Miért gondolják sokan, hogy csak ivartalanítva lehet felelősségteljesen kutyát tartani?
Sokszor tapasztalom fórumokon, facebook csoportokban, hogy ivaros kutyák gazdáira furán néznek az emberek. "Miért nincs ivartalanítva?"
Nekem egyik kutyám ivaros kan, sosem szökött, nagyon gazdacentrikus és simulékony, kanokkal sem agresszív, tüzelő szuka mellett sem veszti el a fejét. Nagyon jól kezelhető. Nem gyárt szaporulatot, figyelve van rá. 1,5 éves.
Másik kanom ivartalanított, mert ivarosan balhés volt, provokálta a többi kant. Ő főleg emiatt lett herélve, nem akartam, hogy összeakadjon egy másikkal. 12 éves, 7 évesen került hozzám, ekkor lett ivartalanítva.
Úgy gondolom ivarosan is lehet normálisan kutyát tartani. Emellett támogatom az ivartalanítást, nem zárkózom el tőle, de egyelőre tökéletes így, ahogy van. Ha úgy hozza a sors, menhelyről is szívesen fogadok örökbe ivartalan kutyát. Úgy érzem, hogy furán néznek az emberre, ha ivaros hobbi kutyája van.
Ti is tapasztaltatok ilyet kutyás közösségben? Mit gondoltok?
20,
Magadnak mondasz ellent ezzel. Idősebb korban kockazatosabb a műtét, vagyis az altatas resze, megis akkor szeretned ivartalanittatni? Prosztata problemai pedig ivartalanitas ellenere is lehetnek idos korukra.
Utolsó, 8 éves korban nem lesz veszélyes a műtét egy olyan kutyának, amelyik alapvetően általában 13-14 évet él!
Nem azt írtam, hogy idős korban ivartalanítom, hanem, hogy nyugdíjasan! Szövegértés...
Ezen én is sokat gondolkodtam már. Valószínűleg egyszerűbb azt hangoztatni, hogy ivartalanítson mindenki, mint azt magyarázni, hogy mikor érdemes és mikor nem. Aki ért a kutyájához, felelősséggel tartja az valószínűleg eléggé utána tud nézni annak, hogy mi a jobb a kutyának és nem az a fő szempont, hogy mások mit gondolnak.
Az előző kutyánknál (kan) nem láttam EÜ szempontból egyértelműen előnyösnek, ezért a természetére bíztam a döntést: nem szökött, nem zakkant meg a tüzelő szukáktól, azt sem vettem észre a viselkedésén, hogy mikor van ivarzás a környéken, úgyhogy maradtak a golyók. Most szukánk van, nem dolgozunk vele, tenyészteni sem lehetne, viszont sok az ivaros kan a szomszédságban. Nála inkább az volt a kérdés, hogy mikor érdemes ivartalanítani. Viselkedés szempontjából sajnos valószínűleg korán volt a műtét. EÜ téren nem lehet tudni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!