Milyen kutyafajta lenne jó túrázáshoz/bringázáshoz?
Szánhúzókkal nyáron nem fogsz tudni napközben menni. Kora reggel vagy késő este. Van futótársam huskyval, ők nyáron reggel 5 körül elindulnak és futnak 15-20 km-t, utána a kutya már elvan, inkább benn a házban, mert kinn nagyon melege van. Este még lemennek a Duna-partra, mert a kutya nagyon szereti a vizet. Ilyenkor a srác már inkább botot dobál neki a vízbe. A kutya a stégről is szeret beugrálni :)
Német juhásszal, beauceron-nal az lesz a gond, hogy ezek munkakutyák, és nem biztos, hogy a sima futás le fogja őket kötni. Ők dolgozni akarnak, ennél komplexebb feladatokra is szükségük van. Ha a német juhászból meg nem munkavonalasat veszel, azt nagyon ki kell fogni, hogy a rendszeres, hosszú futások, biciklizések menjenek neki, és ne terheljék túl a csípőjét.
Dalmatám sosem volt, ismerősöm sincs dalmatával, de nagyon tetszik :)
Esetleg egy drótos német vizslára nem gondoltál? Illetve másik ismerősöm ír terrierrel fut, bár ez ritka fajta, de remek kutya, ha nekem kutyám lenne, ilyet vennék.
Esetleg tervueren vagy groenendael? Túl sok agyi mozgatásra a legtöbbnek nincs szüksége, komplex feladatokra alkamatlanok, viszont nagyon lelkesek, ha mozgásról van szó. Olyan fitneszkutyák. Szépek, cukik, szeretnek futni, ugrani, de a szellemi kihívásokkal túlságosan sokat nem kell törődni.
A mali ehhez sok lesz, tapasztalatból mondom.
A malinois-ra még jobban igaz, ami a német juhászra vagy a beauceron-ra. A futás meg a túra nekik kevés. Sokkal nagyobb a feladatigénye. Akkor vegyél ilyen kutyát, ha mellette valamit dolgoztatod is.
Amúgy ha csak a drótszőr a probléma, akkor ott a rövid szőrű német vizsla is. Szerintem stabilabb, nyugodtabb kutya, mint a magyar vizsla.
Vagy arra nem gondoltál, hogy egy menhelyen körülnézz? Mert ha egy kölyköt veszel, azzal egy-másfél évig úgysem tudsz futni, sőt, komolyabban túrázni se. Bicikli mellett meg pláne felejtős.
Egy fiatal felnőtt kutyán már jobban látni, hogy mire lesz alkalmas és mire van kedve. Ha fajtajelleghez ragaszkodsz, akkor pedig fajtamentés.
Belga juhászkutya gondolkodtál már?
Nekem az első kutyám belga és német juhász keverék volt. Gyönyörű és okos kutya. Nagyon sok mozgás kellett neki, hogy lefáradjon.Itt van néhány infó róla:
A belga juhászkutya azonban nem csak a sportos teljesítményével és éberségével tűnik ki a tömegből. Fáradhatatlan energiája mellett a tanulási képességei is figyelemre méltóak. Hála magasfokú intelligenciájának és tudásszomjának, nagyon jó „diák”, aki mindig tanára kedvében akar járni.
Illetve nézhetetnél nj keverékeket is, akiknél nem magas az őrző védő ösztön. Egészségesebbek és jobban bírják a fizikai terhelést. Sajnos a németnek a csípője tönkremegy elég hamar. Az én 9 évesemnek csípődiszpláziája van pedig még lehetne pár éve.
Erről a két fajtárol van tapasztalatom nem tudom segített e valamit.
A legtöbb németjuhásznak a gerince és az izületei nem bírják a futást.
Nekem huskym van. 15-20 C° felett nem tanácsos futtatni. Az enyém NÉHA hozza vissza a labdát😅
A dalmaták nagyon horror áron vannak. Nem is tudom van e Magyarországon tenyészet. Tavaly szerettem volna egy dalmatát 2000€ körül láttam csak.
Fontos tudnivaló, hogy a kutyát nem érdemes betonon futtatni. Én úgy szoktam, hogy megyek bicajjal a betonon és mellettem a füves részen fut a kutya.
Farkas kinézetre a husky és a malamut után az akita jutott eszembe, de nem tudom, hogy az mennyire szeret futni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!