6 éves kutyát, aki nem az enyém, még elkezdhetek tanítgatni, és agilityzni vele?
Sajnos a kutyusom kb. fél éve elpusztult, kiskorától én neveltem. Hiányzik a kutyázás, de sajnos most anyagilag nem tudok megengedni a kutyát. Viszont van a szomszéd néninek két kutyája, eleven, vidám jószágok. 6 évesek, egy máltai és egy fehér spitz. A máltait még anyukám mentette meg az elaltatástól, majd ajándékozta a szomszéd néninek, akinek akkortájt pusztult el a kutyusa. Nekem van itthon egy csomó kiképző eszközöm. Van egy saját fél agility pályám is ( 8 ugró akadály, egy palánk, egy hinta, egy szlalom és két ilyen ikeás kúszó), amelyet apukám gyártott le neten talált szabványméretek alapján.
A kis máltaira gondoltam, és a néni meg is engedte. Nagyon tetszett már régen is, hogy ilyen energikus. De sosem tanítottam nem saját kutyát, ráadásul aki aki még idősebb is. A kérdésem, hogy szerintetek belevágják? És mennyire lesz nehéz? Persze nyilván nem lesz 1-2 hónap alatt kész a kutya, de idegölős lesz.
A kutyus amúgy szereti a hasát, és motiválható játékokkal is.
Egy kicsit azt érzem az írásodból, hogy most te mindenáron egy kis versenyzőt akarsz faragni belőle. Mintha nem is annyira a kutya érdekelne, hanem a versenyzés. Az ember-kutya kapcsolatnak a versenyzés szerintem csak az egyik ága és sajnos inkább vadhajtásnak mondanám. Ugyanúgy, mint az embereknél nem is minden kutya szereti ezt. A spitzben egyébként nem látod a potenciált?
Amúgy ha jó eszű a kutya és szívesen is csinálja, akkor nincs gond, bár azért egy hat éves kutya már nem biztos, hogy annyira erre a nyüzsgésre vágyik. De azzal nem veszítesz te sem és a kutya sem semmit ha kipróbáljátok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!