Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Véletlenül megrágott egy...

Véletlenül megrágott egy csirkeszárny csontot a kutyám. Nem ette meg teljesen csak megrágcsálta. Ugye nem lesz baja tőle? Nagyon aggodom. Mire figyeljek?

Figyelt kérdés
2010. aug. 31. 18:36
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
66%

A kutya gyomra képes lebontani a csontot, nem azért nem javasolják. Hanem azért, mert kiszúrhatja a belét, vagy gyomorcsavarodást okozhat.

Vidéken -ahol nem jellemző a felelős kutyatartás, mert a kutya is csak haszonállat- a mai napig kidobálják nekik a csontot. És amikor az állat 3-4-5 év után elpusztul, senkit nem érdekel, majd lesz másik...

Aki viszont ennél hosszabb távra tervez a kutyájával, nem eteti csonttal, ennyi.

Kedves kérdező, nem valószínű, hogy baj lesz belőle. De figyeld a kutya székletét, illetve azt, hogy nem görcsöl e a hasa.

2010. aug. 31. 19:05
 12/21 anonim válasza:
0%
az én kutyám szokott kapni csontot is, és már tizedik éve él, soha nem volt semmi baja. akkor ez mi?
2010. aug. 31. 19:07
 13/21 anonim ***** válasza:
100%

Valószínűleg nem lesz semmi baja.

De igen, olyan csontot ami szilánkosan törik, nem jó adni a kutyának, mert baja lehet tőle, kiszúrhatja a belét.

Ez a hitetlenkedőknek mondom. Nem a sima csontról van szó, hanem csak azokról a csontokról amik szilánkosan törnek. Egy marhalábszártól semmi baja sem lesz.

Olyan jó, hogy ilyenkor mindenki okos. Pedig: a természetben a farkasok se a csontot eszik meg.

Az hogy meg régen mi volt, hát régen gyakran elpusztultak a kutyák, de nem izgatott senkit, hisz volt másik.

De persze, biztos ez mind nem igaz, meg az állatorvosok is tévednek, akik egy rakás beteg/haldokló kutyával találkoznak, ami mind az emberi tudatlanság miatt kerülnek bajba.

2010. aug. 31. 19:09
 14/21 anonim ***** válasza:
0%
Én úgy tudom,hogy csak az idős kutyák nem ehetnek csontot,mert szorulásuk lesz.
2010. aug. 31. 19:09
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

Nagy szerű, hogy 10 éve kap csontot, de mindegy hogy milyen csontot.

Ráadásul nem törvényszerű, hogy beteg legyen, csak előfordulhat. De természetesen itt mindenki olyan rohadt okos.

Csak tudnám mi van azokkal a kutyákkal akiknek kiszúrta a belét, vagy gyomorcsavarodást kaptak. Nekik biztos nem mondta meg egy ,,okos" ember sem, hogy a csonttól már pedig nem lehet semmi bajuk.

2010. aug. 31. 19:11
 16/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm a normális válaszokat, remélem nem lesz baj... felhivtam az állatorvost, azt mondta, figyeljem ha bármit látok vigyem azonnal. Remélem nem lesz gond...
2010. aug. 31. 19:17
 17/21 A kérdező kommentje:
Szerintetek mennyi ideig kell figyelnem? Mennyi idő alatt látszik ha gond van? Ezt elfelejtettem megkérdezni és nem akarom zavarni megint. Maradjak fent vele éjjel?
2010. aug. 31. 19:21
 18/21 riita. ***** válasza:
100%

Télleg rohadt okos mindenki és a többség is tudja írni,hogy "bezzeg régen" na akkor:

-bezzeg régen éltek a kutyák 16 évet?

-bezzeg régen szaporították ennyire a kutyát?

-bezzeg régen érdekelte az embert ha elpusztult az eb?

-bezzeg régen....

Nem szabad MINDEN féle csontot adni neki.

A csont lejjebb haladva a gyomorban hányást, a belekben pedig elzáródást vagy vérzést okozhat.

Jobb esetben pedig "csak" beragad a csont a fogakba és kézzel kilehet szedni de ha a trokán akad meg keresztben az már nem olyan jó mulatság.

. A kistermetű kutyák különösen veszélyeztetettek, hiszen nem tudnak elég alaposan rágni, és ez hozzájárul ahhoz, hogy bélsárrekedésük vagy komolyabb problémájuk alakuljon ki.

A szárnyas csontja szilánkosra törik

Ha valaki nem tud leszokni kutyája csonttal való jutalmazásáról, akkor legalább korlátozza azt heti egy-két alkalomra. A kacsa-, liba-, pulykacsontokat pedig mellőzze az állat étrendjéből. Annak az ebnek, amelyiknél a csont etetése után mindig szorulás alakul ki, azonban még ritkábban és kevesebb csontot adjunk, illetve más típusút. Például egy nagyobb darab főtt marhalábszár-csonttal talán tovább elbajlódik, mint több lapocka- vagy orjacsonttal, így nem fogyaszt belőle olyan mennyiséget, hogy szorulás alakuljon ki.

Csirke-, kacsa-, liba-, pulykacsontokat mindenképpen mellőzni kell a kutyák étrendjéből, mert ezek a csontok nagyon kemények, élesen törnek, és ezek az éles szilánkok felsérthetik a bél nyálkahártyáját, esetleg perforációt is okozhatnak. A viszonylag hosszú, éles csontdarabok is baj nélkül keresztüljutnak a bélcsatornán, de a végbél ampullájában székletdarabokká összeállva rendszerint megakadnak, nem egyszer beleszúródnak a végbél záróizmaiba is, komoly fájdalmat és vérzést okozva.

Amennyiben nem történik súlyos sérülés, a vérzés hamar eláll, a hegek begyógyulnak. "Szerencsére" sokszor a kutyák farhátat kapnak, ennek a csontjai kevésbé élesen törnek, de az ilyen csontdarabok is okozhatnak sérülést, különösen, ha nagy mennyiséget fogyasztott belőlük az állat.

Ha nem evett sokat a kutya a csontból akkor ,úgy gondolomhogy 1 kis csontól nem lesz nagyobb baja.

Ha rendes a széklte,iszik-eszik rendesen,nincs láza, meg bármi más panasz akkor nincs gond.

Azt ugyan nem tudom,hogy menyi idő után jönnek elő a jelei a betegségnek,de szerintem nem nyúlhat hetekbe..

Remélem nem lesz gond!

2010. aug. 31. 19:44
 19/21 anonim válasza:
Az én kutyám 13 évig evett csontot (kivéve pulykacsont), egyszer sem volt baja tőle. Most, hogy már idősebb, nem adjuk oda neki, csak a porcos részt rághatja le. Szerintem nem lesz baja a kutyusodnak. :)
2010. aug. 31. 20:06
 20/21 anonim ***** válasza:
100%

Egyébként kedves kérdező, ha a kutyusod csontra vágyik, vegyél sertés lapockát, főzd ki, és azon nyugodtan nyammoghat!

És szerintem 24 óra után már nem lesz semmi baja, addigra biztosan megemésztette.

2010. szept. 1. 08:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!