Milyen kutya illene hozzám? Édesanyámmal élünk ketten kertes ház. Ő nyugdíjas, én dolgozom. Teljesen magányos vagyok, sw nőm, se haverok, a szabadidőm mind a kutyáé. Napi séta, hétvégén túra. Ne legyen agresszív fajta, hanem barátságos.
Első sorban én egy menhelyi kutyát ajánlanék, inkább fiatal felnőttet, hiszen egy kölyök sokszor kihívás (és nem is ajánlanám első kutyának, ha nincs kutyás tapasztalatod) plusz így már lehet tudni, hogy milyenek az igényei. Anyagi és erkölcsi vonzatáról nem is beszélve.
Plusz, igazából rengeteg fajta megfelelne az elvárásaidnak, ha küllemre nincsenek igényeid, akkor igazából tényleg bármilyen fajta megtenné - ergó én nem ragaszkodnék ahhoz, hogy százezrekért fajtakutyát vegyek, ha "csak" egy kutyára van szükségem.
Igazából első kutyának pont egy fajtatiszta kölyök kutya a szerencsés. Menhelyen az előélete miatt, gyakran szükségesebb a kutyás tapasztalat, a másik fele, gyakran keverékek vannak ott, ahol még csak azt sem tudni milyen fajtára lehet számítani, milyen jellemzőket lehet várni, mikre lehet felkészülni.
Én a menhelyi kutyákat csakis tapasztalt gazdiknak ajánlom.
Én neked magyar vizslát ajánlok, de őket minimum télen szükséges beengedni a házba, vagy egy jól hőszigetelt kutyaházat biztosítani a számára.
Amit én javasolnék az Berni pásztor, Zölden retriever, Sima szőrű retriever.
A Berni a házat nem fogja őrizni, de végtelenűl ember központú. Nagyon keveset ugat, így mást sem fog zavarni. Igényli a sétákat, de nem túl hosszúakat. Tenyésztési hiba miatt sajnos a hátsó lábánál hajlamos a csípő betegségre. Kb 5-6 éves korában jöhet elő, és ha minden rendben, kb 12-15 évig hű társad marad.
A földön retriever egy nyugodt, barátságos kutya, a gazdijaihoz nagyon toleráns. Imád trükköket meg csinálni, az egyik legokosabb fajta. Házörzőnek csak neveléssel alkalmazható, ugatni csak akkor ugat, ha muszály. Más állatokkal is jól megfér, ezért nem fogja a kerítést szaggatni ha egy másik mancsos jószág arra téved.
A sima szőrű retriever hűséges, barátságos okos kutya, és házörzőnek is kiváló. A legkisebb neszre is élénken figyel, idegenekkel szemben bizalmatlan. Figyeli a gazdi reakcióit és aszerint viselkedik ő is. Ha nincs jelen a gazdi, intenzíven védi a területét. Hajlamos félni a nagy hangoktól, pl vihar, tüzikáték, stb... Ilyenkor a gazditól várja a segítséget.
Ha mégis menhelyről választanál, alaposan nézd meg, hogyan viselkedik, közeledik feléd az adott kutyus. Ha cs9válja a farkát, és próbál szimatolni, az jót jelent. Elfogadó, könnyen szoktatható.
Ha ülve néz rád, és szimatol, akkor bizalmatlan, de szoktatható, viszont több törődést igényel, hogy elfogadjon.
Ha oldalasan ül, és így is tekint rád, nem szimatol, akkor vagy nagyon fél, vagy agresszív. Utóbbinál az ugatás is megfigyelhető, ilyenkor a farok csóválás is elmarad.
Én azt mondanám, hogy első kutyus aki fajta tiszta kutyát vegyél, tenyésztőtöl. Megismered egy kutya jelzéseit, úgymond megtanulod mikor mit kell reagálni. Egy fajta tiszta kutyus specifikusan behatárolható, azaz fogod tudni mit várhat tőle, és neked mit kell hozzá tenni. Szaporítótol semmi képen ne vegyél kutyát, mert rossz lehet az idegrendszere, hajlamos lehet rejtett betegségekre. A keverék kutyusok kiszámíthatatlanok, és nem túsll szerencsés sem a kút,isznak, sem neked, ha idő közben derül ki, hogy nem megfelelő a kutya természete neked.
Sok sikert.
#8 Vagyok. Hülye telefonom javítja a szavakat.
Szóval golden retriever, nem földön retriever. 🥴
3-as a husky unatkozna mellette, a beagle is.
Én inkább egy golden retrievert vagy egy labradort írnék, mert azok ezerszerte nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak és az életmódjához inkább ez a fajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!