Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért vesz valaki szaporítótól...

Miért vesz valaki szaporítótól kutyát?

Figyelt kérdés
2020. aug. 19. 20:30
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
54%

200 ezres törzskönyves kutya is lehet beteg, csak ezt valahogy mindenki elfelejti. Szomszédom drága fajtatiszta kutyája patella-ficamos, rokonom tacskója 3 évesen lebénult, el kellett altatni. Mindkettő jó helyről származott.

Tenyésztős kutyánál csupán arra van garancia, hogy fajtatiszta. Már ha nem hamisít ugyebár.

De amúgy az én szememben sokkal rosszabbak azok a tenyésztők, akik guggolva járóvá tették a németjuhászt, vagy életképtelen szőrgombóccá a pekingit, mint egy házi szaporító. Elvileg szeretik a kutyáikat és a fajtát nemesítik tovább. Nem tudom milyen nemesítés az, hogy tönkretesznek egy fajtát a kiállítási sikerek érdekében...

Szóval előttem igen csak leszerepeltek a tenyésztők. Érdemes elgondolkodni, hogy hol húzódik az a bizonyos határ.

2020. aug. 19. 23:53
 22/29 anonim ***** válasza:
58%
Uhh a mai Németjuhász szánalomra méltó egy teremtmény, rossz nézni ahogy közlekedik, alig bírnak menni. Ismerős direkt szapist vett amelyik nem a földön húzza a seggét mert a törzskönyvesek már kb tolószéket igényelnek. A Dobermann is ehhez a szinthez közeledik egyébként, van is az ismerősi körömben durván sérves kutya, szarni is alig bír szerencsétlen. A bulldogoknak is pl egy szenvedés az egész élet. Én sem értem, hogy aki magát tenyésztőnek hívja annak hogy van pofája ezekhez asszisztálni...
2020. aug. 20. 00:02
 23/29 anonim ***** válasza:
86%
Mert Magyarországon az állattartási kultúra a béka feneke alatt van, és inkább támogatnak egy egy szaporítót mert úgy sokkal olcsóbb. A másik ok az az, hogy a magyar átlag fizetésből egy 50e Ft-s kutya is nehezen kerül ki, nehogy az akar 2-300e Ft-s. A lényeg az, hogy a pénztelenség/zsugoriság és a nemtörődömség közös szüleménye, hogy ekkora az igény szaporított kutyákra. Ezen hogyan lehetne változtatni? Jelenleg sehogy, mert hiába tanítják a fiatal korosztályt,ha otthon meg az ellenkezőjét látja.
2020. aug. 20. 08:08
 24/29 anonim ***** válasza:
96%

Én úgy gondolom, hogy tényleg a tudatlanság a legfőbb probléma, persze a már felsorolt indokok is közrejátszanak, könnyebben, előbb kapnak kutyát szaporítótól, ráadásul lényegesen olcsóbban, de én a saját környezetemben tényleg azt látom, hogy a tudatlanság, a tájékozatlanság, illetve a könnyen elérhetőség az, ami leginkább a szaporítóknak kedvez.

Több jómódú ismerősöm van, akik kényelmesen ki tudtak volna fizetni 2-300.000 ft-ot egy törzskönyves kutyáért, mégis szaporítótól vettek. Nem azért, mert zsugoriak és sajnálták rá a pénzt, hanem mert kutyát is úgy vásároltak, mint bármi mást, telefont, utazást, autót, az interneten. Ha rákeresel, hogy "eladó xy fajta kölyök" egészen biztos, hogy az első sok találat szaporító lesz, a tenyésztők nem hirdetik magukat, náluk előjegyzés van, a megszületett almok már rég le vannak foglalva, megvan a vevőkörük és a várólistájuk is, szükségük sincs arra, hogy hirdessék magukat. A gyanútlan és tudatlan leendő gazdik pedig felhívják ezeket a két kattintással kikeresett számokat, ott a szaporító meggyőzi őket, hogy ezek jó kutyák, szép kutyák, ha családi kutyus lesz, akit csak szeretni akarnak, akkor totál felesleges a tk és nem mellesleg legkésőbb egy hónapon belül már lesz is kutyájuk. Elmennek, megnézik őket, szép családi házban tartják a kutyákat (azt a kettőt, amelyiket éppen elhoztak a telepről), a kölykök iszonyatosan édesek , ennivalóak, játékosak, azonnal beleszeretnek, akkor is, ha kicsit csipás a szemük, kicsit büdi a fülük, ha picit furán mennek, mert egy kölyök nyilván még úgy is borzasztó cuki, az meg már fel sem tűnik, ha betegesen soványak vagy éppen a férgektől fel van puffadva a gyomruk, mert életükben először látnak ilyen kölyköt, fogalmuk sincs, hogy mit kell nézniük.

