Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan tanítsam meg a kutyusom...

Hogyan tanítsam meg a kutyusomat arra, hogy ne menjen oda másokhoz, ha póráz nélkül sétáltatom?

Figyelt kérdés
Nyilván nem egy forgalmas utcában engedem el, hanem ott, ahol kb 1-2 ember megy el 5 perc alatt, viszont a kutyusom túl barátságos, és mivel staffi, így megindul boldogan egy ismeretlen ember felé, az megijed Tőle, és ilyenkor hiába szólok a kutyusomnak, mintha ott sem lennék. :D Ilyenkor már csak annyit tudok tenni az ügy érdekében, hogy oda kiáltok annak az ismeretlen valakinek, hogy “nyugi, nem harap!” Nem akarok olyan emberbe belebotlani, aki belerúgna a kutyámba vagy ilyesmi... Persze, ha már odamegy valakihez, akkor megadja a módját: feltartja a fejét, nyújtja a nyakát, mindenét, hogy simogassa meg az illető. Mire odaérek, hogy na akkor megszidom, már össze is haverkodott másokkal. Mondom, fasza... Másfél éves lesz, szóval ne egy kölyökkutyát képzeljetek el.
2020. jún. 16. 00:02
1 2 3 4 5 6
 41/55 anonim ***** válasza:
62%
Akármilyen jól van tanítva a kutya, ha fenyegetve érzi magát pl. egy másik kutya, egy ember, egy állat, egy jármű stb. miatt, akkor nem fog hallgatni a vezényszóra, hanem megy, amerre lát. Veszélyhelyzetben még a legértelmesebb emberek se mindig tudnak összeszedetten gondolkodni, nem várhatjuk el ugyanezt egy állattól sem. A kutyádért te vagy a felelős, úgyhogy neked kell megelőznöd, hogy balesetet okozzon vagy baleset áldozata legyen. Ezért létezik az a szabály, hogy pórázon kell sétáltatni közterületen, nem pedig azért, hogy kicsesszenek veled vagy a kutyáddal. Aki követi a szabályt, az se azért követi, hogy tudja verni a mellét, hogy ő micsoda mintapolgár, hanem azért, mert nem akarja, hogy a kutyája kárt tegyen valakiben, vagy valaki kárt tegyen a kutyájában.
2020. jún. 16. 14:21
 42/55 A kérdező kommentje:
Látom mindenkinek a pénzről szól minden, szerintem rohadtul nincs közötök a magánéletemhez, ha nem tudnátok. És nem az őserdőbe vagy nem tudom hová viszem, itt nincsenek vadászok, de még vadak sem... Túltoltátok ezt a dolgot elég rendesen.
2020. jún. 16. 22:12
 43/55 anonim ***** válasza:
79%

Nézd, közterületen tilos póráz nélkül sétáltatni a kutyát. Ezt ebben a rendeletben találod: [link]

A mi környékünkön mostanában kezdték jobban ellenőrizni.

Ez pedig egy törvény, ezt is érdemes bogarászni, mi minősül vadászterületnek például

[link]

"A vadászterület

8. § (1) Vadászterületnek minősül - hasznosítási formájától függetlenül - az a földterület, valamint vízfelület, amelynek kiterjedése a háromezer hektárt eléri, és szemközti határvonalainak távolsága legalább háromezer méter, továbbá, ahol a vad

a) a szükséges táplálékot megtalálja,

b) természetes szaporodási feltételei, valamint

c) természetes mozgásigénye, búvóhelye, nyugalma adott.

(2) Nem minősül vadászterületnek, és a vadászterület kiterjedésének megállapításánál figyelmen kívül kell hagyni az azon található

a) település közigazgatási belterületét, valamint

b) lakóingatlanul szolgáló bekerített külterületi ingatlan,

c) tanya, valamint major,

d) temető,

e) nem mező-, erdő- vagy vadgazdálkodási célból bekerített hely,

f) repülőtér,

g) * közút, valamint a közút és annak fel- és lehajtója által határolt, továbbá

h) vasút

területét.

(3) * A vadászterület határa nem terjedhet át a vadgazdálkodási tájegység határán.

