Milyen kutyát érdemes venni, ha ilyesmivel szeretnék foglalkozni hobbiból?
Hobbiból szeretnék komolyabban is kutyákkal foglalkozni. Régi álmom hogy egyszer majd kutyakiképzéssel is foglalkozzak, illetve a canicross is érdekelne. Ehhez szeretnék egy partnert, aki szívesen dolgozna velem együtt.
Túl nagy tapasztalattal nem rendelkezem. Eddig volt egy kissé butácska fehér Shih Tzu-m és egy édes beles labradorom. Most valamivel mozgékonyabb, taníthatóbb kutyát keresnék kinti-benti tartásra.
A canicross kevés info. Mi lenne a fő csapás? Egyáltalán milyen egyesületek vannak a környékeden, ahová tudnál menni? Ez eléggé behatárolja a dolgot.
Milyen méretűt szeretnél?
Milyen szaporítás? Hol látsz te ilyet?
Sportra és kiképzésre akar ráfeküdni a kérdező.
Kérdező, attól függ mennyi időd van rá. Egy munka kutya lenne a legideálisabb erre, de ahhoz rengeteg idő és energia kell.
Akkor nem csak én tartom butának a Shih tzum,már kezdtem megijedni hogy csak velem van a baj.🥲
Én Boxert vennék,mert azon túl,hogy alapvetően barátságos emberrel és kutyával egyaránt nagyon aktív,és mozgékony kutya.
Nyomott orra van,de ez nem akadályozza nyáron sem,legalábbis nekem a kutyáimat anno nem igazán zavarta az orra.
Ha ez egy komoly elhatározás és nem csak egy hirtelen ötlet, ami fél év múlva "elmúlik", akkor border collie vagy malinois. A malik jobbak az öv-re alapuló sportokban, kicsit nagyobbak, így többet tudnak neked segíteni futáskor, de a szocializációjukra picit jobban oda kell figyelni.
A border alapjáraton kedves vagy közömbös mindenkivel, ő is nagyon tanulékony, jól motiválható és nagyon sok sportban ők a királyok (pl agility, obedience, terelés)
Viszont ezzel a két fajtával rengeteget kell foglalkozni, napi szinten kell nekik feladatot adni. A borderből van show vonal is, ők valamivel nyugisabbak.
A kiképzőknek németjuhászuk, dobbermanjuk szokott még lenni.
Ezek azért igen "komoly" válaszok. "Túl nagy tapasztalattal nem rendelkezem" és mali, husky meg border?? Atttyya Úr isten... 10 éve kutyázok, kezdtem egy huskyval de abba mindent bele kell adni, hogy elviselhető kutya legyen és ők tényleg csak futásra jók, semmi másra. Amennyire tudom a border még rosszabb, mert sokkal okosabb is hozzá, hogy problémát tudjon okozni. Mali kezdésnek? Profi kutyásokat is meg tud szégyeníteni egy igazi mali, nem hogy egy padlócirkálós alapokkal rendelkező kezdő kutyást. (nem sértésnek szánom!)
Én a németjuhászra tudnék szavazni. Egy jó németjuhásszal az engedelmes képzés szinte játék, keresésben is nagyon jó, akár személy, akár tárgy keresésről legyen szó. Örző-védőben is nagyon jók lehetnek egy jó segéddel. Mozgékony, de nem tombolósan bolond, mint a mali pl. Tehát a kiképző álmaidat részben meg tudod vele tapasztalni, mint tanuló, úgy hogy ne szenvedés legyen, hanem szórakozás.
Utolsó azért eléggé nagy különbség van a hobbi border collia és a munkára való között.
"Amennyire tudom a border még rosszabb, mert sokkal okosabb is hozzá, hogy problémát tudjon okozni."
Egyet értek abban az esetben ha a kérdező munkára való border colliát vesz és nem foglalkozik vele eleget. De ha csak hobbi kutyát akar, akkor nem hiszem,hogy lesz bármilyen problémája ha eleget foglalkozik a kutyával. És amúgy a border collia az egyik legnépszerűbb kutyafajta ami a kutyákkal való munkát illeti.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!