Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Egy másfél éves kutyát el...

Egy másfél éves kutyát el lehet kezdeni tanítani klikkerrel taníítani? Mennyiérzt jutok hozzá egy klikkerhez?

Figyelt kérdés
Van egy keverék kutyusom nemrég hoztuk menhelyről másfél éves és valamelyik nap láttam a dunaparton egy nőt ahogy klikerrel tanítja a kutyáját és bámulatos volt:)
2010. aug. 16. 12:56
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
De ennek mi értelme van? Én kikötttem a kutyám hogy ne tudjon közelebb jönni, eléálltam, párszor kezembe vettem a mancsát és megtanulta. Minek ez a macera? Én is voltam már ilyen előadáson, tényleg nagyon látványos volt amikor a képzett kutya kitalálta a klikkerrel hogy mit csináljon (nem rendes feladatokat hanem valami furcsát) de a való életben szerintem sokkal egyszerűbb a klikker nélkül.
2010. aug. 16. 15:46
 12/34 anonim ***** válasza:

Ja igen, és annyival jobb, mint a sima jutalomfalat, hogyha kajával dolgozol klikk nélkül, akkor sokszor nem tiszta, hogy mit dícsérsz. Pl. lefekteted, de ahogy elkezdesz felé nyúlni a kajával, már emeli a fejét, esetleg el is emelkedik a földtől. Így is meg tudod tanítani csak így nem olyan világos, hogy mire jött a kaja. Míg ugye a klikkerrel akkor kattintasz, ha épp teljesen lent van, így egyértelműbb, utána jön a kaja. Így könnyebb távolból tanítani, mert nem a jutalomfalatot bámulja, hanem rád figyel, tudja, hogy a klikktől jön a kaja, és így a klikket várja.

De persze, hogy lehet klikker nélkül is jó kutyát nevelni, csak 20-as évek óta létezik klikker, kutyaképzésben pedig csak 80-as évektől használják, és hát előtte is voltak profi terelők, meg vadász kutyák. Csak klikkerrel szerintem könnyebb.

És gratula a yorkidhoz, ritka, hogy valaki komolyan vesz egy yorkit, és neveli, tanítja, kutyaként szereti. Senki nem nevet ki emiatt, sőt!

2010. aug. 16. 15:46
 13/34 anonim ***** válasza:
Hát pont az az értelme, hogy nem kell kikötni, meg semmilyen egyéb kényszert használni, hanem a kutya magától jön rá, mit akarsz, és teljesen szabadon csinálja. Kreatívabb lesz, jobban fog rád figyelni, és egy idő után sokkal könnyebb lesz tanítani. Nekem a lábközött szlalom kb. két óra volt klikkerrel, a lelövés kb. egy, a meghajlás nem tartott tovább 10 percnél. Baromi könnyen megérti a kutya, hogy mit akarsz tőle. Dehát nem kötelező, lehet fenéklenyomva is ültetni, csak tovább tart. Pont azért, mert nem tudod olyan pontosan időzíteni a dícséretet, ráadásul miközben nyomod le a fenekét, az ő egyetlen aktív tevékenysége, hogy ellenáll, így igazból pont azt erősíted.
2010. aug. 16. 15:51
 14/34 anonim ***** válasza:
De mi ebben a kényszer? Szerintem sokkal tovább tart azt figyelgetni mit csinál a lábával hogy klikkelhessek. Nem fog belehalni ha kikötöm vagy lenyomom (bár nem kell csak a fejefölé emelni a falatot), ugyanúgy szeret tanulni és egész nap engem figyel nem tudom mivel lehetne ezt fokozni... Vagy lehet hogy csak én vagyok béna vagy a kutyám hogy nem látok sok változást a klikkertől? Nem is nagyon izgatja, csak amikor hallja a hangot akkor megmozdítja a fülét és ilyen unott képet vág hogy ja, jön a kaja?... Lehet tényleg buta a kutyám de el sem tudom képzeni akármilyen módszerrel hogy két óra alatt megtanuljon láb között szlalomozni vagy ilyesmi bonyolultabb dolgot... És ha valami még bonyolultabbat akarok tanítani? Abban az egy-két órában amíg nevelem mennyi az esélye hogy valami olyasmit tesz amiből megtaníthatom neki hogy pl két lábon ugráljon? Mert egész nap nem tudom lesni. De lehet ilyeneket is csak az én kutyám nem szokott csinálni amiből kialakulhatna... Sokkal egyszerűbb nyújtani neki egy falatot ami után ugrál. Tényleg lehet én vagyok korlátolt, de nekem annyira nem jön be. :/
2010. aug. 16. 15:58
 15/34 A kérdező kommentje:
köszi a válaszokat
2010. aug. 16. 16:02
 16/34 anonim ***** válasza:

