Milyen nagytestű kutyát ajanlanátok lakásba?
Nagyon tömött, dupla bundájú kutyát, mint mondjuk amilyen a kaunak van nem ajánlanék lakásba, ugyanígy a legtöbb juhászkutya és a szánhúzó fajták is kiesnek szerintem. A nagytestű pásztorkutyák sem lakásba valóak, nagyobb terület őrzésére tenyésztették őket, ezért teritoriálisabbak és nehezebben viselik a kisebb, zárt helyeket.
Viszont a szetterek, golden retriverek szőre vagy az uszkáré olyan, amivel elvan panelban is. Nekem szetterem van lakásban, van hűtőmatraca, az előszoba északi oldalon van és csempézett, a ház is jól szigetelt, így ott a nyári kánikulában sincs 25 foknál melegebb, amikor nagyon hőség van van hogy ott fekszik, de általában inkább az ágy végében pihen, ahogy most is, pedig a szobában elég meleg van, de nem igazán zavarja.
Ha sportolni szeretnél vele, komolyabban sulizni, akkor szerintem olyan fajtát válassz, ami alapvetően együttműködőbb a gazdával, az agarak elég makacsak és önfejűek tudnak lenni, de persze ez is habitus kérdése, találkoztam már nagyon szófogadó, szociális agárral is, de azért nem ez az általános tapasztalatom. A szetter ilyen szempontból kb. félúton van az agár és egy goldi között, nagyon barátságos, konfliktuskerülő, nem kell vele komoly dominanciaharcokat vívni, elég gazdicentrikus és szeret is a gazdi kedvében járni, de a komolyabb tréningeket hamar elunja, nehezebben összpontosít a feladatra, ha nincs kedve hozzá, akkor elég szenvedősen megy, vele például egy huzamban egy órát nem is lehetne dolgozni, kb. fél óra aktív munka után teljesen szétesik fejben. Ettől függetlenül azért az alapvető dolgokat elég könnyen megtanulta és kérdés nélkül végrehajtja bármilyen szituációban, nálunk ilyen a behívás, a marad és a fúj, szóval ezekkel nem volt soha gond, inkább az összetettebb, komolyabb mentális energiát igénylő feladatok mennek nehezebben. De ők arra vannak tenyésztve, hogy felkutassák, felverjék a vadat, ami sokkal kevésbé szoros együttműködést igényel az emberrel, mint mondjuk a juhászkutyák, vagy akár az apportírozó vadászkutyák munkája.
A mozgás nagyon fontos, mi is napi 3-4 órát sétálunk, hétvégente kirándulni vagy úszni járunk, mellette sulizunk is azért, meg minden nap gyakorlunk is, de így ki van elégítve a mozgásigénye, bent a lakásban nagyon nyugodt, szinte csak aludni jár haza. Viszonylag alkalmazkodó, tehát ha 1-2 napig kimaradnak a nagyobb séták, akkor sem bontja le a berendezést, nem ugat, nem pörög túl bent, de azért érezni rajta, hogy tele van levezetetlen energiákkal, szóval ilyen csak nagyon ritkán van.
Borzasztóan ragaszkodó, sétánál a "nem lehet elhagyni" típus, de ennek hátulütője, hogy másra nem nagyon tudom bízni, több napos nyaralást nem is terveznék kutya nélkül, mert az nagyon megviselné, de lehet ez csak szoktatás kérdése, szeparációs szorongás szerencsére azért nincs, tehát amíg dolgozom elvan egyedül is.
A megfelelő szőrápolás is elég fontos, én 2-3 havonta viszem kozmetikushoz, az elhalt szőröket ki kell trimmelni a bundájából, viszont így legalább nem hullik a szőre a lakásban.
Összegezve szerintem egy szetter nagyon jó társ lenne ilyen körülmények mellett lakásban is, de egyébként sok más fajta is szóba jöhet ezek alapján, én a saját tapasztalataimat tudtam leírni, remélem, hogy azért ez is hasznos volt számodra, ha szetterrel kapcsolatban lenne még kérdésed írj nyugodtan.
Nekem akitám van panelban, ha van redőny és klíma, akkor teljesen jól elvan. Ettől függetlenül nem ajánlanám kezdő kutyásnak (bár nem írtad, hogy az vagy-e), egy nagyon makacs, ösztönerős vadászkutyáról van szó, én is megszenvedtem a nevelésével, bár nagyon megérte.
A szettereket ajánlom egyébként én is, ennyi mozgatással nagyon jól ellennének, a tapasztalatom alapján van bennük egy adag makacsság (előző kutyám szetterkeverék volt) ami a nevelést illeti, de közel sem olyanok, mint egy akita.
Ha a kozmetikus és a göndör szőr nem akadály, akkor ajánlom még az óriásuszkárt is, illetve ha mégis szóba jöhet rövid szőr, akkor a smooth collie-kat.
A 13as válaszoló AL abszolút egyetértek.
Nagy bundás kutyát panelba abszolút ne. Rengeteg olyan videót láttam ahol másoknak a Husky kutyájukat télen alíg lehet bezavarni a házba mert egész nap kint vannak a hóba.
A juhász és az örző kutyák is kiesnek.
Én agarat mondanék, én ha egyszer elköltözök biztos hogy szeretnék egyet.
De a retriverek, szetterek is jók lehetnek. (Nekem a göndör szőrű retriverek tetszenek, bár ez egyáltalán nincs MO-on, jövőre lesz egy alom egy hölgynek)
Az uszkár (pl egy közép vagy óriás uszkár - bár az óriást nem biztos hogy tenyésztők MO-on közép tenyésztőt is alíg láttam) is jó lehet, hisz az nem hullajtja a szőrét ami lakásban jó, de nagyon okos kutyák. Dog dancingre simán lehet velük járni.
A vizslák is jók lehetnek, nem olyan nehéz velük bánni. Agility-re simán lehet vinni, de én a dog dancing-ez is bevállalnám ha olyan kutyáról van szó.
Kíváncsian várom melyik mellett döntesz!
Előző vagyok!
De akár menhelyekwn is körbenézhetsz. Ott dolgozók biztos tudnak ajánlani és mutatni pár kutyát ha elmész.
(Ráadásul azzal 2 kutyát mentesz meg. Amit örökbefogadsz és amelyik a helyére kerül)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!