(4) * A vadgazdálkodási tájegység határát a vadgazdálkodási üzemtervi időszak lejártakor, különösen a 19. § (2) bekezdés c), d), f) és l) pontjában meghatározott szempontokra tekintettel felül kell vizsgálni. A felülvizsgálathoz a miniszter figyelembe veszi az Országos Vadgazdálkodási Adattár (a továbbiakban: Adattár) adatait és a vadászati hatóság javaslatait beszerzi.

(5) * A vadgazdálkodási tájegység határának módosítása - a (4) bekezdésben foglalt eseten kívül - az üzemtervi időszakon belül egy alkalommal, indokolt esetben kezdeményezhető. A módosítást a módosítással érintett vadászterületek vadászatra jogosultjai együttesen kezdeményezhetik. A módosításra irányuló javaslatot szakmai felülvizsgálat céljából az illetékes vadászati hatóság, az érintett tájegységi fővadász részére, indokolással ellátva kell megküldeni.

(6) * A vadászati hatóság és a tájegységi fővadász az (5) bekezdés szerinti módosítás indokoltságáról a javaslat kézhezvételét követő 30 napon belül egyeztetést tart. A vadászati hatóság a módosítás támogathatóságáról az egyeztetést követő 15 napon belül írásban tájékoztatja a minisztert, aki a szakmailag megalapozott és indokolt módosító javaslat alapján a tájegységi határt módosíthatja."

És ebben van az is, amire hivatkozni szoktak, ha kilőnek egy kutyát:

"(4) A vadászterületen a vadász a vadállomány védelme érdekében - a vad elfogására, elejtésére megengedett vadászati eszközzel - elfoghatja vagy elejtheti, ha a tulajdonosának felderítésére nincs közvetlen lehetőség

a) a vadat űző vagy a vadat elejtő kutyát, ha a vad sérelme másként nem hárítható el, továbbá

b) fertőzés továbbterjedése vagy másként el nem hárítható támadás megakadályozása céljából a kutyát vagy macskát.

(5) A (4) bekezdésben foglaltak nem vonatkoznak a felismerhető jellel ellátott, rendeltetésüknek megfelelően alkalmazott vadász-, mentő-, jelző-, vakvezető, rokkantsegítő és terápiás kutyára."

Azért ezekkel nem árt, ha tisztában vagy.

2020. jún. 16. 22:23
 44/55 anonim ***** válasza:
87%
Én vagyok az, aki biciklis balesetet szenvedett a póráz nélküli kutyák miatt. Nem tudom, honnan veszed, hogy a pénzről van szó. A közterületen járó emberek és a saját kutyád egészségét is veszélyezteted azzal, ha póráz nélkül sétáltatod. Ha valakinek komolyabb baja esik a kutyád miatt, azon nem biztos, hogy pénzzel tudsz segíteni. De ezt már elég sokan leírták neked, szóval ha eddig nem fogtad fel, akkor sajnos túl ostoba vagy, nem érdemes tovább magyarázni neked.
2020. jún. 16. 22:59
 45/55 A kérdező kommentje:
44-es, itt kérdezgetik, hogy miből élek, ha nem olvastad el a válaszokat. Mégis itt értetlenkedsz, akkor sajnos nem én vagyok az ostoba...
2020. jún. 17. 09:48
 46/55 anonim ***** válasza:
60%
Kérdező, te írtad, hogy nem dolgozol, ezért merült fel, hogy miből élsz, a kutyatartás költséges.
2020. jún. 17. 09:51
 47/55 A kérdező kommentje:
Mert kérdezgettetek basszus, én csak válaszoltam.
2020. jún. 17. 09:52
 48/55 anonim ***** válasza:
100%
Azért kérdezgettek, mert segíteni akartak megoldani a problémádat.
2020. jún. 17. 09:57
 49/55 A kérdező kommentje:
De mi köze a pénzkereséshez a kérdésem?
2020. jún. 17. 10:02
 50/55 anonim ***** válasza:
56%
Mit tudom én, lehet, hogy nincs pénzed pórázra, azért keresgélsz mindenféle kifogást, hogy miért sétáltatsz póráz nélkül.
2020. jún. 17. 14:00
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!