Pedig biztos, hogy meg lehetne neki tanítani bármit! Csak jól kell használni a klikkert. Jelezném, hogy nekem a 2 órás láb között szlalom egy 2,5 éves angol bulldoggal sikerült, aki ugya híresen ostoba fajta :)

Amiket nem produkál magától arra is vannak technikák, megvezetés, célkövetés, stb.

Húzom a pálcát a lábam között, először arra klikk, ha csak arra tartja a fejét, aztán ha bedugja, aztán ha lép egyet, ztán ha teljesen átér, aztán csak minden harmadik lépésnél, és így tovább.

2010. aug. 16. 16:05
 17/34 anonim ***** válasza:
De ez így sokkal tovább tart mint hogy szépen elvezetem egy finom falattal aztán megdicsérem... Nekem pásztorkutyám van szóval akkor komolyan nem értem hogy egyszerű dolgokban sem látok sok különbségek amikhez nem kell olyan nagy szakértelem a részemről... Szerintem egyszerűen arról van szó hogy ez nem egy egyetemes csodaeszköz csak egyeseknek. Másoknak meg más a jó. Az én kutyámnak ez érzelemmentes. Ha inkább megdicsérem és izgatott vagyok az neki sokkal többet használ.
2010. aug. 16. 16:29
 18/34 anonim ***** válasza:

Önmagában persze, hogy érzelemmentes, neked kell feltölteni érzelemmel (Pavlovi kondícionálás). Dehát kinek a pap, kinek a papné, tartja a mondás, és milyen igaza van. Ha neked jól megy anélkül, csináld anélkül. Én korábban semmit nem tudtam megtanítani a pacsin, meg az ül/feksziken kívül, mostmeg kb. naponta tanul új trükköket a kutyám.

És nekem gyorsabban megy így, de ha téged pont, hogy lassít, akkor ne használd. Nincs olyan recept, ami minden kutyánál beválik, vagy akár minden embernél.

De őszintén szólva el se tudom képzelni, hogy lehet pl. egy ilyen szintre eljutni egy kutyával klikker nélkül: http://www.youtube.com/watch?v=oqy1HUi0qwQ

Ráadásul ő pl. egy 5 hónapos kölyök, akivel 4 hete klikkereznek.

2010. aug. 16. 16:36
 19/34 anonim ***** válasza:
Én megmondom hogy: gazdaimádat, munkaimádat, kajaimádat... És a te kutyád fajtája nem ennek a tipikus példája (nem akarlak megsérteni vele!) ezért kell még valami plusz. Ilyeneket az én kutyám is tudott volna ilyen fiatalon ha akkor kezdem komolyan nevelni. Persze nem biztos hogy ennyire lelkesen de az mellékes. Főleg hogy a kezével mutogat... Nálunk legalábbis (lehet másoknál nem) így baromi egyszerű mert ha mutatom a kezemmel akkor szinte azonnal tudja...
2010. aug. 16. 16:42
 20/34 anonim ***** válasza:
Amúgy a dunapart melyik részén láttad? Mi a nehru partra szoktunk járni, ott magamon kívül egy klikkeres csajszit ismerek, egy pointerrel, meg egy borderrel. Ha te is arra jársz, nyugodtan írj privit, szívesen segítek élőben, ha egyfelé lakunk :)
2010. aug. 16. 16:46
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!