Emlődaganat-Műtét vagy hallgassak a dokira?
Ezzel a segítség/véleménykéréssel fordulok hozzátok: hátha többen is érintettek benne.
8 éves szuka németjuhászunk van, aki nem lett kiivartalanítva, nem lettek kiskutyái. Sajnos így utólag-az ivartalanítás hiánya megnövelte a kockázatát a daganatnak, és egy fél éve csomókat vettem észre a hasán, már kettő is van neki azóta
Emlődaganat van
Elvittük állatorvoshoz, aki komolyabban megse vizsgálta (család-barát orvos, így reménykedtem hogy bízhatunk benne) azt mondja nem szabadna bántani, mert ha megműtik, még jobban szétterjed a daganat, ami elvileg jóindulatú
De hogy őszinte legyek, nem tudok ebben bízni, épp csak rápillantott a kutyára
Ugyanolyan játékos, nem látszik nála semmilyen fájdalom. Mégis nagyon féltjük, nagyon szeretjük őt...akik esetleg érintettek a témában, milyen tapasztalataik vannak?
Meggyógyultak a kutyák, jobban szétterjedt a daganat, vagy éppen jót tett a műtét?
A műtétre nem lesz pénzünk... a kutya a mindenem, vele nőttem fel
De ha kell megkeresem rá a pénzt
Egy aggódó gazdi
Ha már eleve azt írod, hogy műtétre nem lesz pénzetek, akkor mégis mi a kérdés?
Ranézésre nem állapítja meg senki, hogy egy csomó daganat-e, illetve jó vagy rosszindulatú. Ehhez kell biopszia.
Szétterjedni pedig nem fog, mivel kiveszik.
A kutyámat idős korában mentettem, mindenféle vicces puklikkal kívül-belül. Volt nagy műtét, puklitlanítás, ivartalanítással egybekötve. Szóval saját tapasztalatok.
Az emlődaganatokról négy dolgot érdemes tudni:
1. nő
2. általában terjed (a tiédnek is kettő lett a semmiből)
3. baromi jó eséllyel sebesedik, fekélyesedik
4. leggyakrabban tüdőáttétje van.
Emiatt a legtöbb orvos, kioperálja az egészet a kutyából, aztán vesz belőle mintát és küldi el szövettanra.
Az, hogy még mindig ivaros, nemcsak az emlődaganatok miatt jelent problémát, hanem azért is, mert egyre nő a gennyes méhgyulladás veszélye. Az azonnali út a sürgősségire és ha szerencsétek van, akkor túléli a kutya. (A dokik kb. röhögtek, amikor felfedezték, hogy kezdődő méhgyulladása _is_ volt az enyémnek.)
Egy 8 éves kutyát bár még nem kell temetni, már van olyan idős szerintem, hogy két óvintézkedést is tenni kéne műtét előtt:
- van egy kis vérkép, amit altatás előtt szoktak végezni. A nyilvánvaló problémákat ki lehet vele szűrni.
- olyan dokit válasszatok, aki csapatban műt: egy asszisztens a keze alá dolgozik, egy meg az altatást felügyeli. Így gyorsabb a műtét és biztonságosabb.
Nekünk anno azt mondták, hogy a műtét utáni 10 napban bármi előfordulhat, oldjuk meg a folyamatos felügyeletet. Persze mentetrend szerint a 10. nap lett rosszul rohanhattunk vele a dokihoz.
Amúgy az enyémet a műtét előtt röntgenezték, hogy van-e áttét, pontosan hol, milyen daganata van.
Vannak olyan esetek, amikor túl kockázatosnak tartják a biopsziát és/vagy a daganat eltávolítását. Az én kutyám ezer éves, beporcosodott, bemeszesedett méhnyak daganata, ami valószínűleg a húgyutakat is érinti ilyen. Egy (sajnos) nagyjából rutinműtétnek számító emlődaganat-eltávolítás NEM.
"Kedves utolsó, hogy tudtál biztosítótól kérni?"
Nem engem kérdeztél, de létezik kutya/macska biztosítás. Sajnos a biztosító sem hülye, 7-8 éves korig lehet biztosítást kötni a kutyára, kizárja a fajtajellemző örökletes betegségeket, illetve nyilatkozni kell, hogy a biztosítás megkötésekor a kutya ép és egészséges.
Én írtam a biztosításról.
A K&Hnál van lakásbiztim, ahol a kutyák életkorától függetlenül is vissza tudtam kérni az állatorvosi kezelések egy részét. A nevemen kellett legyen a kutya, nem volt más kritérium szerencsére, évente 100e forintig kaphatok vissza. Teljes összeget még sosem ítéltek meg, 40-60% az átlag. Nem mondom, hogy lakásbiztosításból ez egy jó választás lenne, de a kutyák révén nem jártam vele rosszul.
Nagy baj van, átterjedt, diónagyságnyi daganatai vannak, fájdalmai nincsenek
Visszük 2 másik dokihoz (most is elvittem másikhoz) lehet a szívével is baj van, nem volt jó a szívverése se
Teljesen megsemmisültem....imádkozok hogy ne áttétes legyen
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!