Jó ötlet még egy Labrador?

Most fogjuk ivartalanítani azt nyilván megvárjuk.
Mi a tapasztalat mennyiben változik a kutya viselkedése jelleme utána?

Nem változik, ivartalanított kutyám van. Annyi, hogy nem hajtják a hormonok.
Viszont én még mindig azt mondom, hogy várjatok a második kutyával, még nem vagytok a problémás korszak végén, sokaktól olvastam, hogy kölyökként rengeteg dolgot megtanult a kutya, remekül kezelhető volt, szófogadó, aztán jött a kamaszkor, és mint hogyha mindent elfelejtett volna, feszegette a határait, ami addig jól ment, csak azért sem csinálta úgy. Ha pont úgy jönne egy kölyök, aki meg még semmit nem tud, és a nagyobb meg pont ebben a határok feszegetése korszakban van, két kutyát kell egyszerre nevelni plusz még arra is figyelni, hogy a kicsit ne vigye bele a hülyeségbe a nagy, ne tanulja el a rosszat.

Nekem is így volt.
Örökbe fogadtam egy 2 hónapos kölyköt. Fél évesen ivartalanítás, aztán úgy döntöttem hozok mellé egy pajtit. Örökbe fogadtam még egy 2 hónapos kölyköt. Nagyon jól eljátszottak. Sosem voltak egyedül. Két 2 hónapossal nehéz lett volna, de így pont jó volt.
Most vagyunk túl az ivartalanításon, szerencsére nem változott semmi.
Nagyon érik bennünk hogy kéne még egy kis labi. Egyelőre még bizonytalanok vagyunk, nem szeretnénk hogy a kiskutyus elrontsa a Totónál azt amit eddig megtanítottunk neki. Bátran itthon tudjuk hagyni, nem bontja le se a házat se a kertet.

Na én segítek neked dönteni. 😁
Van nekem egy tündéri, szuka csokilabim. Előre leszögezem, hobbira lett vásárolva de kb 3 hónapos korától tudtam hogy a kutyázás nekem bizony hivatásom lesz, beleszerettem a kiképzésbe és elkezdtem felkészíteni, magamat és Masnit is hogy bizony dolgos élete lesz, vadászattal, kereséssel és amivel csak lehet. Úgy voltam vele, hogy mindent próbáljunk ki és amihez tehetsége van és amit a legjobban szeret majd azzal kezdünk is valamit.
Most töltötte a kettőt. Zseniális kölyök volt, úgy 10 hónapos koráig. Én is azt gondoltam mekkora mázlim van vele, biztos jól csináltam valamit stb…Aha. Nem.
A szép behívhatóságból a nem behívható, a visszahozom a labdátból a megállok előtted 5 méterre, ledobom a labdát és bámulok rád lett. Ez nagyjából egybe esett az első tüzeléssel is meg ugye a kiskamasz korral, ami a legdurvább. Igen ám, de addigra már beterveztem egy border colliet, megvolt a tenyésztő, minden készen állt. Nagy nehezen kijött a kamasz fázisból, (ezt értsd úgy hogy kő kemény munkával hoztam ki belőle) ivartalanítva is lett 13 hónaposan. Na mondom szuper épp időben, jön a border is. Masni pedig ismét visszaesett.
Azzal, hogy behoztam egy új kutyust az életünkbe, felborítottam az egyensúlyt és a napi rutint is. Minden erőmmel azon voltam, hogy ne legyen féltékenykedés, volt külön idejük, meg közös is, tréningek stb. De ettől még osztódnom kellett, és ez Masninak nem tetszett. A border most lesz 1 és azt tudom mondani hogy beálltak a dolgok, Masni stabilizálódott. De ez mehetett volna sokkal egyszerűbben is.
Amit még meg kell említenem az maga a labi fajta. Mostmár tapasztalatból mondhatom (2 labi és 1 border után) hogy a labikkal nehezebb😂 Ez szerintem az érzékenységükre, illetve annak hiányára vezethető vissza. Makacs, önfejű kutyák, akiket iszonyat nehéz megtanítani arra mi az hogy nem. Nehéz velük mert bélpoklos dögök és mindenkiben bíznak. (Volt egy szuper mérgezésünk kis korában) Az élelem megtagadás és a (szabályos) pórázas séta megtanítása szép kihívás, de nem lehetetlen, viszont elengedhetetlen. Nincs is annál rosszabb, mint amikor hívod a makacs kutyádat, és annyira vérig van sértődve hogy csak bámul rád. Ne tudd meg hányszor éltem át és bizony volt hogy utána sírtam is, pedig nem vagyok egy érzékeny típus. Csak azt láttam, hogy beleöltem a kutyámba minden szeretetet és munkát, és úgy éreztem nem kapok vissza semmit. Szó szerint betartott, amíg meg nem szokta/el nem fogadta hogy a kicsi bizony marad. (És félre ne értsd, nagyon jól kijöttek, most meg már elválaszthatatlanok)
Én a helyedben várnék a másik kutyussal, amíg a labitok 2 éves nem lesz. Alakuljon ki egy tényleg megingathatatlan kötelék, egy stabil, erős engedelmesség és csináljátok végig vele az első 2 évet, mert az fedi le kb a kutyus nevelés alapjait, így már tényleg nem lesz semmi meglepetés a másodiknál. Lehet hogy jelenleg minden szuper, de jön a kamaszkor és hidd el lesz vele baj. Ha még erre jön egy másik kutyus is az nem a legbölcsebb én utólag úgy gondolom. Sehova nem kell sietni, mindig lesznek labik a világon. Tudod okos ember más hibájából tanul😅🙏🏻
Remélem segítettem😊
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!