Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Milyen kutya illene hozzám?...

Milyen kutya illene hozzám? Édesanyámmal élünk ketten kertes ház. Ő nyugdíjas, én dolgozom. Teljesen magányos vagyok, sw nőm, se haverok, a szabadidőm mind a kutyáé. Napi séta, hétvégén túra. Ne legyen agresszív fajta, hanem barátságos.

Figyelt kérdés
Inkább közepes, vagy nagy, de 30 kilonál nem nagyobb.
2021. júl. 14. 09:49
1 2 3
 11/30 A kérdező kommentje:
Egyből gondoltam. És nem kút isznak, hanem kutyusnak. Igaz?
2021. júl. 14. 11:08
 12/30 anonim ***** válasza:
70%

8-as az lehet, de a Berni pásztorkutyának is óriási igénye van a lefárasztásra, mivel munkakutya svájcban kis kocsikat húztak anno, igás kutya volt, előtte meg gazdasági kutya.

A sima szőrű terrier meg vérbeli vadászkutya, lehet szökne, ha unatkozna.

2021. júl. 14. 11:10
 13/30 anonim ***** válasza:
59%

Igen, nem kút isznak. 😂

12. A Berni pásztor mint írtam hajlamos a csípő ficamra, betegségre. Lehet, hogy munka kutyának is alkalmazták, de kiderűlt, nem annak való.

A sima szőrű vadászkutya, igen. Nekem is van, soha nem szökött. Nyitott kapu mellett sem. Ezen kívűl a kérdező mint írta sok időt töltene vele nem hiszem, hogy unatkozna a kutyus.

2021. júl. 14. 11:14
 14/30 anonim ***** válasza:
24%

13-as arra tenyésztették ki, az ősei alkalmasak voltak, az hogy esetleg egy túltenyésztés következtében kialakult egy fajtára jellemző genetikai hajlam az nem egyenlő azzal, hogy nem alkalmas arra amire tenyésztették, mert ugye akkor nem nemesítették volna magyarán nem tenyésztették volna arra a munkára.

A fajták közözz vannak olyan fajták amik hajlamosak bizonyos betegségekre. De nem mindegyik. Attól még amire tenyésztették arra alkalmas volt és alkalmas is. Benne van a vérében, a genetikájában.

Hát nekem közvetett tapasztalatom van a sima szőrű terrierrel. A gazdájától szökött el sétáltatás közben és rá akart támadni a kutyámra, de én gyorsabb voltam, így mentettem előle a kutyám.

Az a kutya nem egy nyugodt típus volt, átlagban a terrierek nem túl nyugodt kutyák, ha nincsen kellőképpen foglalkozva vele. Vadász kutya, kotorék eb, magyarán neki a vadállat behajtása volt a feladat.

A labrador és goldi feladata csak a begyűjtés és kézbesítés. :)

A szájuk olyan puha és olyan finoman tudják tartani a vadat a szájukban, hogy még egy tojcsit is úgy tudna apportírozni, hogy nem törne el, hiába hogy törékeny. Vadász ebeknél sem mindegy mikre tenyésztették.

Ami apportírozásra lett tenyésztve az jobban alkalmasabb családi kutyának is.

De írtam, hogy a gazdi életvitele sem mindegy milyen, ha nagyon aktív akkor boldog lenne mellette egy sima szőrű terrier is.

De a kérdező életviteléhez én nem ajánlanám.

2021. júl. 14. 11:24
 15/30 anonim ***** válasza:
30%
* a fajták között
2021. júl. 14. 11:26
 16/30 anonim ***** válasza:

"Igazából első kutyának pont egy fajtatiszta kölyök kutya a szerencsés. "

Vitatkoznék, mert maximálisan emberfüggő.

Egy tisztalap kölyöknek is megvan a maga hátulütője:

- az hogy tiszta lap

- másodpercek tört részében mérhető koncentrációs készség

- lassú szobatisztaságra szoktatás (amíg fiatal, fizikailag nem bírja tartani se a székletét, se a vizeletét hosszú ideig, aztán fejlődik)

- ahhoz, hogy ne legyenek olyan problémái, mint egy menhelyinek időben fel kell ismerni és korrigálni kell a kezdődő problémákat tehát ugyanolyan tudást igényel, mint egy semmi extrém menhelyi...

Nekem spec sokkal kényelmesebb a kész kutya, megválasztom a problémákat, amikkeleg akarok küzdeni, plusz egy menhelyi létszámból majdcsak akad, olyan, akivel passzolunk.

