Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Most lett 1 éves a sheltiem,...

Most lett 1 éves a sheltiem, elkezdhetek vele futni?

Figyelt kérdés
Ebben a bezártságban már nem tudok hogyan edzeni, és arra gondoltam, hogy elmennék futni a kutyámmal. Eddig ugye hideg is volt, azért sem mentem, illetve kölyökkorában nem akartam terhelni az izületeit. Most lett pont 1 éves. Felváltva kocogás-gyors séta tempóban vihetem magammal? Nagyjából napi 6 kilóméterről lenne szó.

2020. ápr. 14. 20:49
 1/5 A kérdező kommentje:
Természetesen nem emberek által frekventált környéken futnánk, ha ebbe valaki belekötne. A bezártságot pedig arra értem, hogy nem tudok eljárni se edzőterembe, sem pedig úszni, az otthon edzés pedig nem igazán működik. Biciklizésen is gondolkodtam, de félek a bicóm mellett vezetni a kutyát, mert még elég kajla és félnék, hogy a kerék alá futna.
2020. ápr. 14. 20:51
 2/5 Lujdzsi16 válasza:
88%

Ne terheld le egyből a kiskutyát 6 km-mel! Ha még nincs hozzászokva (márpedig nincs) ne kezdd nagyobb távval leterhelni, hisz ő nincs hozzászokva ehez!

Mivel még egy kölyök kutyáról van szó, szerintem az elején ilyen 1-1,5 km-eket fussatok pár hétig, hisz az izmainak fel kell valahogy épülnie, fokozatosan növeld a távot. Ezt úgy értem hogy legalább 3 hónap teljen el (inkább 3-4), mire eljuttok a 6 kilóméterig, és ne futtasd a héten minden nap. Legyen 1 vagy 2 pihenő napja, amikor vagy jóval kevesebbet futtatod, vagy egyáltalán nem. Ezt úgy értem hogy a pihenő nap legyen pl. Kedd-Szombat vagy Szerda-Vasárnap.

Mire megszokja, felépülnek az izmai, azaz jó formában, edzésben lesz,nagyjából 2 éves lesz a kutyusod. Akkortól ajánlom a napi hosszútávú futást, ami már akár napi 7-8 km is lehet (vagy több)

Ajánlom még sheltihez az agilityt, de ahoz az alap engedelmességnek meg kell lennie, hisz más kutyák, emberek között fogtok edzeni, ha kipróbáljátok. Emellett, a sheltiek lehetnek hisztisek is, ha a kutyusod pont egy hisztisebb egyed, akkor nem biztos, hogy egyből csinálni fogja.

Remélem tudtam segíteni, jó sportolást! (Én pl evezek, bár most betesz a karantén, mindenkinek otthon edzés van xd)

2020. ápr. 14. 22:34
 3/5 anonim ***** válasza:
Én úgy szoktattam hozzá a kutyám (és magam is :D) a futáshoz,hogy pont egy 6 km es kört mentünk minden nap. Az elején még csak pár métert kocogtunk,aztán gyalogoltunk tempósan,ezt felváltva,ahogy kényelmes.Az út második felében már nem is kocogtunk szinte,csak sétáltunk. Egy hónap alatt már simán végigkocogjuk,sőt a kutya még utána is menne,nem igazán terheli meg,engem annál inkább ,szóval több nem lesz,max a tempón javítunk .:D Úgyhogy szerintem ez egy jó módszer,amit te is írtál,nálunk bevált .
2020. ápr. 18. 20:37
 4/5 anonim ***** válasza:
Ja és készülj fel,hogy a kutya nálad gyorsabban fog fejlődni ,tényleg nem szabad egyből túlterhelni ,de valószínüleg te sem bírnád ha eddig nem futottál .
2020. ápr. 18. 20:39
 5/5 anonim ***** válasza:
1 évesen lassú tempóban nyugodtan futhat 6 km-t, semmi baja nem lesz tőle. A gyorsabb tempót és a hosszabb távot kell szépen felépíteni, de ezt úgyis látod majd, hogy mennyit bír ő és te is. 6km nem táv egy kutyának, a 3kg-om is simán fut ennyit mindenféle megerőltetés nélkül... A 1,5 éves holland juhász keverékem 1 éves kora óta fut, 5 km-rel kezdtül, mostanra 25 is simán megy neki, és még menne.
2020. ápr. 19. 17:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!