Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Az evolúció alapján hány év...

Az evolúció alapján hány év kell a táplálkozási szokások kialakulásához, megváltozásához?

Figyelt kérdés

Gondolok itt arra hogy elvileg a kutya tizenezer évekkel ezelőtt kezdett az emberek közelébe szokni, és maradékot enni. (Mint manapság sok róka sem véletlenül ólálkodik a közelünkben amikor Kint alszunk pl tóparton.)

Ennyi elég ahhoz hogy megváltozzanak egy faj táplálkozási szokásai? Vagy ennyi sem volt elég hogy pl. a kutya ehessen maradékot?

2020. júl. 2. 08:32
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
63%

A táplálkozási szokások, és az élelem hasznosítási képességek szerintem is sokkal gyorsabban változnak, mint ahogy a fajok vagy akár a fajták.

Gyimesben pl. a medvék ellen tartott (60-70-es marmagasság) esztenakutyákat van hogy savóban főzőtt kukoricadarával táplálják.. mert az van. És elég erősre, méretesre nőnek, hogy ellássák feladatukat.

Bocs a kissé off topic-ért!

Pombe, 7-es!

Hogy jönnek ide a piramisok? Bár azok keltezésében is tévedsz, de Egyiptomban sem azok voltak a legrégebbiek. És Egyiptom pedig önmagában sem a legősibb...

Kicsit tájékozódhatnál mielőtt a 30éves középiskolás tankönyvekre alapozott világképeddel osztod az ész!

pl:

[link]

2020. júl. 14. 07:51
 12/25 A kérdező kommentje:
Utolsó: 5-ös hozta szóba a piramisokat. Én sem értem miért.
2020. júl. 14. 08:50
 13/25 Pombe ***** válasza:
100%

#11: "Hogy jönnek ide a piramisok?"

Úgy, hogy az #5-re válaszoltam ezzel. Nézd! Kissé furcsa, hogy még két oldal átböngészésére se futotta a türelmedből (de hogy nekem ess, arra futotta az energiádból), de azért az különösen meglepő, hogy bár a #7-esemben még idéztem is #5-ösből azt amire válaszoltam, mégis tőlem kérded, hogy hogyan kerülnek ide a piramisok?

Nem lehetetlen, hogy már a @Kérdező is képes volt megértetni veled a #12-ben, hogy mi zajlik körülötted, de azért a biztonság kedvéért megismétlem:

Az #5-ös hozta ide a piramisokat, és nem én.

#11: "de Egyiptomban sem azok voltak a legrégebbiek."

Az #5-ben írtak az ókori Egyiptom piramisairól szólnak, és nem másról, és azokon belül is kizárólag a gízai piramisokról ír: komplex, sokhektáros kő építményegyüttes-ről, és a piramidióták (ahogy őket egyes egyiptológusok is nevezik) szokták 12000 évesnek hinni ezeket. Persze, hogy vannak az egyiptomi piramisoknál is régebbi cuccok, de erről ki beszélt itt eddig rajtad kívül???

Bocsika, de berobbantál ide, és kb. úgy irogatsz itt össze-vissza, mintha előtte fejjel nekirohantál volna a falnak... :D

#11: "Kicsit tájékozódhatnál mielőtt a 30éves középiskolás tankönyvekre alapozott világképeddel osztod az ész!"

Nem értelek. Mi bajod van? Milyen piramis megjegyzéseimmel vannak gondjaid? Javaslom, hogy fáradj át ezzel a problémáddal ide, ha van valami mondanivalód az ókori Egyiptomról, de javasolnám, hogy kissé körültekintőbben olvasd át itt a megjegyzéseket, legalább mondjuk a #47-től:

Pombe(#47)

https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany..

2020. júl. 14. 10:36
 14/25 Pombe ***** válasza:
100%

Pedig érthető. Ősi egyiptomi és asszír műalkotásokon már ábrázolnak kutyákat, és ha az egyiptomi kultúra több mint 12000 éves (ahogy azt ő elképzeli a "piramidióták" állításai nyomán), akkor nyilván kutyák már minimum 12000 éve is léteztek...

Léteztek, de ezt nem a "piramidióták" következtetései támasztják alá. :)

2020. júl. 14. 10:42
 15/25 Pombe ***** válasza:

#10: "Azt hogy mi átlagosan meddig élünk, majd 20-40 Év múlva meg lehet mondani."

Jó.

Majd akkor térjünk erre vissza. Ettől függetlenül én magam körül sokkal inkább azt látom, hogy lényegesen fiatalosabban, életerősebben néznek ki az 50 év körüli emberek, mint az 50 évvel ezelőtti 50-esek, és semmi nyomát nem látom a szignifikánsabb több korai halálnak.

De lehet, hogy neked lesz igazad... ki tudja.

2020. júl. 14. 10:57
 16/25 Pombe ***** válasza:

Ja, kedves @Kérdező! A #12-ődre még...

Újra az @5-ös megjegyzőtől: "A kutya feltehetóen már 100.000 éve is meg volt."

