Egy egészséges és egy diszpláziás németjuhásznak minden kölyke diszpláziás lesz? Vagy milyen esélyek vannak?
Egy volt szomszédomat 4 éve átverték, olyan értelemben, hogy vett egy törzskönyves németjuhászt de diszpláziás volt. Tehát valószínűlég valami sumákság történt ott a felmenői körében, amit persze nem jegyezték fel hivatalosan.
Ő elköltözött 3 éve a kutyussal együtt. Van egy barátom, akinek van egy tökéletesen egészséges nőstény németjuhász kutyája. Az párosodott a fent említett kannal és 1 hónapja születtek kölykei. Nekem előre le volt foglalva a barátomtól egy hím.
Most mesélte, hogy ki és mi volt a hím meg a gazdája és összeraktam a képet. Neki nem mondtam, hogy tudom, mi a baja a másik kutyának, mert már késő, úgy is meg vannak születve. Én akárhogy elviszek egy hímet, csak tudni szeretném, milyen esélyei vannak? Vajon ő is fogja örökölni?
Diszplazia 90 %
Igy is tultenyesztett genetikai hulladekot csinaltak a fajtabol.
A haverom kutyájának van szűrés, az is törzskönyves németjuhász. Ő nem diszpláziás.
A másik kutyának (a hím) is megvan a szűrés csak úgy látszik, még hamisított vagy egyszerűen eltitkolta, hogy beteg a kutya.
4
Három hónaposan került hozzá, ha jól emlékszem. Ritkán lépcsőztette, két hétben egyszer a második emeletre, türelemmel.
4-es: a diszplázia van nincs, ergo a lépcsőzéstől, betonon futtástól sem fog kialakulni, vagy van, de az ilyenektől (meg egy csomó másik dologtól) kialakulhat. Genetikailag öröklődik a hajlam, egy abszolúte mentés és nem hordozó kutya nem lesz diszpláziás.
Kérdező, én innen nem hoznék kutyát. Simán lehet a szuka hordozó, gondolom ezt nem tudják róla, ha összekerül egy dp-s kannal akkor garantáltan dp-sek vagy hordozók lesznek a kölykök. Sajnos a 2-esnek kell igazat adnom, én a helyedben inkább egy nj jellegű keveréket választanék menhelyről. Az a gond, hogy a hordozók vagy az enyhe dp-s kutyák ugyanúgy tenyésztésre alkalmasnak vannak minősítve. Aztán csodálkozunk, ha 5-6 éves korára kb.használhatatlan lesz a kutya. (Igen, tudom, hogy szaporítók a fent említett emberek, de a tenyésztők is szarnak bele)
Dp előfordulhat szűrt szülőktől is, valahol ezt olvastam, de amúgy számítanak a tartási körülmények is.
Különben dp nem egy halálos betegség, de függ attól, hogy mit érint. Csípő, gerinc, térd stb.
Nálunk a csípő problémás, de semmi tünet nincs, ízületvédőket kap, ha majd fájni fog neki, akkor megműtjük.
6
Tőle fogom hozni a kutyust, mert megegyeztünk és vállalom a helyzetet. Nem szeretném, hogy azért mert beteg az utcára kerüljön. Csak kérdeztem.
A kan gazdáját nem biztos, hogy átverték, sok sok generáción keresztül rejtve maradhat a dp. A kölykök gazdáit, de elsősorban a szuka gazdáját illene erről tájékoztatni, utóbbit, ha másnak nem, akkor neked...
A kutyád ettől függetlenül nem biztos, hogy beteg lesz, ha mégis, akkor pedig még mindig meg van az esélye, hogy ki sem jön rajta.
9
Jaj igen, ezt tudom. Elnézést, lehet én fejeztem ki rosszul magam. Tehát igen, nem biztos, nem is akarom vádolni az előző gazdát. Csak szegény nagyot csalódott akkor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!