Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mennyi idő alatt foganhat meg...

Mennyi idő alatt foganhat meg egy kutya?

Figyelt kérdés
Baràtnőmmel lent voltunk, akinek van egy kislány kutyája aki éppen tüzelt. A kutya nyakörve szétpattant, mert nem volt rendesen össze izélve a csat, és elfutott előre ahol volt egy kóbor kan kutya. A kan kutya rámászott a kutyára, és kb 5 másodpercig lehetett rajta de akkor sem normálisan hanem forgott meg minden. Megfoganhattak már a kiskutyák ennyi idő alatt? Mennyi idő alatt fogannak a kutyusok? Barátnőm nagyon aggódik, holnap viszi is orvoshoz esemény utáni szurira. Mit gondoltok?
2020. nov. 21. 17:11
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
68%
Amugy annak idejen nekunk a tenyesztonk is meg az import akitanknal es a shibanknal is azt ajanlotta, hogy egy eves kor utan ivartalanitsunk. Az akita nagyon szep, kiallitasi minosegu kan volt es azt mondta, hogy ha szeretnenk, hogy kiteljesedjen a kutya hibatlan genetikaja akkor varjuk meg az ivarerest. A shibanknal meg ugy alapbol is ezt javasolta a tenyeszto, hogy ne siessuk el, fejlodjon szepen es utana, a szerzodesben is 1 eves kor volt a kikotes maximum idonek. Lehet lepontozni nyugodtan, de ezeknek a tenyesztoknek majd' 10 eves tapasztalatuk van a kutyakkal es fejlodesukkel kapcsolatban. Felelos gazdanal ez boven belefer, hiszen aki felelossegteljes, az nem is hagyja a behivhatatlan ivaros kutyajat poraz nelkul csaszkalni (itt nem a kerdezore gondolok, ilyen baleset a nyakorvvel barmikor megtortenhet, nalunk is elofordult, bar azert a baratnonek nem artana gyakorolni a behivast, csak egy jotanacs).
2020. nov. 21. 21:57
 22/27 anonim ***** válasza:
86%
10 eves tapasztalatuk volt* Azota mar boven van az 20 is.
2020. nov. 21. 21:59
 23/27 anonim ***** válasza:
41%
Igen, engem is jol lepontozott valaki, pedig a korai ivartalanitas tényleg nem a legjobb dolog. Olyan formátlan kis túlnövésesek tudnak tőle lenni :(
2020. nov. 22. 07:00
 24/27 anonim ***** válasza:

"1000% hogy nem mondd egy igazi allatorvos olyat hogy ""várjatok meg az elso tuzelest"". Ilyen nincs!"

Sajnos de, amikor kutyát kerestem, volt kölyök is a kiszemeltek között, a kutya az egyik Pestközeli településen volt az ottani állatorvosnak írtam, érdeklődtem az első tüzelés előtti ivartalanításról, azt a választ kaptam, hogy tüzelés után javasolja az ivartalanítást. Olyan állatorvos is van, aki azt javasolja, hogy szuka kutyáknak egyszer elleni kell. Mindegy, mit ír a kamara, egy rakás helyen eltérnek ettől, a gazdi meg vagy tájékozott vagy nem.

Kérdező, szerintem nézzetek másik állatorvost is, mert szerintem nem jót tanácsolt.

2020. nov. 22. 08:19
 25/27 A kérdező kommentje:
Nem fognak más állatorvost nézni, mert eleve tudták hogy nem jó fiatalkorban ivartalaníttatni csomó fellépő negatív tényező miatt.....tenyésztők is azt ajánlják hogy egy éves kor körül..
2020. nov. 22. 08:45
 26/27 anonim ***** válasza:
2020. nov. 22. 10:11
 27/27 anonim ***** válasza:

Mi egy picit megbántuk az ivartalanítást. :(

Rengeteg pozitív dolog is kisült belőle, pl most már nem szaglászik órakon keresztül, figyel inkább rám, játszik érdeklődik más kutyák iránt is. Bújósabb lett, és nyilván a legnagyobb pozitívum, hogy nem kell félnem az ivarszervi betegségektől. :)

De sajnos a negatív az, hogy allergiás az altatás egyik komponensere, amit az előzetes vervetellel se lehetett kideríteni. Teljesen nyugodt voltam, hisz fiatal kutya ( egyébként ő 2 éves volt mikor ivartalanítottuk) és vérvételt is csináltunk, az orvos nagyon pozitívan állt hozzá, baj nem történhet. Az hogy egy kutya allergiás legyen ilyesmire, olyan ritka, hogy az orvosunk aki közel 40 éve praktizal, még nem látott ilyet. Bedagadt a feje, a teste szegénynek, és rettenetesen megviselte ez. Annyira, sírt és stresszelt, sokkot kapott, és a nyirokcsomói bedagadtak a nagy stresszhelyzet miatt. Az állatorvos környékére se lehet bekönyörögni azóta. Eléggé traumatizálta, azóta fel az idegen férfiaktól. Mondjuk az állatorvos nem volt neki idegen, de valahogy ez kialakult benne. Orvosoljuk ezt valahogy.

A másik, hogy amúgyis szegény érzékeny gyomrú volt, és az ivartalanítás után szinte azonnal hasnyálmirigy gyulladasa lett. Ugyanazt a tápot kapta, semmi változás. Nem tudom hogy ez összefüggésben van-e az ivartalanítással, vagy a felmerülő problémákkal. Viszont ezeket leszámítva, egy alapjáraton kedves szeretteljes kis kutyából, egy mégszeretetteljesebb, szófogadóbb eb lett. :) ő amúgy kan kutya.

De igen, lehet ivartalanítani úgy is ha vemhes, de szerintem nem lett az. Úgy tudom az első tüzelés annyira még nem "erős" hogy egyből vemhes legyen, de azért tartsa rajta a szemét baratnőd, és cselekedjen ha kell.

Az ivartalanításról még annyit, hogy azthiszem 8-éves korig ajánlják. Legalábbis az én orvosom ezt mondta. Úgy fogalmazott, hogy a legjobb ivareres előtt, vagy éppen ivareres után ha ellenérzései vannak az embernek az ivareres előtti ivartalanítástól. A lényeg, hogy a legjobb fiatalon.

2020. nov. 24. 17:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!