Ha egy kutya megnyalja az ember száját vagy belenyal a nyelvével a szájába azt miért szeretik sokan?
Én pl nem engedem, hogy az arcomat nyalja. Főleg nem a szám. Azt végképp nem, hogy nyalogassa a fogaimat.
Viszont többeket is ismerek, meg látom online is hogy szinte csókolóznak a kutyával.
Ezt csak szerintem nem higiénikus? Miért teszik ezt?
Apam mindig azt mondta amikor finnyaskodtam:
"na mi van kiscsavo (?) ha egy kicsit budos a sz@r, mar meg sem eszed?" ... jelentsen barmit is :)
Tizenötös ez egy baromság!!!
Itt a korrekt válasz.
Általában véve elmondható, hogy egészséges gyermekekre és felnőttekre nézve egészen minimális veszélyt hordoz magában, ha megnyalja őket egy kutya. Problémát elsősorban egy olyan baktérium, a Capnocytophaga canimorsus okozhat, amely mind az ebek, mind a macskák nyálában természetesen előfordul. A fertőzéshez ugyanakkor szükséges, hogy a kórokozó valahogyan bejusson a véráramba. Ez megtörténhet úgy, ha az állat egy nyílt bőrsérülést nyal meg, továbbá akkor, ha megharapja az embert. Afertőzésrizikója elsősorban legyengült immunrendszerű személyeknél magas, így például cukorbetegeknél, rákbetegeknél, alkoholfüggőknél, nem kezelt HIV-fertőzötteknél, illetve azoknál, akiknek eltávolították a lépét.
Önmagában az, hogy a kutya nyála kontaktusba kerül a bőrünkkel, még nem jelent kifejezett veszélyt, különösen, ha az érintkezés után azonnal megmosakszunk. Az említett baktériumfaj mellett ugyanakkor más mikrobák, paraziták is jelen lehetnek a kutya nyálában, így összességében az sem szerencsés, ha a szánkat, orrunkat vagy szemünket nyalja meg az állat. Jobb, ha elkerüljük az ilyen helyzeteket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!