Aujeszky-féle betegséget elkaphatta a kutya?
A hentesnél az elmúlt napon sikerült csontot kérni a kutyának, hogy legyen mit rágnia. Amikor édes apám hazahozta oda is adtam egyből a csontot a kutyának nyersen. Mivel elég fura szaga volt a többinek, elvettem tőle, nem rágta szét a csontot csak éppen elkezdte nyalogatni és a kis csócsálni valókból egy pici ha lecsipegetett. Megkérdeztem édesapám, hogy ez biztos marha csont-e. Nem tudta pontosan megmondani, ő azt kért...
Én arra gyanakszom, hogy marha csont, mivel eléggé összedarabolták a hentesnél a méretéből leszűrni nem tudom. Mivel elég büdös volt, ki tudja mióta állhatott ott, ha valamilyen módon érintkeztetett nyers disznó hússal, csonttal, van esély, hogy a kutya elkapta a betegséget?
Hozzá tenném, rendes piaci hentesboltból volt, nem megbízhatatlan helyről.
Aggódom értem, mivel ha jól tudom kutya esetében biztos halállal jár, nem tudom mennyire gyakori Magyarországon ez a betegség.
A válaszokat köszönöm előre is!
ezért ne vegyél piacról húst...
bármi lehetett...
egyébként kétlem, hogy elkaphatta, de azért a biztonság kedvéért értesítsd az állatorvost, hogyha bármi lenne, rosszullét, stb. azonnal indulhass!
Hentes boltba vagy bármilyen boltba, csakis bevizsgált húst árusíthatnak.
Amúgy 2-es is jól írta, és az ilyen boltokban is szigorúak a szabályok. A NÉBIH biztos szokta őket ellenőrizni rendszeresen is.
Első!
Köszi a választ! Nem neve nincs piacon valahol, kitudja melyik hentestől vásárlunk. Budapesten nagy piacon, rendes henteses pultnál.(ugyan úgy nagy vágóhídról hozzák a húst mint a boltokban)
Lehet túl aggódom és fentebb is írtam, valószínűleg marha csont volt, de ha ez valami módon érintkezhetett nyers disznóval(csonttal, hússal)tudni szeretném, hogy úgy elkaphatja-e.
Második!
Köszi a választ! Remélem ez tényleg így van és semmi baja nem lesz.
Ha csak érintkezett sertéssel (akár fertőzöttel) nem lesz baj.
Fertőzött sertésnél is azok a részek az igazán veszélyesek, amik csontvelőt (vérképző szövetet) tartalmaznak. Tehát pl. a fül vagy orr az még fertőzött sertésnél sem nagyon veszélyes - ettől függetlenül persze ne adj nyersen ilyet se!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!