Miért vesz valaki szaporítótól kutyát?
Ne aggódj 11, itt mindenkit lepontoznak, mert ez egy megosztó téma :) engem is lepontoztak. Ezek olyan emberek, akik nem képesek külön választani a véleményt,
a tapasztalatot és a meggyőződést.
2 kutyám van: egy tenyésztőtől 300k-ért vásárolt törzskönyves és egy fajtamentéstől örökbefogadott szapis kutya. Utóbbi ezerszer jobb természetű, semmilyen problémája nincsen míg a törzskönyves kutyámnak kiállhatatlan természete van, 2 éves korára patellaficamos lett, ideggyenge és folyton behugyozik izgalmában de szó se róla, küllemben tetszetősebb a másiknál (legalább). Mindkettőt ugyanúgy neveltük, az örökbefogadott is még kölyökként került hozzánk és ugyanabba a kutyasuliba jártunk velük.
Ezzel most nem azt akarom mondani, hogy a szapis kutyák menők és nem is bíztatnék senkit a szaporítók támogatására de nem mindig a törzskönyves kutya a legjobb. Örökbefogadni viszont menő és ha valaki nem áldozna rá egy törzskönyves kutyára de megvan, hogy milyen fajtát szeretne akkor érdemes fajtamentéseknél is körülnézni mert ugyan ott is többnyire szapis kutyák vannak (kb ugyanannyi pénzért mint egy szapórítónál) de nekik jobban megéri adni egy esélyt és igy nem is a megélhetési kutya“tenyésztést” támogatjuk.
11. Mert a válaszod nem hasznos. Miért nem hasznos? Mert nem a kérdésre válaszoltál, hanem elkezdted mesélni, hogy te ilyen olyan jó szapis kutyákat ismersz. Ez két okból is rossz. Egyrészt, mert nem ez volt a kérdés, másrészt meg lehet, hogy te nem úgy érted, de annak aki csak bizonyosságot akar nyerni arra, hogy miért ne fizessen ki többszázezer forintot kutyára, annak ez pont elég ahhoz, hogy erre ráfogja, hogy ja... akkor nincs is baj a szaporítókkal, vegyünk szapisat. Az anekdotális érvek veszélyesek, mert félrevezetőek lehetnek olyanok számára, akik tudat alatt csak önigazolást akarnak találni arra, hogy miért tegyék azt, ami nem jó.
Azt is tegyük helyre, hogy főleg nem azért rossz a szaporítós kutya, mert neked valószínűleg nem lesz olyan egészséges kutyád, hanem mert ezzel egy olyan iparágat támogatsz, ami átlagban szörnyű körülmények között tartja az állatait. Tehát annak főleg etikai okai vannak, hogy azt mondják, hogy ne szaporítótól vegyél kutyát.
És teljesen mindegy, hogy a te szaporítód "jó" szaporító, mert már azzal kárt tesz, hogy passzívan reklámozza ezt az iparágat, amin sok szemét ember hasznot húz, rossz körülmények között tartott kutyákkal. Nem csak aktívan lehet hozzájárulni az ilyen állatok rossz sorsához. Ez igaz az előző pontomra is az anekdotális érvekről. Ugyanakkor nem tudhatod, hogy a te jó szaporítód tényleg jó szaporító e. Beszéltem olyannal, aki mindig 10 perccel a megbeszélt találkozó előtt érkezik meg a tenyésztő házához, mert még náluk is van olyan, hogy a kutyákat a látogató megérkezte előtt teszik csak rendbe, amúgy meg mocsokban vannak tartva.
A szaporítókról kb. ennyit, hallottam történeteket fajtamentőktől és hasonlóktól, miket láttak. Vannak akik kamionszámra viszik ki külföldre eladni a kutyákat, olyat is hallottam, hogy kistestű kutyákra, miután már "használhatatlnakok" voltak,a szaporító ráengedte a pitbulljait, hogy zárják le a melót. Amilyen állapotokban ki szoktak kerülni ilyen helyekről a kutyák egy rajtaütés során, az nem szép látvány.
Ivartalanítás. Olyan nincs, hogy nem ivartalaníttatom a kutyámat, de nem is szaporítom. Ezzel nem leszel sokkal jobb maguknál a szaporítóknál, ugyanis ez állatkínzás két okból is. 1. Az állat szaporodni szeretne, de nem tud, 2. a nem kihasznált nemi szervek a kutyáknál daganatos megbetegedésekhez vezethetnek. Méh, emlő és hererákról van szó. Ez amúgy nem csak a kutyáknál van így, hanem mondjuk a lovaknál is, csak amíg a lovaknál a heréletleneket még van néhány "elhivatott" ember, aki "megkönnyebbíti" valamilyen segédeszközzel, addig én és szerintem az itt lévők nagy része sem csinálna ilyet a kan kutyájával. A szukáknak meg nem is lehet kipotólni a dolgot.
Végül, hogy a kérdésre is válaszoljak. Szerintem ennek a legfőbb oka a tudatlanság. Nálunk még megvan az a falusi szokás, amikor a Pista bátyjámnak lefialt a terelő terrierje és mindenkinek kínálgatják az utcában a kiskutyákat, akár ingyen is, vagy jelképes összegért. Csakhogy azok más idők voltak, mindenki ismert mindenkit, a kutyákat pedig még feladatra válogatták, ezért tulajdonképpen szűrve voltak és nem fialtatták orrba szájba őket. A szaporítók pont ezt az értelmét vesztett szokást használják ki. Tudom, mert mi is ilyenek voltunk. Vidékről származik a családom és kiskoromban mindig úgymond "háztól hoztuk" a kutyákat. Nem is gondoltuk, hogy milyenek vannak odakint, naivak voltunk, nem ismertük ezt a viszonylag új jelenséget, hogy szaporító.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!