Egészséges, nem betegeskedő kutyát?
Úgy érzem elérkezett az idő, rászántam magam: szeretnék végre egy kutyát. Mi ennek az útja módja? Írják sokan a menhelyet, amivel igazából semmi problémám nincs, de hogy fogom tudni, hogy egészséges? Van esetleg valami teljes átvizsgálás / orvosi "bevizsgálás", mint mondjuk a kocsiknál amikor megveszed? Kifizetem ha arról van szó, de nem szeretnék selejtet, vagy valami beteges szerencsétlent kihozni amire majd az életemet is rákölthetem.
Szívesen várom a tapasztalatokat, tanácsokat. Hajlandó vagyok vidékre is leutazni akár!
"de nem szeretnék selejtet"
Ez mindent visz.
A sok degeneráltat nem értem. Az a probléma, hogy egészséges állatot szeretnék? Nem mindenkinek vannak százezer forintjai havonta a kutyájára...
A hármas legalább értelmeset ír, ott a lényeg. Sok empátiátlan gyökér..
jaj, nehogy azt hidd, hogy menhelyes kutyákra bárki is elkölt 100k-t
hiszen azért hoz menhelyről, mert még szaporítós árat sem akar kutyáért fizetni
amelyik menhelyes beteg, és nagyon sokba kerülne a kezelése, max 1% az a kutyabzi, amelyik ezt kifizeti, a többinek meg képzelheted, hogy mi lesz a sorsa... menhelyen szintén nem költenek 100 ezreket ellátásra, ideje lenne felébredni
Aki gondozott már hosszabb ideig beteg kutyát szerintem megérti a kérdezőt. Nem is feltétlen a pénz miatt, hanem mert kevés borzalmasabb dolog van annál, mint mikor ott van egy élőlény, akit szeretsz, akinek a legjobbat akarod nyújtani és tudod, hogy bármit tehetsz nem lesz egészséges. És hosszútávú, gyógyíthatatlan betegségeknél sajnos igenis ott van a pénz, ott van a mérlegelés, hogy vajon megéri-e egy újabb, egy még drágább kezelésbe belevágni, ami lehet, hogy javít az életminőségén, de lehet, hogy semmi eredménye és a sokadik százezernél már muszáj mérlegelni. Vagy keress-e egy rugalmasabb munkahelyet, hogy tudd ápolni a beteg kutyád, ott tudj lenni, ha rohama van... Aki volt már ilyen helyzetben az tudja. Szóval én megértem a kérdezőt, szerintem nem rossz szempont az, ha legelsősorban egészséges kutyát szeretne.
Két opció van:
1. Menhely.
Ebben az esetben a kölyökkutya kiesik, mivel a legtöbb genetikailag öröklődő betegség csak később, felnőtt korban okoz tünetet, felnőtt korban lesz biztosan kimutatható.
Felnőtt kutyánál más a helyzet, ott azért már elég jól megállapítható, hogy nincs-e genetikai betegsége, szerintem, amik a legfontosabb orvosi vizsgálatok: szívféregszűrés (ezt sok menhelyen kérés nélkül is kivizsgálják), diszplázia szűrés, teljes vérkép, illetve egy hasi- és szív uh. Ez összességében orvostól függően 80-150.000Ft, nyilván ennyit egy menhely kutyánként nem engedhet meg magának, hogy kifizessen (főleg, ha nem indokolt, nincs tünete a kutyának), de normális helyen partnerek benne, ha te ezt saját költségen szeretnéd megcsináltatni. A menhelyi felnőtt kutyáknál azonban van egy másik tényező, ami probléma lehet, mégpedig az előéletük. Mindegyiknek van egy "csomagja," ők sokszor mentálisan sérültek, amit egyrészt megintcsak költséges helyrehozni (viszont jó trénerrel nem lehetetlen!), másrészt egy kezdő gazdinak lehet, hogy túl nagy kihívás. Amíg helyrehozod a szocializálatlanságát, esetleges szeparációs szorongását, az sajnos majdnem olyan, mint egy elhúzódó betegség kikezelése. Viszont a (normális) menhelyek ebben is együttműködőek, nem fognak kezdőnek problémás kutyát adni, hiszen nekik se érdekük, hogy pár hét után visszavidd, mert nem bírsz vele.
