Ha portán belül harap a kutya?
Kérdésem, hogy ha ki van írva a kapura, hogy a kutya harap, és meg is harap valakit a kutya úgy, hogy megy ki a portáról, akkor mik azok az esetek, amikor úgymond nem vonható felelősségre a gazda és a kutyát sem éri baj, pl hogy karanténba kerül stb. Ja, nem saját családból gondoltam arra, hogy valakit megharap, hanem IDEGENT!
Biztosan ebből is vita lesz, de sebaj, ki tudom szűrni a segítőkész és a kötekedő embereket.
A kutya kimegy?
Szóval a kerítésre van kiírva vagy kapura,de a kutya kimegy a kapun?
Akkor a gazdi bizony felelős,mert nem tartotta benn a kutyát.Neki kell gondoskodni arról, hogy ne tudjon kimenni.
Ha tudja oltási könyvvel igazolni, hogy a kutya öltött, úgy tudom nincs szükség megfigyelésre.
Bár gondolom a különösen, agressziót mutató kutya esetében lehet megfigyelés is.
Felsorolok akkor pár helyzetet, melyik után vonható felelősségre a gazda:
1. Valaki közel jön a kerítéshez és a kutyának kifér a feje (jó ez gondolom mindenki szerint necces)
2. Nem fér ki a feje, viszont valaki benyúl a kerítésen! (Bármi miatt, mert meg akarja simogatni, vagy épp egy labdát akar kilopni így a kerítésen, stb)
3. Bemászik a kerítésen, mert egy betörő, vagy mert megtetszik neki a macskám, vagy bármi a kertben, vagy azt hiszi, hogy valami az övé a kertemben és haza akarja vinni.
4. Megáll a kerítés mellett és kb hozzáér a kerítéshez, annyira közel jön és a kutyának sikerül a kerítésig felugrani és elkapja a haját pl.
5. Nincs bekulcsolva a kapu, amit a kutya nem tud kinyitni, viszont aki kint áll bejön, mert ő a szomszéd szomszédja az utcából és azt gondolja, hogy neki nem kell csengetni, mert itt lakik és biztos ismeri a kutya.
6. A nagykapu ki van nyitva, mert épp ki akarok állni az autóval, de a kutya nem megy ki, viszont valaki bejön addig a kertbe.
Ha csak úgy bemegy egy idegen a kapun, én megharapja, akkor az ő felelőssége. Ha a gazda nyit ajtót és kíséri a vendéget és akkor harapja meg, akkor a gazda felelőssége hogy nem teszi pórázra, szájkosárra.
Ha idegen betolakodó, akkor önvédelemből lámehet a kutya, kikergetni. De itt bizonyítani kell hogy a gazda veszélyben volt, ha ismeri az illetőt, ha nem, akkor is.
Jajj .... kicsit lassabban olvassatok! Meg úgy látom, valaki másként értelmez. 10/17-ben ezt írtam:
"Ja neeem, nem az illető nem megy ki a portáról, hanem a kutya."
Akkor most lassabban olvassátok és kijavítom, remélem, igy már nem érti félre senki:
Nem az illető NEM MEGY KI a portáról, hanem A KUTYA (A KUTYA NEM MEGY KI). ÉRTHETŐ? Tehát az ember jön be a portára, ahol a kutya van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!