Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mitől jobb a KAU és a KÁJ,...

Mitől jobb a KAU és a KÁJ, mint a kuvasz, vagy a komondor?

Figyelt kérdés

Lehet, hogy ezzel megismételtem valaki kérdését, nem tudom, nem találtam ilyen kérdést, ezért ne haragudjatok, ha így van! :)

Arra gondolok, hogy az emberek miért választják a külföldit a magyar helyett.

Ilyenekre gondolok: utazunk vidékre, a Bakonyba, nézek ki a volánbusz ablakán, minden portát KAU őriz! Nem túlzok, más nem is volt, 4-5 egymást követő tanyán mindenhol KAUK.

Ismerősöm mondja: Ha kemény kutya kell az embernek, akkor rotweiler. Vagy kaukázusi. Inkább kaukázusi, az még jobb.

Elsősorban a KAU-ra gondoltam, de a KÁJ is lassan ilyen lesz, már most hallom mindig: "Ha kemény kutya, akkor nem kuvasz, és nem is komondor, azok már nem elég jók, a jó kutya a KAU és a KÁJ".....

Miért??? Ugyanúgy őrző-védő pásztorkutya mind a 4 fajta. Nem igaz, hogy a KAU, vagy a KÁJ ijesztőbb, elrettentőbb külsejű, mint a kuvasz és a komondor. Tény, én is tapasztaltam, hogy vadabbak, harapósabbak, támadékonyabbak a magyar pásztorkutyáknál, de nem keményebbek! Csak annyi a külömbség, hogy a kuvasz/komondor akkor támad, amikor arra tényleg szükség van, és nem tépik szét a betörőt, egy KAU/KÁJ viszont semmit sem hagy belőle. És a kuvasz, meg a komondor a családdal szemben abszolút lojális, gyermekeket imádják, a keletiek viszont eléggé szilajak. És a terjengő rossz hírek sem szolgálhatnak magyarázatként, miszerint a kuvasz és a komondor, de főleg a kuvasz, vad, kiszámíthatatlan, harapós, hamis, öregkorára megbolondul, stb...Mert ez a KAU-ra, KÁJ-ra sokkal inkább igaz.

És még egy kérdés: Miért fikázzák a magyarok a magyar pásztorkutyákat (kuvasz, komondor)? Miért mondják, hogy így szarak, meg úgy szarak? Mert hogy ez nem igaz, az biztos!!!! Könyörgöm! Magyar ember becsülje meg az értékeit! Magyar ember becsülje meg a magyar fajtákat! Magyar ember tartson magyar kutyát! Ha megengedheti magának!!! Ha nagy kertje van, és jó kiállású házőrzőt szeretne, KAU helyett válasszon kuvaszt, KÁJ helyett válasszon komondort!! Ki fogja megbecsülni a nemzeti kincsinket, a magyar fajtákat, ha nem mi??????????!!!!!!!!!

2010. júl. 30. 16:15
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
0%
gondolja amit te*
2010. aug. 2. 11:50
 22/30 anonim ***** válasza:
8%
nekem kauim és kájaim vannak, szomszédnak komondorjai. soha nem vennék komondort... kau a legjobb káj sem rossz kuvaszt komondort soha, ostoba, tereli a gazdáját is... kuvasz ugat folyton
2010. aug. 2. 13:22
 23/30 anonim ***** válasza:
44%

Mitől jobb a Pit, mint a Staff? Mitől jobb a Yorkie, mint a Westie? Mitől jobb a belga juhász, mint a német juhász? Mitől jobb a francia, mint az angol bulldog?

Semmitől. Mindenki el tudja dönteni melyik tetszik neki, és kész. Egyik sem jobb, mint a másik, minden kutya ugyanolyan jó, az emberek ízlése viszont különböző. Biztos nehéz ezt elfogadni, de így van.

Az egyik barátnőm most fog a magyarkutya mániája miatt pumit venni. Előre látom, hogy mennyi baja lesz vele, mert egyáltalán nem illik a jelleméhez a pumi. Azon se lepődnék meg, ha végül nálam kötne ki a kutyus. Tök jó lenne neki mondjuk egy uszkár, de nem, neki magyar kutya kell. Szerintem ez a hozzáállás egyszerűen száklátókörűségre vall, bocs.

Akihez nem illenek a magyar fajták, az ne válasszon magyar fajtát, csak azért, mert magyar.

2010. aug. 2. 15:33
 24/30 anonim ***** válasza:
85%

"Csodálatos, hogy mi magyarok nem tudjuk és nem akarjuk megbecsülni a saját értékeinket." Fenyes Dezso (mudik megmentoje)

nekem bizony nyom a latba hogy mikor vasarolok valamit, valamilyen cellal, legyen az egy kutya, szandekozom tamogatni a magyar tenyesztoket akik magyar ertekeket oriznek.

peldanak okaert ezert is jarok piacra nem a tescoba.

