1 tenyésztő mennyit keres átlagban? Látom sokan 150+-tól kínálják vásárra a kiskutyákat
9, nem csak a kiskutyákra költenek milliókat. Versenyekre járás, szemlék, rendszeres orvosi vizsgálatok és szűrések. Magas minőségű tápok, a vemhes kutyáknak pláne. Táplálékkiegészítők, vitaminok. A tenyésztő nem két kutyát tart, hanem többet, mert egy szukának pihennie kell két ellés között. A kicsiket is oltja, chipeli, eteti, a vemhes szukát vizsgálatokra hordja...
Kell egy olyan otthon, ahol családi körülmények között tartja a kutyáit (nem a kert végében a kennelben), de el kell tudni különíteni is őket, hogy a tüzelő szuka ne őrjítsen meg mindenkit.
Új kutyákat külföldről vásárolnak messzi tenyészetekből, hogy ne legyen rokonság a kutyák között. Fedezéseket szintén, az is önmagában lehet százezres tétel. És nagyon meg kell nézni, kit vonnak be a tenyésztésbe, hogy ne legyen beltenyészet, plusz ott is a megfelelő szűrések...
És akkor még nem volt szó arról, hogy ennyi kutyának felszerelés is kell.
Engem inkább az érdekelne melyik fajtát láttad 150 ért ,mikor már egy labrador is 350 K-nál kezdődik :D
Aki minőségi kutyát tenyészt ,külföldre utazik a fedeztetés meg versenyek miatt,az nem hiszem,hogy sok hasznot bezsebel. A nagy része a tenyésztőknek (nem a szaporítóknak!) viszont a közelében sincs ennek a mentalitásnak,a legkisebb ,legolcsóbb ,de még jogilag nem aggályos ellenállás felé szoktak tartani ,na róluk egy percig sem feltételezem,hogy nem keresik szarrá magukat ebből ,ugyanis maga a kölykök felnevelése,etetése,chippelése,oltása stb nem kerül a töredékébe sem 350-500 ezer forintnak.
A tenyesztes a fajta szereteterol szól, nem a pénzről.
Abban az esetben tudom elkepzelni hogy nyereseges, ha nagyon ritka fajtarol van szó, es el tud adni pl. fel millioert egy kölyköt. Thai ridgeback eseteben, na de itt maga a tenyeszpar beszerzese is tobb millió, nem beszélve a tobbi kiadasrol ami veluk jar, ne adj isten ha beteg lesz a kutya. Ez mindenhogyan kockazatos, sokat lehet vele bukni, ellenben ebbol meggazdagodni senki nem fog.
A tenyésztés az hobbi. Persze ha normálisan csinálod. Amikor kiállításokra, tenyészszemlékre mész, akkor azoknak is van egy nevezési díja. Ha frissíteni akarod a vérvonalad, fedeztetési költség is van.
Ha van egy kanod meg egy szukád, akkor azokat rendszeresen viszed ellenőrzésekre, szűrésre.
A vemhesség alatt is folyamatosan kell állatorvossal konzultálni.
Nekem 30.000 forint a minőségi táp 1 nagytestű kutya esetén, ezt szorozd be mondjuk alsóhangon 4 tenyészkutyával. Ha megszületnek a kiskutyák, akkor azokat is folyamatosan látja orvos, elindul az oltási programjuk, azokat is etetni kell.
Baromira nem olcsó mulatság.
Plusz nyilván nem fedezteted és elleted a kutyáidat 10 éves korukig, hanem egy idő után kizárod őket a tenyésztésből, ezeket normális tenyésztő ivartalaníttatja is.
Ismerek pár tenyésztőt, ők a jó vérvonal fenntartása miatt külföldről is fedeztetnek vagy vesznek tenyészállatot, ez megint pénz.
Szóval ha jól akarod csinálni és valóban a fajtaszeretet/jó vérvonal fenntartása érdekel, akkor maximum nullára jössz ki vagy minimálisat keresel vele.
akkor matekozzunk, mik a költségek összeadva
mi mennyibe kerül, mennyi a nevezési díj, fajtadíj vagy micsoda, tk díja, kennel díja, adjunk mindent össze
én nem tudom ezeket a költségeket, ezért kérdezem
én fajta szeretet miatt foglalkozom vele
Azt hozzá tenném, hogy egy szuka kutyától egy normális tenyésztő rendszerint 3 almot hoz le. És nagyon nem gyakori a tízen kölyök szám.
Most gondold végig, hogy a sok kiadás megtérül-e a 3 alomból. Megsúgom, nem.
Ahol évente elletik a szukát, ahol van egy kan meg több szuka és csak gyártják a kölyköket, ahol nem a fajta jobbá, egészségesebbé, eredményesebbé tételén dolgoznak, az valóban nyereséges. De az ilyen nem tenyésztő.
és mivan, ha 5 almot hoz le?
tehát te megszabod, hogy ugyanaz a kutya amit 3x elletnek az tenyésztő, ha eléri a 4.-et te már somfordálsz, ha eléri az 5.-et te már farkast kiáltasz, és elhordod a világ legszemetebb emberének, hogy meri pluszosra kihozni a hobbiját?
Matekozhatunk, de akkor is csak az jön ki, hogy baromi sokba kerül. Az egyik ismerősöm eleve külföldről vette a kant, tenyészkannak. Az ugye drágább, mint hobbicélra, majdnem 1 millió forintba került. De ha a magyarországi példát vesszük, egy jó kan vagy szuka ára alsó hangon üti a 300.000 forintot (alsó hangon!) és évi 2 alomnál többet nem illik elletni a szukával, de normálisabbak csak egyet hozatnak le egy szukával.
Tehát kapásból (ha többször akarsz kiskutyát), akkor érdemes 1 kanhoz 2 szukát venni.
Ez már majdnem 1 millió.
A nevezési díj nem tudom pontosan mennyi, de a kutyák költségei mellett az "aprópénz".
18, ezt az évi két alomnál többet nem illiket nem tudom honnan vetted, de az inkább kétévente 1 lesz az, sőt.
(Eleve két tüzelési időszak vagy egy évben, akár illemtudó valaki, akár nem, ez biológiai korlát)
Kérdező, nem tudom milyen putris szaporító család sarja lehetsz, de ezt nem tudod kiforgatni. Bárhogy is igyekszel.
Másfél-két évente lehet egy szukától egészségesen almot lehozni. Számolgass már kicsit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!