Melyik kutya fajták a leginteligensebbek?
Most a skót juhászra gondolsz vagy a border collie-ra?
A amúgy a terrierekről azt írják hogy heves, aktív, magabiztos kutyák, hajlamosak erőszakosságra (szóval hogy pl előbb kezdenek verekedni mint egy átlag kutya). Nagyon okosak, de kemény gazda kell hozzájuk, nehezebb nevelni őket mint egy feltétlenül engedelmes pásztorkutyát. Én collie-t választanám bár azt mondják ma már ő inkább egy show kutya lett.
Csak azt azért vedd figyelembe a bordernél, hogy munkamániás. Tehát nagyon okos, ha folyamatosan foglalkoztatod, a határ a csillagos ég, bármit meg lehet neki tanítani. Ugyanakkor ha mégsem elég neki a foglalkozás, akkor ugyanazt az intelligáncáját a rosszalkodásban, meg az unaloműzésben is használja. Ő az akinek nem probléma kinyitni a hűtőt, és kipakolni belőle. Szóval munkakutyát szerintem csak akkor válassz, ha lenne kedved hetente többször valamilyen kutyás sportot gyakorloni, esetleg versenyezni.
Én az uszkárt nagyon ajánlanám okos hobbikutyának. Van belőle óriás is :) Ő simulékony fajta, és okos, de azért nem annyira munkamániás, mint a border.
Tényleg fontos kérdés, hogy mi a célod a kutyával.
Na, itt aztán sokmindent kevertek.
1-"a kutya olyan okos amennyire a gazdája tanítja"-egy frászt. az inteligencia nem az egyetemi végzettséggel egyenlő. Ha kiveszel egy afrikai gyereket a környezetéből és magas az iq-ja, rövid időn belül egy kézzel evő gyerekből akár diplomás ember lehet.Az inteligencia született. Ha egy ember verte a kutyáját az még lehet intelligens, csak nem volt mit tanulnia. Jönnek a fajtamentők, kiveszik, odaadják pl. egy agilityző embernek és pikk-pakk világbajnokot farag belőle mert kiderül h milyen intelligens.
2-az intelligenciateszt nem azt nézi hány szót tud a kutya, hanem hogy egy egyszerű parancsot mennyi idő alatt tanul meg, konkrétan az ül parancsot tanították az általam ismert sok fajtára kiterjedő tesztként olyan kutyákon amik ezt még nem tudták. Láttam afgán agarat(ami ugye a legtöbb rangsorban a legbutább helyet kapja) és kb. mint egy fogyatékos úgy viselkedett(nagyon édes volt, félreértés ne essék:). Annyi h mondják neki ül, jutifalattal motiválnak, majd x mp múlva ha nem ült le lenyomták a fenekét finoman asszem és megdicsérték, mondták h ül és megkapta a falatot. Minden ilyen után mondták h ül és figyelték leül e már nyomás nélkül is.
Azt számolták hányadszori ismétlésre jön rá, ha azt mondja ül le kell ülni. Nem nagy ördöngősség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!