Ha kuvaszotok van mondanátok nekem róla jellemzőket, hogy viselkedik stb?
Nekem kuvasz-szetter keverékem van (tudom, nagyon más). Nagyon jó jelzőkutya, még azért is "szól", ha a szomszédhoz jön idegen - ezt biztos "aputól" örökölte. Területén kívül túlságosan is barátságos.
Haveromnak is kuvasz-szetter keveréke volt. Annyira sem mertem odalépni a kerítéshez, hogy megnyomjam a csengőt...
Egyik sem támadott meg soha senkit. Eü probléma egyiknél sem volt, csak idős korban.
Pásztorkutya. Kemény, de következetes gazdát igényel. Kissé temperamentumos, makacs, önfejű, de a gazdájáért meghalna.
Élete során néhányszor bepróbálkozik, hogy átvegye a vezérséget, ezért kell neki a kemény kezű gazda. Szocializálni és kutyaoviba, kutyaiskolába vinni érdemes, ahol a gazda és a kutya is megtanulja az alapdolgokat. Az őrző-védő nemhogy nem javallott, hanem tilos pásztorkutyával.
#3-as, ha a kérdező nem pásztorkodni akar a kutyájával, hanem házörzőnek akarja, akkor igenis kell az Örző-Védő tanfolyam. Plusz klasszikus értelemben a kuvasz nem pásztorkutya. Egy klasszikus értelemben vett terelő kutyával én sem csinálnék ÖV-t, de mivel a kuvasznak nyájőrző funkciója volt mindig is, így tulajdonképpen a portaőrzés elsajátításához megfelelő lehet egy ÖV tanfolyam.
Alapból itthon szerintem kevés lehetőség van arra, és csak nagyon drágán, hogy a pásztor fajtáddal rendesen terelést gyakorolj, de mint mondtam a kuvasznak nem is ez dolga. Az ÖV-től nem fog elvadulni a kutya, pont hogy segíti a stabilitás kialakulását. Egyébként meg ha már nagyon belemegyünk, bármelyik stabil idegrendszerrel rendelkező kutyával lehet ÖV tanfolyamot csinálni, ugyanúgy ahogy dobermannal és egy pinscherrel is meg lehet csinálni egy K9-es kiképzést.
Az 5.-6. válaszoló keveri a pásztorkutya fogalmát a terelőkutyával.
Pásztorkutya: kuvasz, komondor
Terelőkutya: puli pumi mudi sinka
A kuvasz nem klasszikus értelemben vett pásztorkutya? :) Akkor micsoda? :D
Pont amiatt nem kell ő-v, mert a pásztorkutyákat a nyáj, a vagyon, a birtok őrzésére használták, ösztönösen tudja, hogy mit kell tennie. Az ő-v foglalkozásokkal egy valamit érnek el, tönkreteszik a természetes ösztönkészletét a kutyának.
Az ő-v kutyák folyamatos emberi kontrollt igényelnek, gyakorlatilag a kutyáknak egy önálló döntése nincs szinte, mindent a gazda utasítására hajtanak végre.
A pásztorkutyák ezt ember nélkül hajtották végre az évszázadok során, önállóan hajtották végre a feladatukat. A pásztorkutyák egyik legnagyobb hibája pont az lenne, ha beleragadnának a fogásba, hiszen akkor nekik annyi. Az ő-v foglalkozásokon pedig pont ez a lényeg.
A pásztorkutya pontosan tudja, hogy mikor kell eresztenie.
Egy a lényeg, az ő-v foglalkozások tönkreteszik a természetes ösztönkészletét a pásztorkutyának, azaz elrontják.
Egyébként házőrzésre nem kell semmilyen őrző-védő, semmilyen kutyával. A kutyák territoriálisak.
Ahhoz, hogy egy kutya őrizze a saját (azaz a gazda területét), normális idegrendszerű kutya kell. Egy német juhász is fogja őrizni, de még egy puli is, persze a fizikai adottságainak megfelelően.
Az őrző-védő az egy más dolog. Ott emberi kontroll alatt történő "támadásról" van szó.
És azért én különbséget tennék még a kutyaiskolákban zajló őrző-védő hobbisport foglalkozások és egy igazi katonai/rendészeti őrző-védő kiképzett kutya között. Ég és föld. Az előbbi szórakozás/sport, a másik komoly munka és ezek a kutyák olyanok mint a fegyver.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!