Miért nem lehet örökbe fogadni úgy kutyát, hogy nem a lakásban lenne tartva?
Félreértettétek, nem akarok kutyát örökbe fogadni, csak érdekelt, mivel követek FB-n kutyás csoportokat, és ott gyakran látom ez a dolgot.
Nekünk rövidszőrű tacskónk volt, kinn lakott és 15 évet élt.
Egyik kollégáméknak van egy jack russel terrierjük, az egy aktív kutya, sportolnak is vele, rövid szőrű. Most bejöttek a mínuszok, a kutya kidugja az orrát és már fordul is befelé, fázik. Figyelembe kell venni a kutya adottságait, igényeit. Azért legtöbbször nagytestű, nagy bundás kutyát nem csak bentinek szoktak adni, hanem kinti-benti kutyának, szóval lehet kint, de lehessen bent is.
A szánhúzósok és a brit pásztorkutyások szoktak benti kutyának adni olyan indokkal kutyát, hogy nagyon szökik az adott egyed, ezért nem érdemes kockáztatni a kinti tartással, ugrik, mászik, lyukat ás a kerítés alatt... Egy mentett kutyának, főleg, ha felnőtt, van előélete, nem olyan tiszta lap, mint egy kölyök. Lehet, hogy neked 15 évet elvolt a tacsid, gondolom, kölyökként került hozzád. De pl. az én mentettem is megbízhatatlan, akármennyire is kötődik hozzám, ő már felnőttként, 1,5 évesen került hozzám. Rengeteget változott, akik nem látják minden nap, de ismerik azóta, hogy nálam van, mindig mondják, de ha szagot érez mondjuk erdőben, képes annyira bekattanni, hogy ha nincs pórázon, rohanna, mint a nyúl, aztán reménykedhetnék, hogy nem lövi le egy vadász, pórázon egész jól irányítható, viszont őt sem lehetne kint tartani, pedig tudna téli bundát növeszteni, nem ez az oka, amiért nem lehetne kint.
Itt vannak olyanok, akiket adnak kintre, de nem láncra, nem kennelbe zárva, és elvárják a megfelelő foglalkozást, ami szerintem mind teljesen jogos:
Na eddig 14 komment alatt több menhelyi kuvasz volt felemlegetve, mint amennyit 6 évnyi önkénteskedés alatt láttam :DDD
Lehet hozni dilettáns extrém példákat, amik csak a ti érveléseitek alátámasztására van kitalálva, de a valóság az, hogy hacsak nem Mucsajröcsöge-alsón élsz, a menhelyre NEM kuvaszok, pásztorkutyák, ridegtartáshoz szokott kutyák kerülnek. Hanem pl. az emlegetett border colliek és más kis- és középméretűek. Megnézném mennyire értékelte volna a tegnap éjszakai -15 fokot egy fűtetlen kinti ólban, pár régi ronggyal körülvéve.
A másik meg az, hogy senkit nem érdekel, hogy fogadkozol, hogy majd te leszel a csodagazda, ha a múltbeli tapasztalat azt mutatja, hogy az ilyen örökbefogadók nagy része nem az. Ha kimegy 5 kutya, abból te leszel az 1 jó példa és a 4 másik meg pár ipartelep és garázs őrzését nyeri meg magának napi egyszeri moslékosztással, akkor igenis az a felelős döntés, ha a következő öt ilyen embert mind elhajtja a vérbe az szervezet, hiszen nincs érdemi kapacitásuk a jelentkezők lenyomozására.
Konkrétan azért hoztam a kuvaszt példának, mert azt tartok. És így nyilván jobban felfigyelek ezekre az esetekre, mint mások.
Sajnos nem ritka ez a fajta a menhelyeken. Hiszed vagy sem.
De ettől függetlenül tartom a véleményem, hogy nagyon sok kutya elesik így gazdától. Sokan nem tudnak így örökbe fogadni, mert nem adnak. Pedig őszintén, még ha valamivel kevesebbet is foglalkoznának vele, mint egy bentivel, lenne otthona, jó kaját enne, vinnék sétálni, sokan még suliba is, stb. De helyette nyomoroghat a moslékon egy kennelben. Tök logikus(voltam önkéntes menhelyen, láttam mit esznek, mennyi foglalkozást kapnak. Konkrétan sok helyen a kutyák egy része már csak ketrecbe fér, ahonnan 2x5 percre viszik ki. Hát az aztán az élet. A szívem szakadt meg fiatal, életerős, energikus kutyákon, akik így éltek. És nem adták csak kertbe).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!