Van mit tennem ezügyben, vagy csak engedjem el a fülem mellett?
Egyik barátnőméknek 3 kutyája van.
Kezdjük ott, hogy a legalapabb dolgok sincsenek megtermtve ahogyan kéne (például a 3 kutya egy lavorból iszik, olcsó, semmilyen tápanyagtartalmú "teszkós" tápot kapnak, normális hámra és nyakörvre sajnálják a pénzt pedig megtehetnék, és mi több kennel sincs ahova pl elzárhatná őket 10 percre ha szükséges), de a legnagyobb gond az ivartalanítás.
2 kan és 1 nőstény, mindegyik ivaros. Ilyenkor tavasszal bolondok háza van náluk, a két kan öli egymást a nőstény miatt (aki a tyúkokhoz van bezárva...).
A legjobban az zavar, hogy nekem panaszkodik emiatt szinte minden nap és már unom. Ha nem bírja ivartalanítani legalább a nőstény kutyát, akkor minek tart mellé két kant...
Van amivel meggyőzhetném az ivartalanítással kapcsolatban, vagy hagyjam rá?
Alighanem az a baja,hogy pénzt kell kiadni rá.Ha csak nem fizeted ki helyette nem fogja kiivartalanítani.Sok ilyen van..
Valahol meg értem,mert az én szukámért altatással mindennel együtt 75.000 forintot kértek el (nagy kutya,pesti állatkórház).
Ez azért egy nagy összeg.
De a másik része a dolognak ott van,hogy aki vállalja a kutya tartást az ezt is vállalja.Legalábbis aki előre gondolkozik és nem azzal kezdi,hogy "majd bezárom a kert egyik végébe a többit meg a másikba".
Ah..túl nagy a szakadék a túlzók,a normálisan tartók és az elhanyagolók közt.
Vidéken tizenvalahány ezerből megvan egy kan, 20-25 körül egy szuka. Ha ennyit nem bír rájuk költeni akkor én állatvédők segítségét kérném:
a hatóságok leszarják, csak az szívja meg aki kutyaviadalokat tart és véletlenül nincs közeli rendőr ismerőse, viszont az állatvédőknek jó meggyőző erejük van.
Az a baj,hogy nem fognak értelem szerűen tenni semmit a rendőrök.Hiszen enni kapnak abba nem szólhat bele senki,hogy mit.Nem jó nekik ez tény,de ha ő ezzel akarja etetni nincs törvény ami tiltaná,hogy ne azt adj enni az állatodnak amit akarsz.És ez is jogos,mert ha árulnak olyan kaját ami egészségtelen ráadásul rá merik írni a megtévesztő "teljes értékű kutyaeledel" szöveget akkor nincs is mit leverni az ilyen gazdikon.
Láttatok már egy whiskas vagy kitekat reklámot? Darlig vagy friskies?
Úgy van elő adva mintha valami nagy prémium kaja lenne közben egy hulladék.Aki bízik a reklámokban vagy nem ismeri az ettől jobbat bedől neki.
Most fröcsöghet valaki,hogy miért nem néznek utána annak is igaza van aki ezt mondja,de értelem szerűen azért mert azthiszi,azt látja a reklámból és a boltból hogy ez jó.
Kettő,a kinti tartás sem tilos és szét választani kutyákat sem.10nm életteret kell mindössze minimum biztosítani az állatnak és akkor már törvény szerű.
Ha van egy olyan telked,házad amiben a használható nem 70 akkor lehet 7 kutyád.
Elég szar,nem? 10nm kicsi.
De megteheti,hogy ennyit tart kis helyen,nem minősül rossz körülménynek.és meg is kötheti hogy ebben a 10nm-ben maradjon,mivel akkor eleget tesz maximálisan annak a törvénynek ami viszont megint csak létezik: bent tartja a telkén,a házán belül az állatot.
Oltva,chipelve ha nincsenek az is törvénybe ütközik de ameddig ezt be nem jelenti valaki (ki tenné? Haverok? Biztos nem.Ki ellenőrzi? Senki,sose tudják meg bejelentés nélkül..) addig ez sem jelent gondot,főleg vidéken ahol elég sok kutya fogan még akár egy ""szökős" kutyában fél évente.
Egyszóval..semmi alapja valakinek fejlenteni,tenni is ellene bármit.nem kötelezhetik ivartalanításra esetleg a chipre és oltásra.de inkább megszabadulna az állatoktól sok gazda,hogy ne legyen annyi költség.
Plusz!
