Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mit kezdjek a kutyámmal?

Mit kezdjek a kutyámmal?

Figyelt kérdés
Nem rég kaptam egy border colliet. Törzskönyves, egy aránylag jó tenyésztőtől, habár nem értem így miért adták el ajándéknak. Igyekszem jó gondját viselni, azonban nagyon aktív kutya és mindent szétrág. Arra gondoltam, napközben beadhatnám napközibe. Ez működőképes megoldás? Mennyi időt tölthet ott? Naponta 8 órát vagyok távol.
2020. szept. 19. 22:46
1 2
 1/13 anonim válasza:
84%
Sajnos ez a kutyusnak nagyon nem tesz jót, elég rossz időpontot választottál/választott az ajándékozó, a kölyök kutyához (meg amúgy a felnőtthez is) rengeteg idő kell... mindenesetre legyél vele annyi időt, amennyit csak tudsz, játssz vele, tanítgasd. Fokozatosan kellene hozzászoktatni az egyedülléthez, úgy jobban elviselné később a hosszabb magányosságot, bár én ezt nem preferálom.. Kölyök, mindent szétrág, ez természetes. Mellesleg. Benti vagy kinti kutyus lesz?
2020. szept. 19. 22:53
 2/13 anonim ***** válasza:
37%

Miért vettél kutyát ha nincs időd gondozni?

ezert vannak tele a menhelyek...

2020. szept. 19. 23:06
 3/13 A kérdező kommentje:
Ajándékba kaptam. Egyenlőre amolyan kinti-benti kutya.
2020. szept. 19. 23:26
 4/13 A kérdező kommentje:
Egyenlőre úgy csináljuk, hogy reggel lemegyünk egy órát futni és a DIY akadályaimon ugrálni. Ezután kap egy rágójátékot, amit teletömök jutalomfalatokkal. Hazajövök, eltüntetem a károkat, elmegyünk sétálni egy órát, utána pedig igyekszem vigyázni, hogy reggelig ne tegyen több kárt. Szerencsére már szobatiszta. Ezt a rutint azonban nem tudnám hosszú távon is fenntartani.
2020. szept. 19. 23:35
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Ha máshogy nem tudod megoldani a napközi egy jó alternatíva lehet, ha ismersz jó helyet, ahol teljes bizalommal ott mered hagyni, tudod, hogy foglalkoznak a kutyáddal és csak egészséges kutyusokat engednek be, akkor igazából ez egy win-win helyzet, a kutya jól érzi magát, játszik, nem otthon rombol unalmában és te munka után kapsz egy fáradt, lemozgatott, boldog kutyát.

Hátránya, hogy ha ehhez szokik hozzá sokkal nehezebb lesz egyedülléthez szoktatni, de szerintem nem lehetetlen, csak fontos, hogy napközitől függetlenül is gyakoroljátok, amikor otthon lennél akkor is menj el először nagyon rövid időkre, majd ezt próbáld nyújtani és ezzel fokozatosan a napközis napok számát is lehet csökkenteni. Majd meg fogod látni, hogy mennyire fárad el egy napközi alatt, de szerintem ha ott tényleg az egész napot aktívan tölti, akkor - feltéve, hogy szoktatva van már hozzá és nem éli meg stressznek az egyedüllétet - másnap otthon egyedül is pihenni fog. Egyébként szerintem nem kell nagyon túlmisztifikálni ezt az egyedüllétet, egyrészről egy nagyon aktív kutya is alszik napi 16-18 órát, tehát ha kb. 8 órát alszol, 8at vagy távol ebben az időben simán alszik, és a fennmaradó 6-8 órában sem igényel nagyon intenzív foglalkozást. Másrészről hozzászoktatni sem borzasztó nehéz, csak tényleg be kell tartani a fokozatosságot a tanításában.

