Így ment ez másoknak is? (Pórázon való húzásról leszoktatás)
Én csináltam így de variáltam azzal, hogy ha húzott akkor rögtön megfordultam és a másik irányba mentem. Nekünk inkább ez jött be, a megállás inkább arra jó, hogy rám figyeljen.
Mindenesetre ezzel a módszerrel bő másfél hónap gyakorlás kellett, mire megtanulta a kutyám. Viszont amikor már tudta, mi a dörgés, de nem csinálta szépen, büntiből pórázrántás.
Nekem az az elvem, hogy amíg a kutya tanul, addig kizárólag pozitív megerősítést alkalmazok, onnantól viszont hogy stabilan tud valamit, de nem hajlandó együttműködni, büntetek.
Az biztos, hogy több idő kellett így, mire megtanulta, de megérte, mert szépen, élvezettel jön a pórázon. A másik kutyám, akit sajnos rángatásos módszerrel tanítottam, nem jön ilyen szépen, már ha csak véletlenül feszül is meg a póráz, össze is rezzen és lapul. :( Úgyhogy mindenképpen jobbnak tartom azt, hogy amíg tanul, ne rángasd, inkább tapasztald ki, lehet te is többre mész azzal, ha megtorpanás helyett inkább a másik irányba fordulsz. Vicces látványt nyújt, az tény, de hát kit érdekel? :D A lényeg, hogy a kutya megtanulja és élvezze is!
Mi a suliban úgy tanultuk, ahogy az első írta, azzal a különbséggel, hogy még a póráz megfeszülése előtt volt hátraarc. Ha beelőz, rögtön hátraarc. Az első pár alkalom tényleg idióta fel-alá járkálás, de a kutya is rá fog jönni, hogy ha haladni akar, akkor nem szabad beelőzni.
Az a titka a dolognak, hogy egyszer sem szabad hagyni, hogy húzzon. Nincs olyan, hogy most sietek, vagy most az emelkedőn jól is esik, hogy kicsit húz.
Nekem kb. 3 hét volt, mire szépen sétált, persze van úgy most is, hogy megindulna, mostmár nem fordulok vissza, csak megállok, és lábhoz rendelem, így csak ő járkál fel-alá nekem nem kell :D
Hát szerintem ez az az eset, mikor a jutalomfalatot kiegészíteném a falka újrarendezésével, lehetőséget keresnék a kutya energiáinak levezetésére és "keményebb" kutya lévén egy fegyelmező rántást a pórázon a JÓ pillanatban bevetnék.
Alapvetően annak a híve vagyok, hogy a kutyát pozitív megerősítéssel tanítom, ugyanakkor néha szükség lehet keményebb eszközökre is, ha a kutya nem akar figyelni vagy hülyének próbál nézni. Csodákra képes egy jól irányzott pórázrántás, ha helyesen alkalmazzák és a jó pillanatban.
De. Nem tudjuk, mi a pontos szituáció, sem azt, hogy a kutya hogyan reagálna, sem úgy általában a kutyát és a helyzetet sem ismerjük - látni kellene. Szóval csak óvatosan ezzel, na meg nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy a büntetésre adott helyes reakciót azonnal jutalmazzuk és oldjuk fel a kutyát, valamint azt sem, hogy ez nem a tanítás mikéntje, hanem fegyelmezés, amit nem mindegy, hogy mikor és milyen intenzitásban alkalmazunk.
Én azt tudnám neked javasolni, ha van lehetőséged, menj el vele egy kutyaiskolába vagy egy kiképzőhöz, mert neten keresztül nagyon nehéz jó tanácsot adni, ezt igazából csak a gyakorlatban lehet megoldani. Meg kell tanulnod elérni, hogy a kutyád rád figyeljen akkor is, mikor ezer más érdekesebb dolog is lenne, ez pedig nem olyan egyszerű dolog, hogy általánosságokat írjuk 15 mondatban, mert abszolút hozzá kell igazítani a kutya-gazda pároshoz. Ha egyik suli nem válik be, akkor pedig keresni kell másikat, kezelhetetlen kutya ugyanis nincsen, csak amatőr kiképző.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!