogy barátkozhatnak-e. Félős kutyáknak az enyém sok lenne, hozzájuk nem engedem oda.
Én is azt szeretném, hogy semleges legyen, de az se lenne hátrány, ha nem menne át hát borzolásba, ha esetleg mégis pórázon találkozik egy másik kutyával. Ha elhúzom, az csak olaj a tűzre, úgyhogy inkább hagyni szoktam ismerkedni.
Egy olyan kutyához, aki őrjöng a pórázon, semmilyen felelős, épeszű ember nem engedi oda a sajátját. Ez a tipikus helyzet, amikor a kutya őrjöng, a gazdi nem tudja se leállítani, se magára kapcsolni, és közben távolról kiabál, hogy "de hát nem bánt!"
Tanítsd meg arra, hogy rád figyeljen. Vagy neveld pórázon teljesen közömbössé. Vagy csak vezess be egy pórázfegyelmet.
Nem alakult ki balhé még.
De egyszer fuss össze olyan kutyával aki nem tolerálja ezt a fajta a viselkedést.
Én sem szívesen engedném oda olyan kutyához az enyémet vagy nem szeretném,hogy oda engednének ilyen kutyát a sajátomhoz.
Múltkor is a környéken egy husky két lábon állva örjöngött, a gazdája alig bírta megtartani, mondja,hogy nem bánt. Kutya testbeszéde és viselkedése nem erről árulkodott. Inkább kikerültem őket,mondtam nem szeretnénk barátkozni.Na meg a másik ha látom nem bír a saját kutyájával. Ha netán baj lenne akkor pl hogy szedjük szét a két kutyát? Mennyire bízhatok abban,hogy tudja kontrollálni ha össze mennek?
Sajnos annyi rossz tapasztalatom van.
Nem őrjöng. Kihúzza magát, borzol és halkan hörög egyet, (szerintem ezt sokan nem is hallják) ha a kutya közel halad mellettünk, de nem úgy kell elképzelni, mint egy pszichopatát. Láb mellett sétál olyankor is, picit húzna a kutya irányába, de nem megy át ördögűzőbe.
Sokan odaengedik a kutyájukat hozzánk, mert nem idegbetegen őrjöng. Inkább befeszülésnek mondanám.
Pórázon nem jó ötlet az ismerkedés, mert pórázon a kutyák nem önmaguk ezalatt értem azt hogy ha pl feszes a póráz akkor hamarabb összekaphatnak, illetve ha nem a gazdi a vezető akkor a kutya átmehet védelmezőbe is.
Amit tehetsz:
1. Kutyaiskola, közömbösítés.
2. Ha jönnek szembe kutya-gazdi párosok akkor félreállsz a kutyáddal, kizökkented a helytelen viselkedéséből pl leülteted és kajával/játékkal/ apró pórázrántással magadra vonod a figyelmét, és ha nyugodt marad akkor jöhet a dicséret és mehettek tovább. Illetve az a legjobb ha már akkor kizökkented a kutyádat amikor meglátod a kutya-gazdi párost, mert így nem esik bele a kutyád abba az állapotba.
A szőrborzolás nem csak agressziót jelenthet hanem izgatottságot is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!