Nagymamám nevében adatom be a chipet a kutyába?
Mamiék befogadtak egy kutyust az utcáról. Eleinte nem volt egyértelmű, hogy náluk marad-e, és a kutya is nagyon szökős volt, de már nagyon a szívünkhöz nőtt, ezért negtartjuk.
Mami igazán öreghez illő módon húzza-vonja a chip beadását, ezért arra gondoltam, hogy elviszem Buksit én az állatorvoshoz.
A kérdésem igazából az lenne, hogy kinek az adatait adjam majd meg? Egyáltalán milyen adatokat fognak kérni? Nagykorú vagyok, igazából az én nevemre is írathatom, valamint engem könnyebb elérni is mint a nagyszüleimet.
Előre is köszönöm a segítséget.
Szerintem az állatorvos nem fogja más nevére rögzíteni, hiszen onnantól az lesz a tulajdonos, akinek a névén van rögzítve. Onnantól az ő felelőssége a kutya.
Pl.: a testvérem az én nevemre íratná a kutyáját, a kutya meglép, kárt okoz, akkor engem vennének elő, mert hivatalosan az én tulajdonom.
Nem tudom mennyi idős; akár az is lehet, hogy van transzpondere (chip). Ezt megnézi az állatorvos (a miénknél már a váróban, az asszisztens hölgy megnézi, hogy van-e, és ha igen, akkor azt is, hogy szerepel-e a nyilvántartásban).
Ha szökős volt, lehet azért, mert esetleg a környéken rakta ki autóból a „gazdája”, és azért maradt azon a részen, mert remélte a visszatérését. Lehet, azért szökött, próbált szökni nagymamádéktól, mert félt, hogy ott nem talál rá. Ha csak kóborolt, elszökött volna valahonnan a közel-távoli környékről, akkor nem lett volna gond neki visszatalálni.
Ha netán van chipje, akkor a nyilvántartásban szereplő személyt fogják keresni; nem állítanak ki a nevedre, vagy nagymamádéra kisállat egészségügyi könyvet.
Ha nincs chipje – amire nyilván jóval nagyobb az esély –, akkor az(oka)t veszik nyilvántartásba, aki(k)nek az adatait megadja, aki odaviszi a kutyát.
Az állatvédelmi törvény rendelkezése szerint két, akár eltérő személy, és három, akár eltérő cím is megadható.
• az eb tulajdonosának neve, címe;
• az ebtartó neve, lakcíme, telefonszáma, elektronikus levélcíme,
• az eb tartási helyének címe.
A kutyánál pedig szerepeltetik a hívónevét (← így nevezi a jogszabály), fajtáját vagy fajtajellegét vagy a keverék mivoltára való utalást, nemét, születési idejét. (Utóbbit igen jó pontossággal meg tudja állapítani az állatorvos – nyilván, nem napra pontosan, de úgysem fogja azt senki felülbírálni.)
Az egyszeri chipezésen túl kötelező az évente ismételt veszettség elleni oltás, és jónéhány éve vele együtt a féreghajtószer. A veszettség elleni oltásokat a központi nyilvántartáson kívül a kisállat egészségügyi könyv (jogszabályi megnevezéssel: oltási könyv) tartalmazza. Ebbe is a bediktált személyi adatokat és kutyanevet írják be, a megállapított fajta, nem stb. mellett.
Nem kötelező, de a kutya egészsége érdekében célszerű az orvos által ajánlott egyéb oltásokat is beadatni. Ezek is bekerülnek a kisállat egészségügyi könyvbe; ha anyagilag megterhelő egyszerre minden, ez halasztható.
7-es
Neked mi a problémád?
A kutya chipelése, oltása nem hóbort, hanem törvényi kötelezettség. Az ivartalanítás pedig a felelős állattartáshoz hozzá tartozik.
kedves 5-ös!
köszönöm szépen a segítőkész választ! a kiskutya már felnőtt korában került hozzánk, és valószínűleg tényleg kirakták, mert egy gyárnál találtuk. arra, hogy chip van benne, nagyon kevés az esély, mivel még a száraz tápot sem ismerte, gyanítjuk, hogy maradékon nőtt fel. nagyon sokat segítettél, még egyszer köszönöm :)
kedves 4-es!
nem bánom, ha az én nevemen lesz, ha esetleg valami galibát okozna a kutyus akkor kompetensen kezelném a problémát
4, Családon belül nem fogja érdekelni a dokit, hogy kinek a nevére írja.
Volt kutyánk, kvázi anyámé, a chip az én nevemen volt.
Van két macskánk, az egyik páromé, a másik az enyém, oltási könyv is így van, praktikussági okokból a chipek az én nevemen vannak, egyszerűbb és gyorsabb volt a dokinak regisztrálni.
Soha nem érdekelte, hogy a kutyát épp anyám vagy én vittem, vagy hogy a macskákat én vagy párom viszem, ha kell.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!