Melyik hipoallergén kutafajtát ajánlanátok?
Szeretnék egy kutyust de valamennyire allergiás vagyok a kutyaszőrre és nagyon zavart mindig is hogy magamhoz ölelek egy kutyát és utana egy óriáig tüsszögök. Olyan hipoallergén kutyust szeretnék ami nem a tipikus plüsskutya kinézete van. Eddig amit láttam hipoalergen kutyák azok mind ilyen kis plüsskutyus kinezetük van mint pl goldendoodle vagy a labradoodle. Nekem a kedvenc kutyafajtám az a kaukazusi juhász és én szeretem ha egy kutya rettenthetetlennek és bátornak néz ki. Egyáltalán van ilyen hipoallergen kutya?
(Tudom hogy nem csak a kinézet számít)
És kérdező azt már vizsgálták, hogy a kutya melyik része vált ki alergiás reakciót? Jelenlegi ismeretek szerint a kutya 3 "része" válthat ki alergiás reakciót:
1./ szőr hullatás, szőrben esetleg megtapadó ez-az (pl. por). Erre nézve a nem szőrhullató, vagy szerencsésebb szörzetű kutyák megfelelő kezeléssel "hipoalergének". Általában ez a leggyakoribb.
2./ a kutya elhalt hámsejtjei. Ezt minden kutya (egyébként az ember is, és minden bőrrel rendelkező élőlény) szórja szét /nyilván kutyahámsejteket csak a kutya, macskahámsejteket csak a macska, és emberi hámsejteket az ember.../ a levegőben. Ez az alergia is gyakori, és mivel hasonlóan jelentkezik mint a klasszikus szőr alergia sokszor rejtve marad. Miután ezt minden kutya hullajtja erre nincs "mentség". Ha azon kevés szerencsétlen ember egyike vagy aki erre alergiás akkor semmilyen kutyafajtát nem tarthatsz, vagy állandóan szednek kell valami gyógyszert.
3./ kutyanyál. Itt a kutyanyállal történő érintkezés vált ki alergiás reakciót (van akinél macskanyál). Ez megint kb. napnál világosabban egyértelmű, hogy minden kutya nyálzik (meg össze is nyalogat). Szerencsére ez a forma nagyon ritka, de találkoztam már ilyen emberrel. Erre sincs hipoalergén kutya.
Sajnos sokan ezt nem tudják és megvesznek "próba" és/vagy orvosi vizsgálat nélkül "hippoalergén" kutyát és végül kiváltja az alergiás reakciót. Érdemes azt csinálni, hogy ha már kinézted a fajtát biztonságos körülmények között több egyeddel is (megfelelően ápolt) találkozol, simogatás, ölelés stb. És ha már bizotsan tudod, hogy nálad nem vált ki reakciót akkor nagyjából "sejthető", hogy nem lesz gond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!