Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ötletek közös játékra? :)

Ötletek közös játékra? :)

Figyelt kérdés
Hogy épüljön a kapcsolatunk, jó sokat kéne közösen játszanunk a kamasz kutyámmal. Nem labdázás, amiben csak eszköz vagyok neki, hanem ténylegesen közös játék. Van köteles labdánk, csomós kötelünk, ezeket tök jól elhúzogatjuk, rángatjuk, nagyon élvezi. :) De jó lenne még valami más, kreatívabb ötlet, hogy mit érdemes még játszani vele? :)

2020. jún. 23. 10:40
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

A pacsi, adj egy ötöst (A függőlegesen álló tenyeredbe csap bele) nálunk "jutalom feladat" (akkor csinálhatja, ha valamit megcsinált)

Szoktunk olyant csinálni, hogy a párommal egymástól távol sétálunk és Jenőhöz, Ágihoz (a nevek fiktívek) utasításra menjen a másik emberhez (ott jutifali vagy pacsi). A keresős feladatokat is szokták szeretni, de azt mi nem tudtuk megtanítani.

A két láb között átbújás is jó játék (Előre lépsz lábujjhegyre, a kutya átbújik alatta, a másikkal ugyan így, a kutya megint átbújik). Kis gyakorlással ez is megy és szintén játék kategória.

Dog dancing videókból tudsz ötleteket találni (ha jól van tanítva, ott a kutya végig játszik a gazdával)

2020. jún. 23. 11:35
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Bújócska, ha elég nagy a kertetek hozzá, sok helyre ténylegesen el lehet bújni.

Olyan helyen maradjon helyben, ahonnan nagyon keveset lát be, vagy valaki csukja be addig, amíg elbújsz, utána behívod és meg kell keressen.

Az enyém nem egy kereső kutya, sokszor félre megy (én látom őt, de ő nem) így nagyon mulatságos nekem is, de ő is örül mikor megtalál. Most már bevezettem azt is, hogy ugasson, amikor megtalál.

2020. jún. 23. 12:17
 3/5 anonim ***** válasza:

Szerintem a legjobb közös játék a formálás. Olvass utána részletesebben, de dióhéjban leírom a lényegét. Kell hozzá egy klikker és az se árt, ha már előre be van rá kondicionálva (tehát tudja, hogy a klikk után jutalmat kap, de ezt 5-10 perc alatt meg lehet tanítani bármelyik kutyának), és pár tárgy, ami lehet bármi palack, plüss, tényleg akármi, a lényeg, hogy azért olyan legyen, amihez hozzá nyúlhat a kutya, akár a szájába is veheti. Te is kitalálhatsz konkrét feladatot (pl. hogy kerülje meg vagy borítsa fel a palackot) de ha csak játék a cél, akkor szerintem a legjobb, ha hagyod a kutyát próbálkozni és ő találja ki, hogy mi lesz a feladat. A formálás úgy történik, hogy leülsz egy adag jutifalattal, a választott tárggyal és várod, hogy a kutya csináljon vele valamit, de nem adsz utasítást, nem vezeted rá, ha olyat csinál, ami neked is tetszik, akkor klikk és juti. Valószínűleg az elején csak ő is ülni fog és néz rád, hogy mikor adod a jutit, ezért már az első próbálkozásokra is mehet a klikk és a juti, ha csak ránéz a tárgyra vagy megszagolja. Ha ezek már stabilan mennek lehet tovább lépni (már csak akkor klikkelsz ha meg is érinti stb.), rengeteg trükköt (nemcsak tárgyakkal) meg lehet így tanítani nekik és egyrészt azért kiváló feladat, mert a kutyának gondolkoznia kell közben, a saját eszét használni, ami fejleszti a mentális képességeit, másrészt folyamatos kapcsolatban vagytok, tőled kapja a megerősítést, hogy amit csinál az jó. Ha nincs otthon klikkered akár egy szóval is kiválthatod, a lényeg, hogy rövid és egyértelmű legyen.

A "do as i do" képzés is hasonló elven alapul, ott is általában a kutyának kell kikövetkeztetnie, hogy mi a feladat, annak is érdemes szerintem utánanézni.

2020. jún. 23. 21:51
 4/5 anonim ***** válasza:

Én például építettem a kertben akadálypályát a kutyámnak, borzasztóan élvezte, hogy együtt rohangálunk rajta és mind a ketten ugrálunk fel-le. Illetve fociztunk, az is a labdázás egyik fajtája, de sokkal jobban élvezte a kutyám, mint a hozd vissza, vagy rángasd a kötelet játékokat. Nem tudom mi a játék neve, de csináltunk olyat is, hogy 3-4 poharat lefelé fordítottam, egyik alá jutifalat, és keresse meg, hogy melyikben van, majd utána összekeverem őket, és tudja követni a keverést. Először nagyon nem értette, hogy mi van, de egy hét gyakorlással már nagyon élvezte, és ezzel szellemileg is le tudtam kötni. Neki van egy kis ásó ösztöne is, és tavasszal például együtt "ástuk fel" az ágyást, nagyon élvezte azt is. Illetve egész egyszerűen én birkóztam vele, kicsit mintha én is kutya lennék. Ezt kutyája váltogatja, hogy mennyire hajlandó erre az emberrel, vagy hogyan, az enyém a "gyere és kapj el, majd dönts fel ha tudsz" játékot nagyon élvezi még a mai napig is.

A jó, helyes és szoros kapcsolat kialakításában egyébként szerintem nem csak a játékok tudnak segíteni, hanem a kutyás sportok, ahol pl mindketten együtt tanultok, vagy a sok különböző inger. Mi például volt egy időben, hogy rendszeresen elmentünk különböző helyekre vonatozni, buszozni, villamosozni, metrózni, erdő közepére, nagy tóra, sodrással rendelkező folyóhoz, magas helyekre (itt kiderült, hogy a kutyám fél a magasban, és mire sikerült ezt legyőznie, rengeteg kalandon voltunk túl és szerintem ez is jól megerősítette a kapcsolatunk), tömegbe, barátokhoz, stb.

2020. jún. 24. 11:14
 5/5 anonim ***** válasza:
0%
Vegyél neki lezert. Tudom hogy általában a macskák szeretik, de nekem imadja a kutyusom is. A szemere vigyázz
2020. jún. 24. 22:33

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!