Hogy lehet az ugralasrol leszoktatni?
Kolyok border collie, es borzaszto akaratos...vagy nagyon feledekeny.🤷🏻♀️
Ugral mindenkire, mindenkit igy akar udvozolni. Ha raszolok akkor leul, nez a boci szemeivel, majd 5 masodperc mulva folytatja. Volt mar drasztikusabb megoldas, ellokes, fellokes, terdkirakas, de nem tanul belole, hogy ha ugral az neki kellemetlen. Az se hasznal, ha figyelmen kivul hagyom. Arra mar rajottem, hogy nala sokkal kovetkezetesebbnek kell lenni, mint az eddigi kutyaimnal, de beletort a bicskam a dologba. Aki tapasztalt az ilyen fajtanal, az megosztana a tanacsait? Vagy majd kinovi idovel?
Mikor ugrik akkor huzd fel a labad. Igy a terdednek fog utkozni Ami kellemetlen lesz.
Meg egy hatarozott nem.
Ja es fontos, hogy nincs szemkontaktus, ütyiripütyiri es tarsai. Vendegeknek is igy kell csinalni.
Mondjuk nalunk az utcan is problema volt. En ott mindig elrantottam ha lattam keszul ugrani.
Szepen lassan leszokott.
Én két jó módszert ismerek, ami úgy eddig nagyjából minden kutyánál bevált.
Az egyik, hogy amikor felugrik rád, elkapod a két mellső lábát (mancsát), egyik kezdeddel az egyiket, másikkal a másikat. Semmit nem csinálsz, csak tartod. Egy ideig nem fogja érteni hogy mi van, talán még élvezi is. Viszont max 1 perc után el fog kezdeni neki marha kellemetlen lenni, és próbálja elhúzni a mancsait, picit rágcsálja a kezeidet, hogy engedd el, etc. Akkor elengeded. Ha ezt kétszer vagy háromszor megcsinálod vele, akkor pontosan fogja érteni, hogy ha felugrál, akkor az egy kellemetlen érzésben fog végződni, és el fogja engedni. Okos kutya az:)
A vendégekkel ettől még próbálkozni fog, ők is csinálhatják ezt vele, de egyszerűbb ha simán, egyenesen belesétálnak a kutyába, nyilván óvatosan, hogy ne sérüljön meg. Ha felugrott rád egy kutya, egyenesen kell tenni 1-2 határozott lépést, bele a kutyába, de még egyszer: óvatosan, véletlenül sem rúgdosni a térdeddel és nem taposni meg a hátsó, támaszkodó lábait. Felborulni nyilván nem akar, úgyhogy semmi mást nem tud csinálni, mint leugrani rólad és félre állni.
Próbáld is ki gyorsan mindkettőt és nézd meg, melyikre hogy reagál.
Azt mondjuk hozzáteszem, hogy fiatal juhászkutya (abból is a legintelligensebb fajta) lévén abban a napi pár órában amit ébren tölt (édesem), nagyon komoly nevelésre, mentális és fizikai fárasztásra van szüksége. Ezt azért fontos kiemelni, mert csak akkor fair elvárni tőle hogy jól viselkedjen, ha amúgy fixen megvan a lehetősége arra, hogy a felesleges energiáit levezesse.
És hogy reagálsz, amikor abba hagyja és leül? Olyankor mit teszel?
Hol él? Kertben vagy lakásban? Hányszor és milyen helyzetekben kezd el ugrálni rád?
5: ugy nez ki, hogy az bevalni latszik, hogy ha felugrik megfogom a ket mellso labat es nem engedem. Eloszor tetszett neki a dolog, vagy ket percig allt mozdulatlanul es szerelmesen nezett, de ugy nez ki rajott, hogy nem buli azert ez megsem.
6: kertben el egy masik kutyaval. Szinte mindig ugral, mert mindig orul. Ha leguggolok vagy leulok, akkor is maszik ram, bele az arcomba, hajamba, bar errol mar egesz leszoktattam csak az ugralas a mumus. Ha talalkozunk ugral, ha a masik kutyat simogatom, akkor ra is raugral, lokne ot el, meg mindenkire ugral, akivel talalkozik. Mikor raszolok, hogy nem, akkor leul elem es csak nez ram. Ilyenkor ha megdicsertem oromeben ujra ramugrott, igy mar ovatosan dicserem.
Meg csak az alap dolgokat tudja, marmint ilyeneket, hogy ul, fekszik, pacsi, be megy a helyere szora. Klikkerrel tanitgattam, meg a masik kutyatol sok mindent elnezett, ezeket o is tudja.
Azt ugye tudod, hogy a border nem kerti dísznek való? Normális tenyésztők és fajtamentők nem is adnak kinti tartásra bordert, mert annyira gazdacentrikus!
Mennyit vagy kint vele egy nap? Mennyi ebből a minőségi együtt töltött idő?
Ha nem ugrik és te azt nem erősíted meg, persze, hogy újra elkezd ugrálni, mert akkor legalább figyelmet kap! Ha nem ugrál, azt dicsérni, jutalmazni kell! Ha ezen bepörög és újra kezdi, újra le kell állítani! Erre rá kell szánni az időt. És nem csak napi 4-5-6-8 alkalommal kellene kimenni hozzá, hanem sokkal többször.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!