Szóval szerintem a széleskörű tájékoztatás, figyelemfelhívás sokat segítene a helyzeten, illetve az, ha a szaporítók hirdetéseit szigorúan korlátoznák, az már egy jó irány, hogy jófogáson tk. nélkül csak "fajtajellegűnek" lehet hirdetni, ott már elgondolkozik az ember, hogy miért csak az, probléma akkor van, ha a kedves leendő gazdi ezt a szaporítótól kérdezi, aki könnyen kimagyarázza.

Ettől függetlenül persze mondom, én is egyetértek azzal, hogy a már felsorolt okok is ugyanúgy közrejátszanak, azokkal is kéne kezdeni valamit, csak gondoltam leírom, hogy én a saját környezetemben leginkább ezt tapasztaltam.

2020. aug. 20. 11:20
 25/29 anonim ***** válasza:
94%

Szerintem egyrészt tudatlanságból, de akkor ott van az, hogy a tenyésztőnél lehet kéne hosszú hónapokat várni kutyára, szaporítóknál meg általában mindig van kölyök, ezért az sokaknak egyszerűbb. Akkor nyilván sokak sajnálnak 100+-t kiadni egy kutyára, és általában szerintem ezek az emberek azok, akik úgy vannak vele, hogy nincs is nagy különbség a szaporítós és a tenyésztő között.

Meg sokak szerintem azért vesznek szaporítós kutyát, mert előzőleg is már volt szaporítós kutyájuk, és annak semmi baja nem volt, és úgy vannak vele, hogy annak se lesz.

Az első kutyám nekem is szaporítós, kicsi voltam, mikor véve lett, a szüleim nem tudták a különbséget a szaporító és a tenyésztő között. Jól van, most is itt fekszik mellettem. De diszpláziás, pajzsmirigy alulműködése van, ami most nem tudom mennyire a genetikán múlik.. de ezen kívül jól van. Mindenesetre, az őt követő kutyám már törzskönyves, és a jövőben nem is tervezek nem törzskönyves kutyát venni. Nem akarom támogatni a szaporítókat.

2020. aug. 20. 14:24
 26/29 anonim ***** válasza:
Én a tájékozatlansághoz sorolnám azt is, hogy aki nincs benne alaposan, nem tudja, melyik "tenyésztőben" bízhat meg, mert valaki szaporító, csak megoldja valahogy a törzskönyvet is. Néhány éve a Retriever mentés is részt vett egy ilyen tk-s szapi lebuktatásában, pedig hivatalosan papír és díjak alapján mestertenyésztő volt. Aki rontja a fajtát, az is a szememben nem tenyésztő, hiába van papírja róla.
2020. aug. 20. 17:48
 27/29 anonim ***** válasza:
91%

Szaporítótól vettünk kutyát 2,5 éve. 2hete kiderült, hogy szívbeteg, vele született.

Soha többet szaporítótól...

2020. aug. 22. 07:03
 28/29 anonim ***** válasza:
0%
Tenyésztőtől drága, menhelyről meg körülményes ráadásnak nem vagyok a csonkítás híve, úgyhogy ha kutya kellene, maradna a szíporító.
2020. aug. 25. 15:32
 29/29 anonim ***** válasza:
szaporító
2020. aug. 25. 15:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!