Tehát az @5 ugye azt gondolja, hogy a gízai piramisok 12000 évesek (bár a "piramidióták" között is megoszlanak a vélemények, mert sokuk szerint a Hafré-piramis csak sokkal később épült rosszul sikeredett hasonmása a Kheopsz piramisnak), ergo a kutyák is minimum 12000 évesek, de azért lehetnek szerinte a kutyák 100000 évesek, mert sok "piramidióta" úgy gondolja, hogy a Kheopsz piramist csak egy hihetetlenül régi civilizáció építhette, amely feltehetőleg már olyan 100000 évvel ezelőtt elkezdett kialakulni.

Ebből következően az @5 nem tartja lehetetlennek, hogy ez a múltbéli piramisépítő ismeretlen civilizáció már háziasította a kutyákat 100000 évvel ezelőtt.

Vagyis egyáltalán nem lenne off topic a kutyák eredetét a piramisokból kikövetkeztetni (ahogy azt a #11 hiszi), ha az @5-ös légből kapott korrelációjának bármi köze lenne a valósághoz. Csak éppen nincs.

Talán így még érthetőbbé válik az @5 megjegyzése is.

2020. júl. 14. 11:33
 17/25 Pombe ***** válasza:

Azért még érdekességképpen...

#10: "Valóban? Nagyszüleim 84-et értek meg kivétel nélkül."

De előttük nem ez volt a jellemző, pedig az elved szerint a te nagyszüleid előtt meg pláne nem ettek "szemetet".

Tudtommal az átlagéletkor a fejlettebb társadalmakban fokozatosan nő, és pont ezért van bajban a jelen nyugdíjrendszer globálisan.

Az első nyugdíjazási rendszert Bismarck korában vezették be az 1890-es évek körül, és a korhatár 70 év volt. Ez egyszerűen átverés volt, ugyanis 30 évig kellett hozzá járulékot fizetni, és az akkori törvényhozók jól tudták, hogy a lakosság átlagéletkora jóval ez alatt van, így nyugdíjat kifizetni szinte alig kellett, de az államhoz bőven folyt be így a lé.

1916-ban ezért a korhatárt leszállították 70-ről 65 évre. "Ezt a kort akkor Németországban még tízből csak három dolgozó érte meg, ma tízből nyolc – írta a Die Welt."

[link]

2020. júl. 14. 12:28
 18/25 A kérdező kommentje:
Mind igaz. A dédszülők még 60 ig éltek kb. Aztán ugye jött az orvostudomány, de nem volt mc donalds meg annyi tartósító. Meglátjuk.
2020. júl. 14. 16:32
 19/25 Pombe ***** válasza:

Kérdező(#18)

Írod: "de nem volt mc donalds meg annyi tartósító..."

Hát McDonald's az nem... :) Igaz.

De talponálló gyors-kifőzdék szvsz. ezerszer rosszabb körülmények között működtetve bőven voltak, ahol minden tocsogott a zsírban, és koszban... :)

Nem igazán látok a felsorolásodban arra potenciált, hogy komolyabban rontsa az élethosszunkat... Ráadásul szvsz. pl. egy sajtburger salátákkal... hm... az égvilágon semmi káros nincs azokban... sőt! (persze van, de melyik kajában nincs, ha nagyon le akarunk húzni egy nekünk nem tetszőt?)

Jó, nyilván ha csak ilyeneken él a delikvens, és függővé válik, akkor elhízás..., az egysíkú étkezésből eredő problémák... stb.

Tartósítószerek? Nem tűnik túl nagy problémának (főleg, hogy már nagyon régóta él ilyesmivel az ember, és közel se olyan tudományos alapossággal, mint manapság) még ha van is némi egészségkárosító hatásuk... A szervezetünk sokkal mokányabb és sokkal jobban védekezőképes, mint ahogy azt szeretik elhallgatni az "egészségesen kell étkezni" mozgalmak a sáskajárásszerűen való terjeszkedésük közben. Remek üzlet a riogatás féligazságokra építve, ráadásul remek szellemi vezetőkké válhatnak a legnagyobb hangadók.

Szerintem régen a mindenféle félig-meddig mosott, ennyire, annyira romlott, vagy nem higiénikusan tárolt kaják, agyonsózott (tartósítás)...stb... ezerszer több gondot okoztak.

Véleményem szerint azt eszel amit csak akarsz, mert minden emberinek minősíthető kaja egészséges és egészségtelen is egyszerre, ahol persze a gyakorlatban nem mindegy az arány, de ha változatosan és mértékkel eszel, vigyázol a súlyodra és azért egy kicsit valamit sportolsz is... akkor... :)

No, persze elismerem, hogy a levezetésemben igen sok a szubjektív elem, úgy hogy továbbra is fenntartható, hogy lehet, mégis neked lesz inkább igazad. :)

2020. júl. 14. 18:03
 20/25 A kérdező kommentje:
Hát én azért szeretném ha nem lenne igazam, csak pesszimista vagyok. :)
2020. júl. 15. 14:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!