Mennyi idő alatt foganhat meg egy kutya?
"1000% hogy nem mondd egy igazi allatorvos olyat hogy ""várjatok meg az elso tuzelest"". Ilyen nincs!"
Sajnos de, amikor kutyát kerestem, volt kölyök is a kiszemeltek között, a kutya az egyik Pestközeli településen volt az ottani állatorvosnak írtam, érdeklődtem az első tüzelés előtti ivartalanításról, azt a választ kaptam, hogy tüzelés után javasolja az ivartalanítást. Olyan állatorvos is van, aki azt javasolja, hogy szuka kutyáknak egyszer elleni kell. Mindegy, mit ír a kamara, egy rakás helyen eltérnek ettől, a gazdi meg vagy tájékozott vagy nem.
Kérdező, szerintem nézzetek másik állatorvost is, mert szerintem nem jót tanácsolt.
Mi egy picit megbántuk az ivartalanítást. :(
Rengeteg pozitív dolog is kisült belőle, pl most már nem szaglászik órakon keresztül, figyel inkább rám, játszik érdeklődik más kutyák iránt is. Bújósabb lett, és nyilván a legnagyobb pozitívum, hogy nem kell félnem az ivarszervi betegségektől. :)
De sajnos a negatív az, hogy allergiás az altatás egyik komponensere, amit az előzetes vervetellel se lehetett kideríteni. Teljesen nyugodt voltam, hisz fiatal kutya ( egyébként ő 2 éves volt mikor ivartalanítottuk) és vérvételt is csináltunk, az orvos nagyon pozitívan állt hozzá, baj nem történhet. Az hogy egy kutya allergiás legyen ilyesmire, olyan ritka, hogy az orvosunk aki közel 40 éve praktizal, még nem látott ilyet. Bedagadt a feje, a teste szegénynek, és rettenetesen megviselte ez. Annyira, sírt és stresszelt, sokkot kapott, és a nyirokcsomói bedagadtak a nagy stresszhelyzet miatt. Az állatorvos környékére se lehet bekönyörögni azóta. Eléggé traumatizálta, azóta fel az idegen férfiaktól. Mondjuk az állatorvos nem volt neki idegen, de valahogy ez kialakult benne. Orvosoljuk ezt valahogy.
A másik, hogy amúgyis szegény érzékeny gyomrú volt, és az ivartalanítás után szinte azonnal hasnyálmirigy gyulladasa lett. Ugyanazt a tápot kapta, semmi változás. Nem tudom hogy ez összefüggésben van-e az ivartalanítással, vagy a felmerülő problémákkal. Viszont ezeket leszámítva, egy alapjáraton kedves szeretteljes kis kutyából, egy mégszeretetteljesebb, szófogadóbb eb lett. :) ő amúgy kan kutya.
De igen, lehet ivartalanítani úgy is ha vemhes, de szerintem nem lett az. Úgy tudom az első tüzelés annyira még nem "erős" hogy egyből vemhes legyen, de azért tartsa rajta a szemét baratnőd, és cselekedjen ha kell.
Az ivartalanításról még annyit, hogy azthiszem 8-éves korig ajánlják. Legalábbis az én orvosom ezt mondta. Úgy fogalmazott, hogy a legjobb ivareres előtt, vagy éppen ivareres után ha ellenérzései vannak az embernek az ivareres előtti ivartalanítástól. A lényeg, hogy a legjobb fiatalon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!