Eligazítanátok ebben a két dologban?
Olvastam a cerberos kutyaiskola honlapján a falkavezérséges részt.
1.Ha én vagyok a fv.(falkavezér), akkor a család többi tagja van alattam és a kutyám legalul, ugye?Ez azt jelenti, hogy családtagjaimmal is úgy kell viselkednem mint a kutyával, falkatagokkal.Pl. Elmegyek testvéremmel és kutyámmal sétálni és a testvérem el megy pár méterrel messzeb valamiért, vagy megelőz, előrresiet tegyük föl, hogy látott egy szép virágot és le akarta szedni.Akkor őt is le kell szidnom mint a kutyát amikor elmegy mellőlem, vagy húz?
2.Testvérem is akar egy kutyát és valószínűleg még a közeljövőben lesz is.Akkor neki nem is lehet a fv.-e a testvérem, mivel egy falkába tartozunk és egy falkában csak egy vezér lehet.Tehát neki is én leszek a vezére, vagy akkor az hogy lesz/legyen?
egy kutya szemében az ember eleve falkavezérnek született /csak nem tud róla/ erre utal az egyenes testtartás, a magabiztos kétlábon járás
... természetes körülmények között is általában egy falkában-családban egy pár, a szülők azok akik irányítják együtt a leszármazottjaikból álló csapatot.
Egy kutya tehát bárkit elfogad falakavezérnek, domináns egyednek aki úgy is viselkedik, aki megbízható, tisztelhető, következetes, nyugodt, határozott és ugyanakkor a közösség érdekét az egyéni érdek felé képes helyezni.
Előző oldal végén a 87%-os nagyon szépen leírta! Annyit fűznék még hozzá, hogy a falkaszabályokat azért sem kell olyan szigorúan értelmezni, mert gyakori a falkaváltás, a kutya sokkal dinamikusabb ilyen szempontból. Ha ketten vagytok, az egy falka, lementek a parkba, az egy másik. Hazajön a család többi tagja, az is egy falka, lementek a kutyasuliba, az is egy falka, stb. Sok falkában megállják a helyüket, és sokszor előfordul mondjuk olyan is, hogy mindegyikben más a vezér. Pl. a suliban jellmezően a kiképzők tartják fent a status quot, legalábbis eleinte, míg a gazdik nem tudják. Olyan is előfordul, hogy lemész a parkba, és ott egy olyan domináns kutya, aki után azonnal megy a kutyád, és láthatólag méltónak tekinti a vezérségre.
Szóval azért árnyaltabb ez a kép, mert van itt egy hierarchia- vagy dominanciaváltó képesség, amit még kevéssé ismerünk, de Csányiék már elég rég óta vizsgálják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!