Más sem használt jutalomfalatot a kutyája nevelése során?
3 kutyám van, egyiknél sem használtam jutalomfalatot, teljesen megbízhatóak. Gyakran kérdik hogyan lettek ilyen szófogadóak, biztosan sok jutalomfalatba került stb. Aztán meglepődnek a válaszomon mikor mondom, hogy nem, sosem használtam jutalomfalatot, de azt csinálják, amit mondok nekik. Gondolom ehhez szükséges a megfelelő kutya-gazda kapcsolat, meg falkavezérség.
Igazából onnan jutott eszembe, hogy láttam egy kutyasulis videót, ahol szinte folyamatosan jutalmazták a kutyákat, bevallom számomra ez kicsit furcsa volt.
Volt egy német juhászom, ő ritkán kapott jutit, egyszerűen azért, mert nagyon motiválható volt játékkal, illetve dicsérettel.
Most bull keverék van, ő elég bélpoklos, úgyhogy jutival tanultunk, de anélkül is tökéletesen szófogadó. Szerintem nagyrészt a kutyán múlik.
A kutyáim a szabályokat jutalomfalat nélkül tartják be(behívás, laza pórázos séta, megállás, helybenmaradás), az agility pályán meg kajáért dolgoznak(meg a figyelmemért, örömömért).
A kutya fajtájától is elég nagy mértékben függ, hogy tudsz-e neki kaja vagy játék nélkül bonyolultabb dolgokat tanítani, gondolom nem akitád vagy huskyd van, aki csak a kedvedért pacsizik meg szorosan melletted sétál. Nekem pl van egy terrierem, pont nem érdekli, hogy simogatom-e munka közben, inkább el is ugrik, hogy a kaját adjam, de minél gyorsabban :). Kikapcsolt üzemmódban pedig egy bújós ágymelegítő. A két terelő szívesen dolgozik a két szép szememért is, de csak a jól betanult dolgokat csinálják meg.
Használok,de nem sokat.Nekem sem kellene simogatás vagy valaki idegesítő túlbuzgó ujjongása.
És valljuk be én is motiválhatóbb vagyok egy snickers utàn :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!