2010. aug. 2. 15:39
 25/30 anonim ***** válasza:
44%
Én is előnyben részesítem a piacot, meg a magyar termékeket, de azért egy kutya az más. Sosem szúrnék ki annyira egy magyar fajtával, hogy az én életmódomhoz kelljen illeszkednie. Ez is azt jelenti, hogy szeretem és tisztelem őket, nem?
2010. aug. 2. 15:58
 26/30 anonim ***** válasza:
20%

Komondor akkor se kéne ha utánam dobálnák!Kuvasz se, bár még mindig jobb mint a másik! Pulit akármikor!

Ne hasonlítsunk már össze 1 komondort egy közép ázsiaival !Ugyan olyan okos egy KÁJ mint egy komondor csak 1000szer szebb!(szerintem)És döntse el mindenki maga hogy milyen kutyát akar tartani,nevelni és szeretni!

2010. aug. 2. 15:59
 27/30 Suhanc72 ***** válasza:
56%

Ha igazán tenni akarsz valamit a magyar fajtákért, legyél magyar fajtatenyésztő és ne hagyd, hogy szlovák csuvacs néven FCI besorolást kapjon egy kitalált tenyésztési folyamaton átesett (egyébként szerintem meg szimplán határon kívül ragadt) kutya. Ez az arcátlanság inkább lázító és ha már magyarkodunk, akkor inkább ilyen dolgokon kellene elgondolkozni.

[link]

Egyébként én is piacra járok meg magyar kistermelőhöz, de nem tehetek róla, hogy nekem is a kau tetszik jobban és kitartok mellette.

2010. aug. 2. 17:06
 28/30 anonim ***** válasza:
43%

Ez nem hazaszeretet kérdése.

Nem azért tartanak közép-ázsiait vagy kaukázusit, mert a fajtára jellemző előnyöket akarják kiélvezni, vagy megfelelően akarják hasznosítani mondjuk célirányosan pásztorkodásra, hanem azért, mert ez teszik nekik, és pont.

Ha valakinek állattartáshoz kell kutya, az kisebb testű ebet fog választani. A Hortobágyon, ahol nemrég jártunk egy kiránduláson, az összes pásztornak helyes kis korcsaik voltak, csak egynek volt mudija (állítólag, bár sztem erősen keverék-gyanús volt az is).

A kutya az kutya, gyakorlatilag majdnem mindegy, milyen fajtát be tudsz idomítani (azért a yorkit, díszkutyákat, vagy a basset hound-ot mondjuk kizárhatjuk :)), ha eleget foglalkozol vele. Az időjárást is egész jól elviseli bármelyik, erősebb testfelépítésű kutyus.

Amire ma a kaukázusit vagy a közép-ázsiait tartják, az a ház környékén flangálás, házőrzés, és mert igen mutatósak a nagy bundájukkal és a félelmetes testalkatukkal. Erre a célra pedig azért választják éppen őket, mert tetszik nekik a kutya.

Nem állítom, hogy általánosan igaz, de mifelénk van pl. egy medveölő, akit a gazdája bevallottan és köztudomásúlag azért tart, hogy igazolja: van elég pénze egy bármekkora kutya etetésére. Én a magam részéről nem szívesen bíznék rá egy komondort sem, mert én is magyar kutya párti vagyok.

Nem is gondolom, hogy a kaukázusiak túl jól érezhetik magukat a forró nyárban, amikor a hegyen, ahová eredetileg tervezve lettek, lényegesen hűvösebb van. Azt sem hiszem, hgy túl sok elfoglaltságuk akadna egy kertvárosi villa udvarán.

És pont azért, mert magyar kutya párti vagyok, azt kívánom, az, aki kaukázusit tart, tartson helyette magyar vizslát, de nem komondort, mert a komondor nem alkalmas házi kedvencnek. Komondort tartson az, aki most éppen dobbermannal őrizteti a telepét, mert a komondor, a magyar kutya arra van kitalálva.

A szegény kaukázusiakat meg sajnálom, akik egész életüket egy kertben töltik el unatkozva.

2010. aug. 2. 18:50
 29/30 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. Nem kezdek el visszaírogatni, egyrészt mert hosszú lenne lereagálni a "támadó" hsz-eket, másrész, rájöttem, és most bevallom, hogy hülyén fogalmaztam meg magam, abból adódott a vita, ezért bocsánatot kérek.
2010. aug. 3. 13:49
 30/30 anonim ***** válasza:
26%
Nagyamamaáméknak van Kuvasz. Tomom milyen a Kuvasz és Komodor de az én igényeimnek a Káj felet meg. A Kuvasz s Komondor nem.
2011. dec. 15. 18:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!