A rossz tartason és nevelésen se csodálkozzatok.Láttátok a legtöbb film mennyi rossz üzenetet küld?
Kutyák és macskák film megvan? Csak hogy egy kész példával is éljek.
Az anyuka elmegy hozni egy kölyök kutyát a gyereknek mert eltűnt az előző.farmra megy ahol született random pár beagle.és természetesen a gazdának nem tűnik fel,hogy átconvertálódnak egy kivételével mindannyian törpe pincserekké és egy dobermann az anyjuk.(kém kutyák).
Haza viszi,rosszat csinál a kiskutya.mit csinál az ügyes anyuka? Kiteszi a ház elé.
Suzy és tekergő 2?
Megkötik a kölyköt mert rongál a házban.
A kutyás filmet nézőkben,nem informálódókban ez marad meg.minden ilyen..
Gondolom még gyerek vagy a szüleivel él és nem igazán tud mit tenni az ügy érdekében, ha nincs rá pénz, akkor nincs rá pénz...
Keressenek fel állatvédő szervezeteket és kérjenek segítséget az ivartalanításban. Sokan szoktak segíteni ilyenkor, olcsóbb kiivartalanítani egy szukát, mint a nem kívánt szaporulatot felnevelni, gondozni. Fontos, hogy nem fogják elvenni a kutyáikat, ettől ne féljen.
A leírtak közül az ivartalanításon túl max a táp az, ami gáz, nekem is 3 kutyám van, közös vizesedényeik vannak, nem is lehet nagyon megtanítani nekik, hogy "Buksié a középső, Fifié a jobb oldali...". Kennelem sincs, hám-póráz kombókból pont van egy rakat, de szerintem a kutyáknak pont mindegy, hogy épp megy-e a cuccuk az enyémhez... A lényeg, hogy szerintem ezekkel ne bántsd, csak az ivartalanítással.
Én a kínaiban szoktam venni a nyakörvet és a pórázt is.a hámot is.
8 és 15 kilós kutyáim vannak.Nem ment még egy sem tönkre,de ezekre a kis/közepes kutyákra tökéletesek és olcsók.Színesek,vidámak és amire kell használhatom.Leviszem benne.1500ft-ért megkapom a kettőt egybe.A fressnapfba egy ugyan ilyen sima textil póráz 5000ft. :D
Nem sajnálom a kutyáimra,de minek költenék annyit,ha ugyan olyan cukik az olcsóbban is?
Egy vizes "táljuk" van és nekem is egy kisebb lavor.Na és? Nem mindegy,hogy miből isznak ha tiszta és friss vizet kapnak benne? Nem kell szökőkút vagy aranytálka hogy szomjat oltsanak.én sem iszom serlegből.
A kis tálban fél percenként cserélgethetem mert vagy elfogy és egy nyálas gusztustalanság marad a tálka alján (és ha bele merülök a munkába nincs időm fél óránként cserélgetni,ha nem vagyok itthon akkor végképp),vagy pedig ígyis-úgyis ketten akarnak bele inni ugyan abba a tálba és tologatják egymás fejét és a tálat is.
Hamar ki is borul.
Egy kis alacsony lavorban pont annyi víz van,hogy kellően friss maradjon ameddig haza nem érek kicserélni,elférnek egymástól és nem tolják át mucsaröcsögére a tálat egy itatás alatt.
Ennivalós táljuk ugyan van,de ameddig kölykök voltak arra sem költöttem.Higiénikusabb volt eldobható tányéralátéteken megetetni mint elmosni minden etetéskor.A kis méretű kutyám kemény 30g kaját evett naponta,a nagyobbik 50g.
Most,hogy már sokkal többet esznek vettem tálat,de azt már állatboltban.
Sőt! Én még a kutya kakis zacsiból is az 'olcsó kínait' veszem.Tudod miért?
Ameddig állatboltban kapok 3db-ot egy csomagban 1300ft-ért addig a kínaiban egy csomagban 10db gurigát kapok 600ft-ért.
Minek venném megint csak a drágábbikat,ha olcsóbban is össze szedhetem a kakit?
A kajával nem értek egyet,de azon lehet változtatni.Illetve az ivartalanításon is lehet.
Legalább a szukát illene.Ha annyira zavar segíts be nekik,ne itt beszéld ki,hogy mit csinál vagy mit nem csinál a kutyákkal.A te haverod tudnod kellene,hogy mi okból nem ivartalanítják őket,ha pedig tehetsz az ügyért barátságból besegíthetsz.
Én biztos megtenném.A barátaim azért a barátaim,hogy ott legyek ha kellek :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!