A másik, ami nagy segítség az a kutyasuli és a mentális foglalkozás (ahhoz kell a suli, hogy megtanuld, hogy hogyan tudod mentálisan lefárasztani, meg persze a megfelelő szocializációban is hasznos). Mentálisan sokkal könnyebb lefárasztani egy kutyát, mint fizikailag, főleg egy border collie-t, aki simán képes napi 20-30kmes túrákat teljesíteni minden komolyabb nehézség nélkül (nyilván felnőtt korban, kölyökkutyának sosem szabad ennyire túlterhelni az ízületeit). Mi egyébként most pont azon szenvedünk, hogy ki tudjam húzni a tréningek idejét, az én kutyám napi 30 perc intenzív tréning után egész napra kidől, ezt próbáljuk feljebb tornázni, de egyébként egy nagy teherbírású munkakutyával sem dolgoznak napi egy óránál többet. Szóval a mentális fárasztás ha jól fel van építve nagyon hasznos tud lenni, de erre is oda kell figyelni, kezdőbb gazdik hajlamosak az elején túlhúzni a kutyát és ezzel elvenni a kedvüket az egésztől, bár a bc elég munkaorientált, alapvetően élvezni szokták az ilyen foglalkozást. Én azt tapasztaltam, hogy a kutya számára az a legfárasztóbb, ha neki is gondolkoznia kell, neki magától kell rájönnie, hogy pontosan mi a feladat, ezt formálásnak nevezik, erről itt egy rövid videó: https://www.youtube.com/watch?v=k-PLizNRaGw ilyesmit érdemes "játszani" velük, egyrészt remekül fejleszti a kutya mentális képességeit, főleg kölyök korban, másrészt tényleg nagyon jó fárasztásnak is.

Kicsit eltértem az eredeti napközis témától, ahhoz még annyit szeretnék hozzátenni, hogy oda csak akkor tudod vinni, ha már megvan az összes oltása, nehogy a sok kutya között összeszedjen valamit, illetve én a biztonság kedvéért beadatnék neki egy kennelköhögés ellenit is, igaz, hogy annak elég sok típusa van és az oltás nem véd mindegyiktől, de ártani nem árt, ha van egy plusz védettsége ha ilyen nagyobb kutyás közösségbe jár rendszeresen.

2020. szept. 19. 23:55
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Most olvasom az akadályokat, nem tudom pontosan mennyi idős, de 6 hónapos kor alatt még SEMMIT ne ugorjon, utána is csak nagyon alacsony akadályokat legalább 1-1,5 éves koráig, mert iszonyatosan tönkrevágod vele az ízületeit.

Amúgy futtatni sem szabad egyáltalán, csak annyi mozgás, amennyit magától szívesen csinál, így a labdázást is érdemes mellőzni kölyökkel, ott a hirtelen fékezések, irányváltások a károsak, jellemzően a sok kölyökkori labdázás okozza az úgynevezett franciás lábállást is, míg a nem megfelelő magasságú és mennyiségű ugrások következtében gyakran alakul ki csípő- vagy könyökízületi diszplázia, amit súlyosabb esetben csak műtéttel lehet korrigálni, de a legjobb esetben is korlátozni kell a mozgatását, ami egy bc esetében maga a pokol, szóval csak óvatosan!

2020. szept. 20. 00:03
 7/13 A kérdező kommentje:
Hamarosan nyolc hónapos lesz, de még kutyaoviba jár. Nem labdázom vele, mivel nem reagál rá. A mozgást majd próbálom akkor csökkenteni. Egyébként kap izületvédőt is a tenyésztő javaslatára. Az nem okoz problémát, ha felugrik az ablakpárkányra? Ugyanis az a kedvenc helye mostanság. A napközit azonban úgy döntöttem mindenképpen megpróbáljuk.
2020. szept. 20. 00:37
 8/13 anonim ***** válasza:
47%

Nem tudod visszaadni annak, aki ajándékba adta, és megmondani neki, hogy ez hülye ötlet? Élő állatot nem adunk ajándékba. Vagy a tenyésztővel beszélni?

Ha már most ilyen nehezen viseled csóresz kutyát, később csak rosszabb lesz. Együtt élni egy olyan kutyával, amit nem is akartál, mert lehet, hogy tökmás kutya illene hozzád, de jött egy nagyokos, vett egy, tenyésztő nyakán maradt búderkollit mert most az a divat és ajándékba de jó lesz.

2020. szept. 20. 10:17
 9/13 anonim válasza:
100%
8-as: nem azzal van gond, hogy ajándékba kapta a kutyust, mert én is kaptam egy magyar vizslát szülinapomra, azóta ő számomra a minden, nagyon jól kijövünk. Inkább azzal van a baj, hogy az ajándékozó nem tudja felmérni, hogy mivel ját egy kutya. Ergó azt sem tudta, hogy a leendő gazdinak most nem épp egy háziállatra van ideje...
2020. szept. 20. 11:44
 10/13 A kérdező kommentje:
A kutya nálam marad. Azonban miért lenne később rosszabb?
2020. szept. 20. 12:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!