Milyenek az elso napok otthon a menhelyi kutyussal?
Azoktol kerdezem, akik menhelyi kutyust vittek haza, bentalvosnak... leirnatok reszletesen, hogy milyenek voltak az elso napok? Es megkernek mindenkit hogy aki erre erdemben valaszol, azt NE pontozzuk mar le... akkor is ha nem pont ugy csinalja, ahogy szerinted jo.
Pelda (kitalalt): Kivalasztottam a kutyust az Illatos ut honlapjan, odamentem es ezt meg ezt beszeltuk, setaltattam x idot, porazon es BKV-n elvittem, rogton latta orvos, vettem fereghatot aztan setaltunk meg kicsit, kakilt, pisilt aztan hazamentunk. Lefekudt pihenni/evett ezt meg azt aztan este lementunk setalni, vacsorazott ezt meg azt, ejjel nyugtalan volt de igy meg igy megnyugodott.
Azert kerdezem, mert semmi tapasztalattal szeretnek orokbefogadni, ig ykincset erne minden felkeszites nehezsegre vagy akar a legegyszerubb dologra, amire egy nem kutyas nem gondolna.
Valaszaitokat elore is koszonom.
Es azt is ha nem pontozzatok le egymast. :)
Én elvittem dokihoz még azelőtti nap, hogy hazahoztam volna. Oltva volt és féreghajtva, de biztos ami biztos, elvittem egy teljes kivizsgálásra.
A kutyámtól nem féltem, hogy ne fogadná szívesen, mert ő mindenkivel elvan.
A macskáktól már jobban féltem. :D de szerencsére nem volt baj, mert soo vendégkutya volt nálunk, így kb a 2. nap hozzászoktak.
Semmi gond nem volt, körülnézett, aztán igazából elvolt a kutyámmal. Este bent alszik, megtalálta magának a kényelmes helyet és egy hangja nem volt. :)
Ha ebben a témában akarsz olvasni, van itt egy cuki pdf angolul és full legálisan: [link]
Nem értek egyet teljesen a leírtakkal, de a sztorik pontosan olyanok, mint amilyenekre vágysz.ű
No, szóval... 10 éves, kistermetű, bocs-hogy-élek típusú kutya, megélhetési "állatvédőktől" jött, ritka cifra állapotban. Az állapota miatt hamarabb költözött, mint terveztük, egyébként akartunk egy hetet adni magunknak mindent beszerezni, felkészülni. Szóval 0. napon volt egy s.o.s körünk a boltba (kaja, póráz, nyakörv, hám, címtartó, 2 db játék) .Másnap orvosi ellenőrzés, veszettségi oltás és chipelés után leszállították nekünk a kutyát.
Első nap:
- kiraktuk a kertbe, mert a szagától nem lehetett megmaradni
- szemkontaktus tanítása
- a két hülye macska bemutatása, "nyugodtan nézünk a cicákra" gyakorlat (macskák részéről nyugodtan nézünk az új kutyára.)
- séta a kutyakozmetikushoz, nyírás, mosás, szárítás. meglepően szép kutya volt a filcek alatt.
- hazafelé kézben, mert K.O. volt.
- otthon: szétnézés a lakásban, vacsora, vakaródzás (ejnye)
- pisi/kaki a kertben
- kutya végigkérdezése, hogy hol szereti, ha simogatják, hol okés, hol abszolút nem lehet hozzáérni
- alvás az előszobában, nyugtató zenére, a kezemen (utóbbiról néhány nap alatt leszokott, hosszú távon meg beköltözött az ágyam mellé, csak meg akartam győződni arról, hogy nem vagyok allergiás rá)
Második nap:
- pici reggeli séta
- szobatisztaság tanulása
- szemkontaktus gyakorlása
- macskák további nyugodt nézegetése (és vice versa)
- lemondhatatlan vendégségbe menés (2 helyi... ööö... nem túl jól nevelt kutyával találkozás, kéretlen kutyanevelési tanácsok végighallgatása)
- teljes K.O., vacsi, vakaródzás, alvás
Harmadik nap:
- talán most már illene megtanítani neki a nevét...
- alapvető szabályok betartása (hova nem megy a kiskutya stb.)
- tápcsere csirkementesre
- telefon a dokinak, hogy mikor érne rá átnézni ezt a csodát (szívféregteszt, oltási terv, műtéti terv, várható élettartam)
A családba kb. 3 nap alatt úgy beilleszkedett, mintha mindig is velünk élt volna. Tuti nem járt még kapun kívül, minden új volt neki és a nulláról indultunk, kivéve a kutyákkal, velük mínuszból (félelmi agresszió). A műtétje volt még a cifra, de néhány vicces pukli miatt családtagot nem hagyunk ott....
Kölyökkutyát hoztunk, kb. 3 hónaposat. Bementünk a menhelyre hogy szeretnénk még egy kutyust az idősünk mellé. Megláttuk, megszerettük, hazavittük.
Hazafelé csomagtartóban utazott párnán, lehajtott hátsó üléssel hogy meg tudjuk nyugtatni ha félne, de teljesen lekötötte az ablakon kibámulás.
Rögtön fürdéssel kezdtünk, nagyon büdös volt szegényke. Enni mint ha nem lenne holnap, de pár nap alatt rájött hogy mind az övé, utána lassabban falatozott. Másik kutyával az összeszokás könnyen ment, csak mikor túlzásba vitte a játékot akkor volt morgás.
Az első éjszaka nehéz volt, sírt az ablak alatt (kinti kutyus) egy párszor kimentünk hozzá aztán egyszer csak csend lett, elaludt.
Második napra volt időpont a dokihoz, szerencsére teljesen rendben volt, a menhely is rendesen kivizsgáltatta.
Ilyenkor már elkezdtük a nevén hívni hogy szokja, tanulja meg ki Ő.
Második éjszaka már csak este volt egy kis sírás, utána a másikkal együtt elterült és aludt.
Harmadik nap már semmi különleges nem volt, addigra megismerkedett az udvarral, kezdődhetett a tanítás.
Nem hiszek a tápokban, konzervekben, enni az állateledelesből vett sült kacsafarhát, sült csirkecomb, hőkezelt csirkedarabok, főtt belsőség. Télen, hideg időben kap meleget is, valami husi+tészta vízben főzve. Emellé jutalomfalat, rágcsák, valamint amit sikerül elcsórni az asztaltól ha kint eszünk.
Sok sikert a kutyushoz és boldog, egészséges éveket!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!