2. Tenyésztő
A tenyésztők szűrik a kutyáikat minden a fajtára jellemző betegségre, generációkon át, sőt a szerződésben garanciát is vállalnak arra, hogy te egészséges kutyát veszel tőlük és ha valami mégsem úgy alakulna (ugyanis biológiában nincs 100%), akkor kötelezik magukat az orvosi költségek megtérítésére vagy a kutya visszavásárlására. Legalábbis lelkiismeretes, normális tenyésztőknél ez benne van a szerződésben. Természetesen ennek is megvan az ára, egy tk-s kiskutya 200.000-nél kezdődik és persze ez sem garancia mindenre, lehet, hogy gyengébb lesz az immunrendszere, vagy érzékeny a gyomra, lehet allergiás, ezek nem szűrhetőek és a kikezelésük szintén költséges.
Nem akarok érzéketlennek tűnni, mert nyilván kizárólag ebből a szempontból összehasonlítható a kettő, de ha már felhoztad példának az autóvásárlást, akkor az egyik olyan, mintha használt autót vennél, amit átnézett egy szerelő, a másik meg, mintha egy újat, garanciával(tudom, ezért a hasonlatért szét fognak szedni, de ha szaporítótól vásárlókat le lehet beszélni azzal, hogy kocsit se vennél egy áruház parkolójában egy totál ismeretlentől, akkor szerintem itt is lehet használni ezt a párhuzamot).
A menhelyen kb 2 féle kutya van:
1.Aminek viselkedési problémája van.
2.Aminek egészségügyi problémája van.
Ki vannak vizsgálva,lelkiismeretes menhely nem ad úgy oda kutyát,hogy nem szól ha van a kutyának ismert eü gondja.
(Érdemes érdeklődni konkrét szervezet után,akár Facebookon).
A viselkedési problémák általában abból fakadnak,hogy ugye kellett valakinek a kutya,de foglalkozni nem akart vele.
Ergo a legtöbb legrosszabb esetben egyáltalán nem szobatiszta és nem tud pórázon közlekedni.Ha mégis valamelyik ezeket tudja,akkor már egy jobb kategóriát fogsz ki,de akkor meg foglalkoznod kell a szocializációval (hogy kijöjjön más kutyával és ne menjen mindenkinek neki),és ugyebár otthon szépen lassan minden esetben fel kell építeni a szabályokat.Máshol lehet,hogy mehetett kanapéra,nálad nem mehet mert lesz fekhelye,akkor ezt tanítod először.
Ezek a kutyák csak foglalkozást igényelnek,és többnyire aktívak tehát aktív életmódot,és mozgást főleg ha fiatalok.
A betegeseket sajnos el szokták hanyagolni,tehát van amelyiknek kezelhető betegsége van,valamelyiknek pedig olyan amivel együtt kell,hogy éljen.Pedig hidd el,hogy ők sem akartak szívférget vagy bőrproblémákat.
A sérült kutya a jobbik eset,egy heg vagy kopasz folt múlandó.Viszont nekik kötődési és bizalmi problémáik vannak,ők a félős kutyák akik viszont igénylik a tapasztalt gazdát,őket nem is adják csak úgy oda,főleg ha ezt nem tudod/akarod vállalni.
Menhelyről mindenki az a legjobb,ha olyat vállal amit akar és tud is.Ha egészséges kutyát akarsz és nem találsz akkor inkább lépj be Facebook csoportba és onnan válassz az elvihetős csoportból.
De! Arra készülj,hogy a pillanatnyi egészség semmire nem garancia.Az ember is ahogy idősödik vagy ahogy érik a behatások úgy lesz egyszer csak beteg.Valakinek hormon gondjai lesznek,valakit nem lehet úgy fizikailag terhelni ahogy szeretné,valakinek daganata lesz,valakinek allergiája..
Az állat is így működik,ma makk egészséges holnap lehet,hogy autoimmun pajzsmirigy alulműködéssel vagy cukorbetegséggel kel fel.
Tudnod kell ezesetben is kezelni a helyzetet,ha azonnal az a válasz erre,hogy költ rád a f*szom és leadod vissza a menhelynek vagy másik gazdának akkor tényleg csak plüsst vegyél.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!