Hogyan tanítsam meg a kutyusomat arra, hogy ne menjen oda másokhoz, ha póráz nélkül sétáltatom?
"CSAK AKKOR NEM FIGYEL RÁM, HA EL VAN ENGEDVE ÉS VALAKI JÖN VELÜNK SZEMBEN!"
De éppen ez lenne a lényeg, hogy akkor engedem el a kutyát, ha ilyen helyzetben IS behívható. Én nem vagyok mintapolgár, szoktam póráz nélkül sétáltatni, de olyan helyen, ahol kb a madár se jár, és hosszan belátható, hogy ha mégis jön valaki, időben vissza tudjam hívni a kutyámat. Az öreg német juhászom annyira engedelmes, hogy kb. gondolattal is lehet irányítani, elég csak halkan mondanom a nevét, és jön is oda hozzám, megdicsérem, megfogom a nyakörvet, elmegyünk az ember/másik kutya mellett, aztán megdicsérem újra, és mehet. Van egy kamasz bull keverékem, ő is nagyon örül még az embereknek meg más kutyáknak, és nála még nem biztos, hogy visszajönne egyből, ha lát valakit, ezért ő még nincs elengedve, ennyi. Ott rontod el a dolgot, hogy lehetőséget adsz a kutyádnak odamenni máshoz. Ami amúgy tényleg parasztság is, mert nagyon nagy stressz egy olyan embernek, aki fél a kutyáktól. A staffoktól pedig olyanok is félnek, akik más fajtáktól nem annyira. Szóval először is, legyen stabil az a behívás, és utána lehet póráz nélkül jampizni, ha már nem fog odarongyolni másokhoz, és nem szarik a parancsra ilyenkor sem. Hosszú pórázzal ezt remekül lehet gyakorolni.
Senkinek nem szúrja a szemét, hogy erdős résznél is elengedni?
Meglát egy őzet, utána szalad, a vadász teljesen jogosan lelövi a kutyát, s akkor a vadász lesz a gonosz?
Vadászterületen sem szabad elengedni, ezt már nem is mertem leírni, mert sokan, akik nem tartják be a szabályokat és póráz nélkül viszik a kutyájukat, megsértődnek rám emiatt. Még a fajtamentés saját csoportjában is nekem estek egyes gazdik, miért nem engedem el pórázról futin kívül. Persze ebbe a vitába nem szállt be a mentés, ők látják, hogy pórázon is le tudom fárasztani a kutyát, és vigyázok rá.
Magyarországon azért elég sok terület számít vadászterületnek, ami nem közterület.
Igen, természetesen így van.
Egy vadász biztosan nem kockáztat meg egy olyen lövést, ahol a célponttól 3 méterre egy ember van.
Nem sok olyan esetet hallottam, hogy a kutya gazdája elismerte, hogy ő volt a hibás, mert elengedte a kutyát, amikor nem kellett volna.
Ezt a cikket érdemes elolvasni:
Aztán meg csodálkozunk, ha valaki véletlen fejbe rúgja a kutyánkat, ugye?
Egész egyszerűen legyél érdekesebb mint bárki más. A séta nem arról szól, hogy megyünk bandukolunk. Építs be feladatokat, játssz vele közben. Veled legyen érdemes lenni, ne máshoz rohanni.Addig meg használj kiképzőpórázt.
Kutyás vagyok, de ha a kutyád odaszaladna a kutyáimhoz, nem tennéd zsebre amit kapsz. A kutyád se.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!