Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért gondolják sokan, hogy...

Miért gondolják sokan, hogy csak ivartalanítva lehet felelősségteljesen kutyát tartani?

Figyelt kérdés

Sokszor tapasztalom fórumokon, facebook csoportokban, hogy ivaros kutyák gazdáira furán néznek az emberek. "Miért nincs ivartalanítva?"

Nekem egyik kutyám ivaros kan, sosem szökött, nagyon gazdacentrikus és simulékony, kanokkal sem agresszív, tüzelő szuka mellett sem veszti el a fejét. Nagyon jól kezelhető. Nem gyárt szaporulatot, figyelve van rá. 1,5 éves.

Másik kanom ivartalanított, mert ivarosan balhés volt, provokálta a többi kant. Ő főleg emiatt lett herélve, nem akartam, hogy összeakadjon egy másikkal. 12 éves, 7 évesen került hozzám, ekkor lett ivartalanítva.

Úgy gondolom ivarosan is lehet normálisan kutyát tartani. Emellett támogatom az ivartalanítást, nem zárkózom el tőle, de egyelőre tökéletes így, ahogy van. Ha úgy hozza a sors, menhelyről is szívesen fogadok örökbe ivartalan kutyát. Úgy érzem, hogy furán néznek az emberre, ha ivaros hobbi kutyája van.

Ti is tapasztaltatok ilyet kutyás közösségben? Mit gondoltok?

2021. febr. 11. 11:03
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
36%
Ivaros fedezökanom van. Kínszenvedès az èlete neki is ès nekem is. Ösztönerös kutya, nem balhés, de a csajokèrt odavan. Es a parasztok rendszeresen mèg sulira meg edzèsre is lehozzák a tüzelö szukàikat, aminek az az eredmènye, hogy csórikám, mikor hazaèrunk elkapja a plüssmacit ès a nappalim közepère élvez... lehozom töle a tenyésztö által elvàrt alomszàmot, aztán azonnal megy a kès alá!!!
2021. febr. 11. 15:05
 22/26 anonim ***** válasza:
79%
Azok alapján amiket írsz, felelősségteljes gazdi vagy, vizont a nagy többség nem az. Hagyja az ivaros kanját kóborolni stb, v az ivaros kutyát elleti évente többször neki mindegy, a kiskutyák sorsa is... pont ezért kell az ivartalanítás. Nem mindenki áll hozzá normálisan.
2021. febr. 11. 17:03
 23/26 anonim ***** válasza:
16%

20,

Magadnak mondasz ellent ezzel. Idősebb korban kockazatosabb a műtét, vagyis az altatas resze, megis akkor szeretned ivartalanittatni? Prosztata problemai pedig ivartalanitas ellenere is lehetnek idos korukra.

2021. febr. 11. 17:22
 24/26 anonim ***** válasza:
20%

Utolsó, 8 éves korban nem lesz veszélyes a műtét egy olyan kutyának, amelyik alapvetően általában 13-14 évet él!

Nem azt írtam, hogy idős korban ivartalanítom, hanem, hogy nyugdíjasan! Szövegértés...

2021. febr. 11. 18:28
 25/26 anonim ***** válasza:
76%
Nekem is egy 2 éves, törzskönyves, betegségekre szűrt ivaros kanom van, egyelőre ivaros is marad. Valóban rengeteg felelőtlen ember van, és nem is mindenkinek való az, hogy ivaros állatot tartson - illetve inkább a többségnek nem való - így nem baj, hogy ennyire elterjedt a köztudatban az ivartalanítás. Illetve bár kicsit zavar, hogy az ivaros kutyák gazdáit minden esetben felelőtlennek bélyegzik, igyekszem nem magamra venni, mert tudom, hogy ez leginkább az átlag Fifike gazdának szól, és nem kiállítási/sportkutyásoknak.
2021. febr. 11. 18:44
 26/26 anonim ***** válasza:
84%

Ezen én is sokat gondolkodtam már. Valószínűleg egyszerűbb azt hangoztatni, hogy ivartalanítson mindenki, mint azt magyarázni, hogy mikor érdemes és mikor nem. Aki ért a kutyájához, felelősséggel tartja az valószínűleg eléggé utána tud nézni annak, hogy mi a jobb a kutyának és nem az a fő szempont, hogy mások mit gondolnak.

Az előző kutyánknál (kan) nem láttam EÜ szempontból egyértelműen előnyösnek, ezért a természetére bíztam a döntést: nem szökött, nem zakkant meg a tüzelő szukáktól, azt sem vettem észre a viselkedésén, hogy mikor van ivarzás a környéken, úgyhogy maradtak a golyók. Most szukánk van, nem dolgozunk vele, tenyészteni sem lehetne, viszont sok az ivaros kan a szomszédságban. Nála inkább az volt a kérdés, hogy mikor érdemes ivartalanítani. Viselkedés szempontjából sajnos valószínűleg korán volt a műtét. EÜ téren nem lehet tudni.

2021. febr. 11. 21:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!