Nagy mozgás igényű kutyafajták?
Amstaffal kocogok 8-10 km-t alkalmankent. Belenyom kemeny sprinteket meg ferde falmaszasokat.
A folyamat gyors futas viszon nem jo neki porazra kotve.
Es o nem szamit nagy mozgasigenyunek.
A foxi meg minden nap lefut ennyit es meg birkozik orakig barmekkora kutyaval orakon at serules meghuzodas nelkul. Kotel idegek is keves hozza. Borzalmas. Ilyen kutyaval minden hajnal elott a futopalyan indul. Vagy veged van (nem hallgat rad) vagy a cuccaidnak vege otthon.
Még egy szavazat a malinois-ra, plusz még egy ötlet a német vizsla.
Ha nem csak elismert fajtákban gondolkodsz, ott van a ESD (european sled dog), az eurohound és a alaszkai husky (igen, jól írtam, nem szibériai). De náluk tényleg hosszú távokban kell gondolkozni, kimondottan erre tenyésztik őket.
Köszönöm az eddigi válaszokat.
Vizslákban nem gondolkodom az erős vadászó ösztöne miatt. A dalmatáról azt olvastam, hogy alapból kocsi kísérő kutyának tenyésztették, így a hosszú távon az egyenletes tempót tartja, ez így van?
Mivel ló mellé akarja a kérdező így szerintem nem jó ötlet kis vagy közepes testű kutyát ajánlani. Szerencsétlen foxinak hiába van sok energiája ha tízet lép még a ló egyet.
Én amondó vagyok hogy szanhuzo. Abból is a husky a legstrapabirobb. Igaz hogy nem szeretik a meleget, de nyáron a tűző napon más kutyával se futhatsz mert mind kidolne. Reggel vagy este kell beiktatni, és vinni neki vizet is. Télen meg pláne a legjobb lenne.
De ha nem akkor a belga juhász. Ők nem olyan csapott segguek mint a német juhaszok szóval nem terheli jobban a futás az ízületeket mint bármilyen más kutyának.
Az agarakat nem tudom miért zártad ki. Hacsak a vadászösztön miatt nem.
Régen pontosan lóval mentek a nemesek vadászni, az agarak pedig ott futottak a lovak mellett. Ha vadat láttak, két agarat ráengedtek.
A magyar agarak jól bírják a hosszútávú futást azzal a sebességgel, amivel bármilyen más kutya bírja.
Természetesen maximális sebességgel, ami kb. a 1,5x-ese az utánuk következő leggyorsabb fajtáknak, azzal nem fogja sokáig bírni.
A magyar agarak 40-50km/órás sebességet tartani tudják 3-5km-en keresztül terepen. Más kutyáknak kb. ez a végsebessége. Agárversenyen, rövidtávon ez 70-80km/órára is felmehet.
Nekem whippet keverékem volt ló mellett. Imádták egymást, 1,5-3 órás terepeket mentünk, és a kutya is úgy bírta, mint a ló. Amikor visszaértünk, akkor befeküdt a szénába, vagy ki a Napra, feltöltődött pár perc alatt, aztán már bandáztak is a vizslával. Heti 3-5 alkalommal futott így ló mellett, ezeken a napokon "csak ennyi" volt a mozgása, a többi napokon kutyafuti, kirándulás, terepfutás volt. 50 km-ig teszteltük párommal, ennél többre nem vittük, de még ennyi után se volt extrán kidőlve.
Felépített edzésterv alapján, fokozatos mozgatással történt mindent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!