Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Jól tudom, hogy foglaló nem...

Jól tudom, hogy foglaló nem jár vissza ha elállok a kutyus vásárlástól?

Figyelt kérdés

Nem írtunk szerződést, a foglalót úgy utaltam el. 150e Ft-ot. Igazából szó sem esett erről az eshetőségről, ha esetleg visszalépnénk…

viszont párommal szerettük volna közösen ezt a kutyust, és sajnos idő közben szétmentünk. Továbbra is szeretném a kiskutyát, de jelen pillanatban megfordult a fejemben ez is, hogy esetleg lemondjak róla. Nem szerettem volna hirtelen nekik szegezni ezt a kérdést és ezáltal rossz benyomást kelteni, utána meg úgy elmenni a kutyusért, hogy furcsán néznének rám, hogy simán lemondtam volna róla. Mert ez nem igaz. Vívódok miatta épp eleget. Szeretnék tisztán látni, hogy is megy ez. Bukni se szeretnék ennyi pénzt. Valahol azt olvastam ha a vevő áll el a vásárlástól akkor nem jár vissza a foglaló, csak abban az esetben ha a másik fél részéről valamilyen okból kifolyólag nem tud megvalósulni az eladás. Pl nem tartja be a szerződésben leírtakat, kutyus elpusztul még mielőtt az új gazdihoz kerülne, stb. Ha valaki tud segíteni azt megköszönöm!

2021. nov. 4. 00:50
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
92%
Foglaló nem jár vissza, maximum, ha jófejségből visszaadja.
2021. nov. 4. 00:56
 2/12 anonim ***** válasza:
86%

"Nem írtunk szerződést, a foglalót úgy utaltam el. 150e Ft-ot."

Gratulálok!

Nekem nem akarsz utalni csak úgy?

2021. nov. 4. 02:18
 3/12 anonim válasza:
92%

Foglaló nem jár vissza, előleg visszajár.

Ptk.

XXVI. Fejezet

A szerződés megerősítése

1. A foglaló

6:185. § [Foglaló]

(1) A másik félnek fizetett pénzt akkor lehet foglalónak tekinteni, ha annak fizetésére a kötelezettségvállalás megerősítéseként kerül sor, és ez a rendeltetés a szerződésből egyértelműen kitűnik.

(2) Ha a szerződést teljesítik, a tartozás a foglaló összegével csökken. Ha a szerződés teljesítése olyan okból hiúsul meg, amelyért egyik fél sem felelős, vagy mindkét fél felelős, a foglaló visszajár.

(3) A teljesítés meghiúsulásáért felelős fél az adott foglalót elveszti, a kapott foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni.

(4) A foglaló elvesztése vagy kétszeres visszatérítése a szerződésszegés következményei alól nem mentesít. A kötbér és a kártérítés összege a foglaló összegével csökken.

(5) A túlzott mértékű foglaló összegét a kötelezett kérelmére a bíróság mérsékelheti.

2021. nov. 4. 03:08
 4/12 anonim ***** válasza:
93%
De hogy lehet úgy befizetni 150 rugót, hogy se papír se semmi?
2021. nov. 4. 03:18
 5/12 anonim ***** válasza:
94%
Nem muszáj papír, de tény, hogy bonyolítja a helyzetet. A jog ismer olyat is, hogy ráutaló magatartás. Szép hosszú bírósági ügyek vannak belőle.
2021. nov. 4. 03:42
 6/12 anonim ***** válasza:
94%
Sose vettem még kutyát, de szerintem a foglalónak pont ez a lényege. Hogy nem jár vissza. Ez a garancia az eladónak arra az esetre, ha mégse vennéd meg, ő pedig addig "foglalta" a kuytust és nem adta el másnak.
2021. nov. 4. 04:37
 7/12 anonim ***** válasza:
78%
Bukta!
2021. nov. 4. 06:50
 8/12 anonim ***** válasza:
41%

Ha utaltad a pénzt, akkor annak két bankszámla forgalmában is nyoma van.

Ez nem olyan, mintha egy köteg pénzt mindenféle nyugta nélkül a markába nyomtál volna.

(Egyebek mellett ezért forszírozza az állam a nem kp-s ügyleteket)

Egyébként meg puhatolózó jelleggel megbeszélheted a kutyus gazdásával, hogy milyen változás állt be az életedben, és miért állnál el az üzlettől. Lehet hogy csont nélkül visszaadja a pénzed. (A ptk egyébként is a felek jóhiszemű közreműködésér épül.)

Ha köti az ebet a karóhoz, hogy nem adja vissza, akkor pedig - ha nincs írásbeli szerződésetek - szemrebbenés nélkül azt kell mondani, hogy a pénz előleg volt.

2021. nov. 4. 07:24
 9/12 anonim ***** válasza:
86%
Nem jár vissza a foglaló.
2021. nov. 4. 08:39
 10/12 anonim ***** válasza:
89%

A foglaló egyébiránt szokásjog alapján 10%. Ez nincs ugyan törvényileg rögzítve, de ez a kialakult gyakorlat. Tehát vagy nagyon durván túl lett foglalózva vagy ennyire drága a Blöki?

Ha egyértelműen foglaló, akkor a fenti válaszok is igazolják, jogilag nem jár vissza. Esetleg, de tényleg esetleg apellálhatsz az eladó jóindulatára és a tényleges vételár 10%-a feletti részt, ha jó fej, visszaadhatja. Ellenben nekem nem lenne pofám teljes összeget visszakérni. Az lenne a méltányos, ha a végső ár 10%-a maradna az eladónál. De mondom, ha jogi értelemben a teljes összeg foglaló volt, akkor de jure nem jár vissza semmi.

2021. nov. 4. 08:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!