Szerencsére ugyanazokat az pontokat kell végiggondolni a fajtatiszta esetében is, mint a gyepisnél:

- mozgásigény

- agyi fárasztás igény

- intenzitás

- ugyanúgy, ahogy a védőösztönt végiggondoltad ("legyen baratságos") ugyanúgy végig kell gondolni hogy pl vadász ösztönnel, terelő ösztönnel, futás/szánhúzással együtt tudsz-e, akarsz-e élni.

- vannak flegma fajták és kutyák vannak makacsak, vannak együttműködőbbek stb.

- és vannak egyéni varációk (egy almon belül is) pl. arcos harcos, visszafogott

Szóval a leírtakat én még pontosítanám.

"Teljesen magányos vagyok, sw nőm, se haverok, a szabadidőm mind a kutyáé"

Hát, remélem nem a kutyától várod a megváltást.

2021. júl. 15. 01:49
 17/30 anonim ***** válasza:
95%

Egy "tisztalapú" kölyök nevelése sokkal könnyebb, pláne hogy ha tudja milyen fajta, 8000 oldalon utána lehet ma már olvasni ezeknek, plusz kutyasuli.

De kihozni menhelyről egy bizalmatlan vagy agresszív kutyát, akit vertek vagy éheztettek, vagy láncon tartottak és senki rá se nézett, és vele valamit kezdeni egy kezdő kutyagazdinak, a kutyának se jó, a gazdinak se és az lesz a vége, hogy megy vissza a menhelyre. És még annyi segítsége sincsen, hogy nagyjából tudja milyen fajta jellemzőkre számítson.

A menhelyi kutya bizony tapasztalt gazdit igényel, aki fel tudja építeni egy rossz előélet után.

2021. júl. 15. 02:29
 18/30 anonim ***** válasza:
100%

16-os csak elfelejted hogy egy menhelyi kutyának a traumajat nem ismered. Amit a menhelyen dolgozok tudnak rola az keves meg ha a korulmenyeit tudjak hogy milyen korulmenyek kozul mentettek, de azt nem hogy valojaban miket élt át.

Téves képed van róla hogy szerinted ugyanaz a módszer mint egy sajat nevelésűnél. Már ott bukik hogy lefárasztás. Elso évben kb azt fogod silabizalni hogy mit élhetett át és hogy tudod oldani. A szeretet fogalmát sem ismeri az a kutya. Ergo első körben egy egészséges szeretettel teli környezetre van szüksége.

A kérdezőnek inkább saját nevelésű kéne de leginkább a goldi és a labrador típusú illik az életviteléhez. Azert mert mind fizikalisan mind mentalisan es idegrendszerileg a legkiegyensulyozottabb fajtak.

2021. júl. 15. 05:57
 19/30 anonim ***** válasza:
És a legnyugodtabb és legbarátságosabb fajtak egyike. 18-as vagyok.
2021. júl. 15. 05:58
 20/30 anonim ***** válasza:

Sajnos én azt látom, hogy sok kezdő gazdi menhelyről hoz kutyát, mivel folyamatosan azt súlykolják beléjük, hogy ez a helyes, és amikor kihozott egy felnőtt kutyát, akinek rossz előélete volt, vagy tele van rossz szokásokkal, akkor nem tud olyan szeretetkötelék kialakulni, mint mikor pici, kölyök kora óta nevelgeti és tanítgatja, ha mégis ki tudná alakulni, akkor se tud mit kezdeni egy felnőtt kutya rossz szokásaival vagy agresszív viselkedésével, mivel nincs tapasztalata.

Ha a kutya megharapja a család kisgyermekét, egyértelmű, hogy vissza fog kerülni a menhelyre miatta. Nem fog próbálkozgatni a gazdi, hogy rájöjjön, hogy ezt hogyan tudná kiküszöbölni.

Sokféle rossz szokása lehet egy kutyának, és lehet éppen ezek miatt került menhelyre (szétszaggatja a kerítést, alákapar a kerítésnek, árkokat ás a kertben mindenhol, megrágja a kerti bútorokat, nem tűri meg a macskát vagy egyéb házi állatot veszélyeztet, esetleg támad, ha a közelébe mennek amikor eszik stb) ezeket felnőtt korban nagyon nehéz már kiküszöbölni, kölyökként, következetes és jó neveléssel még könnyű meghúzni a határokat.

Egy kezdő gazdinak egy ilyen "kudarc" örök rossz tapasztalatot okozhat, ami miatt sosem akar majd kutyát tartani még egyszer, és a kutyának sem jó, ha újra visszakerül a menhelyre.

2021. júl. 15. 10:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!